Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Ασφαλιστικό χαράτσι για διπλοεργαζόμενους.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ χαράτσι χωρίς ουσιαστική ανταπόδοση ετοιμάζεται να επιβάλει η κυβέρνηση σε περίπου 600.000 εργαζόμενους που έχουν διπλή απασχόληση.

Ασφαλιστικό χαράτσι για διπλοεργαζόμενους.

ΑΦΟΡΑ 600 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΤΟΜΑ - ΣΤΟΧΟΣ, Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ χαράτσι χωρίς ουσιαστική ανταπόδοση ετοιμάζεται να επιβάλει η κυβέρνηση σε περίπου 600.000 εργαζόμενους που έχουν διπλή απασχόληση.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο και με μοναδικό στόχο την αύξηση των εσόδων των ταμείων, το υπουργείο Εργασίας θα υποχρεώσει όλες τις κατηγορίες των εργαζομένων να ασφαλίζονται εκτός από τον κύριο φορέα τους και στο αντίστοιχο κλαδικό ταμείο της δεύτερης απασχόλησής τους. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να επηρεάσει:

-Περίπου 100.000 επιστήμονες-ελεύθερους επαγγελματίες και δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι όταν έχουν μια ετεροαπασχόληση δεν υποχρεούνται μέχρι σήμερα σε αντίστοιχη ασφάλιση, έστω και αν πρόκειται για εντελώς διαφορετικό κλάδο. Πρόκειται κυρίως για μηχανικούς, γιατρούς και δικηγόρους οι οποίοι όταν έχουν στο όνομά τους και λειτουργούν ένα κατάστημα ή ένα ξενοδοχείο δεν υποχρεούνται, εκτός του ΤΣΑ, του ΤΣΑΥ ή του Ταμείου Νομικών αντιστοίχως, να ασφαλίζονται και στον ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ). Το ίδιο ισχύει για αστυνομικούς ή δημόσιους υπαλλήλους, οι οποίοι νόμιμα ασκούν δεύτερο επάγγελμα.

-Ολους τους νέους, μετά το 1992, ασφαλισμένους οι οποίοι απαλλάσσονται της υποχρέωσης για διπλή ασφάλιση με τον νόμο 2084/92 (Σιούφα). Σε αυτή την κατηγορία εργαζομένων ανήκουν σχεδόν οι 2 στους 3 εργαζόμενους σήμερα και σίγουρα η συντριπτική πλειονότητα των οικονομικών προσφύγων (μετανάστες) οι οποίοι εισήλθαν στη χώρα μετά το 1990 και εμφανίστηκαν στο ασφαλιστικό σύστημα -όσοι εμφανίστηκαν- πολύ αργότερα. Υπολογίζεται ότι σε αυτή την κατηγορία εργαζομένων ανήκουν σήμερα 3 εκατομμύρια ασφαλισμένοι εκ των οποίων οι 500.000 εξ αυτών ασκούν και μια δεύτερη δουλειά, χωρίς όμως υποχρέωση ασφάλισης και σε δεύτερο ταμείο. Σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, με το νέο ασφαλιστικό νόμο θα «θεσμοθετηθεί η παράλληλη απασχόληση για όλες τις κατηγορίες ασφαλισμένων που έχουν ασφαλιστεί από το 1993». Για να συνεχίσει σε πιο ειδικά θέματα όπως: «πρότασή μας είναι να συμπεριλάβει το μέτρο και τους δημόσιους υπαλλήλους».

Στην περίπτωση της διπλής ασφάλισης το μόνο προφανές όφελος είναι η αύξηση των εσόδων των ταμείων. Αντίθετα, δεν φαίνεται να προκύπτει σαφές κέρδος (ανταποδοτική παροχή) και για τους ασφαλισμένους οι οποίοι θα βλέπουν τις υψηλές εισφορές τους να καταλήγουν στον πίθο των Δαναΐδων του ασφαλιστικού.

Ο λόγος γιατί οι προ του 1993 ασφαλισμένοι (επιστήμονες και δημόσιοι υπάλληλοι), από τους οποίου η κυβέρνηση προσδοκά να εισπράξει άνω των 200 εκατ. ευρώ το χρόνο, βρίσκονται ήδη κοντά στο όριο της σύνταξης και είτε δεν υφίστανται τα χρονικά περιθώρια για θεμελίωση και δεύτερου συνταξιοδοτικού δικαιώματος (τουλάχιστον 15ετία στο 65ο έτος της ηλικίας) είτε ο ασφαλισμένος πρέπει να βγει στη σύνταξη από την μια απασχόληση (π.χ. στο 58ο ή 60ό έτος) και να συνεχίσει την εργασία στη δεύτερη δουλειά προκειμένου να συμπληρώσει τις προϋποθέσεις της δεύτερης σύνταξης.

Οι μετά το 1993

Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα για τους «νέους» (μετά το 1993) ασφαλισμένους οι οποίοι, στην περίπτωση που υποχρεωθούν σε παράλληλη ασφάλιση, θα πληρώνουν επιπλέον εισφορές από 11% (υποχρεωτική ασφάλιση σε κύρια και επικουρική σύνταξη συν 20% ο εργοδότης όταν πρόκειται για μισθωτούς), και έως 300 ευρώ το μήνα στον ΟΑΕΕ, στην περίπτωση που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα. Οι εισφορές αυτές όχι μόνο θα πάνε στράφι αλλά θα λειτουργούν και εις βάρος των ασφαλίστρων στην πρώτη (κύρια) απασχόληση (αντικίνητρα). Και τούτο για δύο λόγους:

1 Η βασική σύνταξη των 360 ευρώ που θα χορηγεί το Δημόσιο σε όσους βγουν στη σύνταξη από το 2018 και μετά θα δίνεται ατομικά στον δικαιούχο (φυσικό πρόσωπο) και δεν θα είναι ενσωματωμένη εντός της συνταξιοδοτικής παροχής του ταμείου όπως γίνεται σήμερα. Αρα δεν υπάρχει περιθώριο για δεύτερη κοινωνική παροχή (σημ. σήμερα 484 ευρώ, ενώ με βάση τα ένσημα αναλογεί σύνταξη 200 ευρώ) και

2 Από το 2018 θα ισχύουν εισοδηματικά κριτήρια τόσο για τη βασική σύνταξη, άρα με την δεύτερη παροχή θα κόβεται η κρατική σύνταξη των 360 ευρώ, θα επιβληθεί και εισφορά 1%-5% υπέρ του ταμείου αλληλεγγύης (τύπου ΛΑΦΚΑ) στις υψηλές συντάξεις.

Πηγή Ελευθεροτυπία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description αησηχτηρ | Μαρτίου 29, 2010 11:21 π.μ. | Reply
ΜΠΡΑΒΟ. ΟΙ ΒΙΤΣΙΟΖΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΔΥΟ ΔΟΥΛΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΟΥΤΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΓΕΜΙΣΟΥΝ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ. ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΝΟΥΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΗ-ΧΑΡΤΖΙΛΙΚΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΣΤΑ 90 ΤΟΥΣ ΧΡΟΝΙΑ. ΑΧΑΡΙΣΤΟΙ. ΠΩΣ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΤΗΝ "ΕΘΝΙΚΗ" ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΔΗΛΑΔΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΥΣ, ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ, ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ κλπ????
image description ΔΗΜΗΤΡΗΣ | Μαρτίου 29, 2010 1:41 μ.μ. | Reply
ΑΝΤΙ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΜΙΑ ΤΑΞΗ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΞΟΔΕΥΟΥΝ-ΤΡΩΝΕ ΑΛΟΓΙΣΤΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ, ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ ΤΗΝ ΕΥΚΟΛΗ ΛΥΣΗ...ΤΑ ΦΟΡΤΩΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΛΑΟ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΤΟΝ "ΔΙΚΟ" ΤΟΥΣ ΤΡΟΠΟ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ...
ΜΑ ΠΟΣΟ ΑΜΑΘΕΙΣ,ΑΝΙΚΑΝΟΙ,ΜΠΑΚΑΛΙΔΕΣ Κ ΤΕΜΠΕΛΙΔΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ???
image description dinmar | Μαρτίου 29, 2010 2:06 μ.μ. | Reply
Το θεωρώ πολύ σωστό και δίκαιο το μέτρο.Νοιώθω υπερήφανος που ζω σε μία χώρα που κυβερνάται από τεράστια κεφάλαια συγνώμη κεφάλια ήθελα να πω.Προτείνω να θεσμοθετηθούν εισφορές στον ελεύθερο χρόνο και τον ύπνο μισθωτών και μη.Κ παρακαλώ μη δυσανασχετήσει κανένας αχάριστος πολίτης όπου όλοι μας απολαμβάνουμε ένα από τα πιο υπερσύγχρονα συστήματα υγείας στον κόσμο που έχει ως κύρια μέριμνα του την αποφυγή ταλαιπωρίας του πολίτη(σε ξεκάνουν στο πι και φι)...ΝΤΡΟΠΗ ΜΑΣ...
image description ΓΙΑΝΝΗΣ | Μαρτίου 29, 2010 3:24 μ.μ. | Reply
ΔΩΣΕ ΘΑΡΡΟΣ ΣΤΟΝ ΧΩΡΙΑΤΗ,ΝΑ Σ'ΑΝΕΒΕΙ ΣΤΟ ΚΡΕΒΒΑΤΙ
image description GEO | Μαρτίου 29, 2010 3:43 μ.μ. | Reply
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ....
ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ
image description ΑΠΕΙΡΑΝΘΟΣ | Μαρτίου 29, 2010 4:44 μ.μ. | Reply
ΧΕΣΕ ΜΕΣΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΙΝΑΜΕ ΕΥΖΩΝΟΙ ΛΑΙΚΗ ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΕΙΝΗΣ ΝΑΞΟΥ
image description ΥΠΟΜΟΝΕΤΙΚΟΣ | Μαρτίου 29, 2010 4:55 μ.μ. | Reply
ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΡΜΕΓΟΓΑΜΙΣΤΡΟΞΕΔΟΝΤΙΑΣΤΡΑ ΜΕ ΚΑΘΕΣΩΤΙΚΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ
image description ΖΑΦΕΙΡΗΣ Δ | Μαρτίου 29, 2010 7:05 μ.μ. | Reply
ΑΥΤΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΛΕΟΝ ΜΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ ΤΟΝ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΑΔΕΡΦΟ ΜΙΑΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ, ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΜΕΛΗ ΒΡΗΚΑΝ ΤΟ ΚΡΥΜΜΕΝΟ ΒΑΖΟ ΜΕ ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΚΑΙ ΕΦΑΓΑΝ ΟΛΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΣΕΙΡΑ ΤΟΥΣ, ΔΙΑΓΚΩΝΙΖΟΜΕΝΟΙ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΡΩΤΟΦΑΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ, ΟΤΑΝ ΗΕΘΕ Η ΣΕΙΡΑ ΤΟΥ...ΜΙΚΡΟΥ, ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΜΕΙΝΕΙ ΠΛΕΟΝ ΤΙΠΟΤΑ!!! ΚΛΑΜΑ Ο ΜΙΚΡΟΣ(Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΩ) ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΕΛΑΚΙ ΝΑ ΦΑΕΙ... ΤΩΡΑ ΛΟΙΠΟΝ ΘΑ ΤΟ ΠΕΙ ΣΤΟΝ ΜΠΑΜΠΑ(ΤΟ ΛΑΟ ΔΗΛΑΔΗ, ΓΙΑΤΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΡΩΕΙ) ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ... ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ; ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΣΚ@Τ* ΤΟΥ ΠΑΞΙΜΑΔΙ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΒΑΖΟ ΜΕ ΜΕΛΙ, ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΤΡΩΝΕ ΟΙ ΛΕΒΕΝΤΕΣ ΤΟΥ! ΟΙ ΚΑΝΑΚΑΡΗΔΕΣ ΤΟΥ! ΓΟΥΤΣΟΥ ΓΟΥΤΣΟΥ!!!
ΩΡΕ ΒΟΙΔΟΠ*ΤΣΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΟΛΟΝΩΝ!
image description Kostas | Μαρτίου 29, 2010 10:50 μ.μ. | Reply
Αυτά που ήξεραν να τα ξεχάσουν προσπαθούν να ξαναγεμίσουν τα ταμεία για να τα αδειάσουν στο Χρηματιστήριο.


αν θέλετε να κλιμακώσουμε την πίεση πηγαίνετε

http://www.ypakp.gr/ Επικοινωνία (αριστερό πλαίσιο) -> Φόρμα επικοινωνίας και διαμαρτυρηθείτε γράφοντας τα σχόλια σας.
image description nnik | Μαρτίου 29, 2010 11:32 μ.μ. | Reply
ΟΠΟΣΔΗΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΕΤΡΟ.
ΜΗΠΩΣ ΠΑΜΕ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΙΣΩ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΜΠΡΟΣ ?ΜΕΣΑ ΣΕ ΌΛΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΑ ΛΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΠΟΤΕ .
ΣΑ ΔΕ ΝΤΡΕΠΟΝΤΕ..
image description el | Μαρτίου 30, 2010 11:52 μ.μ. | Reply
πρεπει να παραπεμφθει το θεμα στο ΣΤΕ δεν μπορει να μην ειναι ανταποδοτικο ενα ασφαλιστικο μετρο . εχουν μπερδεψει τα ασφαλιστικα με το τι αναγκες εχουν. ας νομοθετησουν επισης το να πληρωνουμε ασφαλεια και να μην βγαινουμε καθολου στην συνταξη .... να μην περνουμε απολυτως τιποτα μετα τοσα χρονια εργασιας .... αυτο ανταποκρινεται πιο καλα σ αυτα πυ θελουν να περασουν ... θα κλεισουν ποσες επιχειρησεις και θα πληρωνουν οαεδ... δεν μπορουν να κανουν οτι θελουν ας τους σταματησει καποιος .... το ευρωπαικο δικαστηριο ... καποιος ....
image description ΜΑΡΙΟΣ | Μαρτίου 31, 2010 9:36 π.μ. | Reply
ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΘΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΛΟΙ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΜΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΚΑΙ ΘΑ ΑΥΞΗΘΕΙ ΣΤΟ ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟ Η ΜΑΥΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. ΕΤΣΙ ΘΑ ΧΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΦΠΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ, ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΤΕΒΕ ΤΑ 300 ΕΥΡΩ ΤΟ ΜΗΝΑ. ΤΩΡΑ ΔΕ ΘΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΟΥΤΕ ΑΥΤΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ.
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο