Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

Σύνταξη στα 65 για όλες τις γυναίκες.

Oι γυναίκες οι οποίες εργάζονται στο Δημόσιο, στις Ενοπλες Δυνάμεις, στην Αστυνομία, στο Πυροσβεστικό Σώμα και στο Λιμενικό είναι τα πρώτα θύματα των αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα που επιβάλλουν στη χώρα μας οι Βρυξέλλες και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σύνταξη στα 65 για όλες τις γυναίκες .

Επανάσταση: σύνταξη στα 56 για τους άνδρες με τρία παιδιά .

Oι γυναίκες οι οποίες εργάζονται στο Δημόσιο, στις Ενοπλες Δυνάμεις, στην Αστυνομία, στο Πυροσβεστικό Σώμα και στο Λιμενικό είναι τα πρώτα θύματα των αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα που επιβάλλουν στη χώρα μας οι Βρυξέλλες και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Από το 2013 οι γυναίκες θα συνταξιοδοτούνται στην ηλικία των 65 ετών, όπως και οι άνδρες, για τους οποίους όμως έρχεται μια επανάσταση:

* Οσοι έχουν τρία παιδιά (προφανώς το ίδιο ισχύει και για τους πολυτέκνους) θα μπορούν να αποχωρούν από την εργασία τους στην ηλικία των 56 ετών (!).

Δηλαδή, για τους πατέρες που εργάζονται στο Δημόσιο θα ισχύει ό,τι ακριβώς προβλέπεται από τη νομοθεσία και για τις μητέρες. Η κυβέρνηση, έχοντας κλείσει τον κύκλο των επώδυνων μέτρων που οδήγησαν στις μειώσεις των μισθών στο Δημόσιο και στην αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων για όλους τους πολίτες, προχωρεί στο «τρίτο πακέτο» των αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα.

Και αυτές οι αλλαγές είναι ενταγμένες στη λογική συγκράτησης των ελλειμμάτων, που σύμφωνα με τις αναλογιστικές μελέτες αυξάνονται με ρυθμό από 3 ως 5 δισ. ευρώ κάθε χρόνο, καθώς μειώνεται ο αριθμός των εργαζομένων και αυξάνεται ο αριθμός των συνταξιούχων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, έπειτα από επίπονες διαπραγματεύσεις, οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κκ. Γ. Παπακωνσταντίνου και Α. Λοβέρδος , αντιστοίχως, ήρθαν σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών που θα οδηγήσουν στην εξίσωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο στο 65ο έτος. Η διαδικασία της αναπόφευκτης αυτής αλλαγής, δεδομένου ότι η χώρα μας έχει καταδικαστεί από το Ευρωδικαστήριο για άνιση μεταχείριση ανδρών και γυναικών, θα ξεκινήσει από την 1η Ιανουαρίου του 2013.

Η γραμμή που τέθηκε είναι:

- Οσες γυναίκες έχουν προσληφθεί από την 1η Ιανουαρίου του 1997 και μετά θα συνταξιοδοτηθούν στην ηλικία των 65 ετών με 25ετή τουλάχιστον υπηρεσία. - Οσες έχουν προσληφθεί νωρίτερα θα συνταξιοδοτηθούν και νωρίτερα, π.χ. αν προσελήφθησαν το 1996 θα συνταξιοδοτηθούν στο 64ο έτος της ηλικίας τους, το 1995 στο 63ο έτος, το 1994 στο 62ο έτος, το 1993 στο 61ο έτος, το 1992 στο 60ό έτος, το 1991 στο 59ο έτος, το 1990 στο 58ο έτος, το οποίο είναι και το όριο που ισχύει και σήμερα για όλες τις γυναίκες που εργάζονται στο Δημόσιο, εκτός από τις μητέρες με ανήλικα παιδιά για τις οποίες ισχύουν πιο ελαστικές διατάξεις.

Είναι προφανές ότι όσες έχουν προσληφθεί νωρίτερα έως ότου τεθεί σε εφαρμογή ο νέος νόμος θα έχουν ήδη συμπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και θα μπορούν να φύγουν από την υπηρεσία που εργάζονται.

Κίνητρο παραμονής .

Ως τότε, δηλαδή για εφέτος, για το2011 και για το 2012, θα εξακολουθούν να ισχύουν οι σημερινές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Μάλιστα, θα προβλέπεται ότι σε όλες τις γυναίκες που θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης σε αυτό το διάστημα θα δοθεί η δυνατότητα να παραμείνουν στην εργασία τους και να αποχωρήσουν όποτε οι ίδιες το επιλέξουν, χωρίς να θιγούν.

Πρόκειται για ένα κίνητρο παραμονής στην εργασία ώστε να αυξηθεί ο μέσος όρος ηλικίας συνταξιοδότησης στο Δημόσιο, που σήμερα βρίσκεται (για τις γυναίκες) χαμηλότερα από το 55ο έτος. Το σχετικό νομοσχέδιο έχει ολοκληρωθεί και βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας του από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο έχει την αρμοδιότητα επί των θεμάτων των δημοσίων υπαλλήλων.

Στη συνέχεια, θα πρέπει να εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο και ακολούθως να κατατεθεί στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση.


Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=16&artId=322740&dt=28/03/2010#ixzz0jVVZSxWH
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description Γιαννης | Μαρτίου 30, 2010 9:31 π.μ. | Reply
Μπράβο σε όλες τις γυναίκες που τους ψηφίσανε !!! Σας αξίζει !!! Εσείς τους εκλέξατε.
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο