Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Επέστρεψε το τέρας του πληθωρισμού!.

ΜΠΑΡΑΖ ανατιμήσεων στην αγορά έχει προκαλέσει η αύξηση των φόρων. Ο πληθωρισμός του Μαρτίου βρίσκεται κοντά στο 4%, ενώ προδικάζονται ισχυρότερες πιέσεις για το επόμενο δίμηνο. Διαμορφώνεται ένα σκηνικό πληθωρισμού σαν κι αυτόν που γνώριζε η Ελλάδα τη δεκαετία του 1990, αλλά αυτή τη φορά υπό συνθήκες ύφεσης.

Επέστρεψε το τέρας του πληθωρισμού!.

ΕΚΤΟΞΕΥΘΗΚΕ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ 4%.

ΜΠΑΡΑΖ ανατιμήσεων στην αγορά έχει προκαλέσει η αύξηση των φόρων. Ο πληθωρισμός του Μαρτίου βρίσκεται κοντά στο 4%, ενώ προδικάζονται ισχυρότερες πιέσεις για το επόμενο δίμηνο. Διαμορφώνεται ένα σκηνικό πληθωρισμού σαν κι αυτόν που γνώριζε η Ελλάδα τη δεκαετία του 1990, αλλά αυτή τη φορά υπό συνθήκες ύφεσης.
 Τα στοιχεία δείχνουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλο κερδοσκοπικό παιχνίδι στην αγορά, με άγνωστο ακόμη τέλος. Τον Μάρτιο οι πιο μεγάλες ανατιμήσεις επικεντρώνονται στα καύσιμα αλλά και στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ. Πιο μεγάλες πιέσεις αναμένονται το δίμηνο Απριλίου-Μαΐου, καθώς οι ανατιμήσεις αναμένεται να περάσουν στο σύνολο της αγοράς.

Οι πρώτες μετρήσεις της ΕΣΥΕ για τον Μάρτιο καταγράφουν αύξηση του πληθωρισμού τουλάχιστον στο 3,8%, ενώ δεν αποκλείεται να ξεπεράσει το φράγμα του 4% (έναντι 2,8%τον Απρίλιο). Και όλα αυτά τη στιγμή που η αύξηση των φόρων επιβλήθηκε από τις 8 Μαρτίου, ενώ ο ΦΠΑ από τις 15 του ίδιου μηνός.

Τη στιγμή που η καλοκαιρία έχει ευνοήσει στο να διατηρούνται σχετικά χαμηλές οι τιμές στα οπωροκηπευτικά, η εικόνα σε άλλους τομείς έχει ως εξής:

*Κατά 0,5% έχει «τσιμπήσει» ο τιμάριθμος μόνο εξαιτίας των αυξήσεων στα καύσιμα, στα οποία η κυβέρνηση αναγκάστηκε να βάλει πλαφόν την προηγούμενη εβδομάδα.

*Μεγάλες είναι οι πληθωριστικές πιέσεις που προκαλούν και οι αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, αλλά και σε άλλες υπηρεσίες όπως τα ασφάλιστρα. Πρόκειται για αυξήσεις με άμεση επίπτωση στο εισόδημα των νοικοκυριών.

Το πιο μεγάλο στοίχημα για το μέγεθος της ακρίβειας που τελικά θα πλήξει την ελληνική αγορά, θα κριθεί το δίμηνο Απριλίου - Μαΐου. Πολλοί επιχειρηματίες ακόμη τηρούν στάση αναμονής επιλέγοντας να απορροφήσουν (προσωρινά έστω) τις ανατιμήσεις. Σε αυτούς συγκαταλέγονται καταστήματα ρούχων, επίπλων, εξοπλισμού κ.λπ. όπου η πτώση των πωλήσεων είναι διψήφια.

Το ίδιο ισχύει για πολλά οπωροκηπευτικά εφόσον δεν «φαίνεται» η επίπτωση του ΦΠΑ και του υψηλότερου μεταφορικού κόστους, καθώς λόγω της καλοκαιρίας η τιμή πώλησης συγκριτικά με πέρυσι έπρεπε να είναι πολύ χαμηλότερη. Ωστόσο, όπως εξηγούν αρμόδιοι παράγοντες, «αυτό δεν θα συνεχιστεί για πολύ».

Για παράδειγμα καφετέριες και κυλικεία αφήνουν αμετάβλητη την τιμή του εμφιαλωμένου νερού ή του καφέ και αυξάνουν, σε πολλές περιπτώσεις, περισσότερο άλλα προϊόντα που διαθέτουν.

Κρίσιμη αναμένεται να είναι και η εκκίνηση της τουριστικής σεζόν, αλλά και η αλλαγή στις «βιτρίνες» των εμπορικών καταστήματων η οποία ακόμη είναι σε εξέλιξη αφού πολλοί διατηρούν προσφορές λόγω της μειωμένης κίνησης.

Πηγή Ελευθεροτυπία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ | Μαρτίου 29, 2010 11:29 π.μ. | Reply
ΛΑΘΟΣ ΚΥΡΙΟΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ. Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣ. ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΦΑΛΙΑ ΤΟΥ ΤΕΡΑΤΟΣ-ΛΕΡΝΑΙΑ ΥΔΡΑ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ.
ΞΕΡΕΤΕ ΠΩΣ ΕΓΙΝΕ Η ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΛΕΡΝΑΙΑΣ ΥΔΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ ????
image description ΔΗΜΗΤΡΗΣ | Μαρτίου 29, 2010 2:14 μ.μ. | Reply
ΔΗΛΑΔΗ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ...
ΔΕΝ ΤΟ ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ ΝΑ ΑΝΕΒΕΙ Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ???
ΟΤΑΝ "ΚΟΒΕΙΣ" ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ Κ ΤΟΥ ΑΝΕΒΑΖΕΙΣ ΦΟΡΟΥΣ ΚΤΛ
ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ???
image description ΣΤΑΘΗΣ | Μαρτίου 29, 2010 6:22 μ.μ. | Reply
ΠΑΝΤΩΣ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΡΞ ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΕΝΙΝ
image description Γιαννης | Μαρτίου 30, 2010 9:01 π.μ. | Reply
Στάθη μάλλον ειρωνεύεσαι τον Μάρξ και τον Λένιν αλλά καλό θα ήταν να διάβαζες και καμμία θεωρία τους !!! Υπεραξία της εργασίας κτλ!!! Μάθε πρώτα τί είναι ο καπιταλισμός και μετά πές την μπούρδα σου. Κοίτα γύρω σου και άν νομίζεις ότι ανήκεις στο κεφάλαιο με γειά σου με χαρα σου (Πολύ αμφιβάλλω).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο