Φορολογικό: Τελευταίες αλλαγές πριν κατατεθεί στη Βουλή.

Οικονομικές Ειδήσεις

23 Μάρτιος 2010
Τρεις τουλάχιστον διορθώσεις της τελευταίας στιγμής περιλαμβάνει το φορολογικό νομοσχέδιο που κατατίθεται σήμερα στην Βουλή από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Taxheaven.gr

Φορολογικό: Τελευταίες αλλαγές πριν κατατεθεί στη Βουλή.
 
Τρεις τουλάχιστον διορθώσεις της τελευταίας στιγμής περιλαμβάνει το φορολογικό νομοσχέδιο που κατατίθεται σήμερα στην Βουλή από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε το νέο πλαίσιο φορολόγησης των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης η κυβέρνηση σχεδιάζει να αλλάξει το αφορολόγητο ποσό πάνω από το οποίο θα εφαρμόζεται ο φορολογικός συντελεστής.

Στο υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζονται να αυξήσουν το αφορολόγητο ποσό στις  50.000 ευρώ από τις 30.000 ευρώ που προβλέπει το προσχέδιο . Ενώ παραμένει ο συντελεστής 40% για αποζημιώσεις άνω των 150.000 ευρώ με την κυβέρνηση να εκτιμά ότι τέτοια ποσά αποζημιώσεων λαμβάνουν μόνο τα «golden boys».

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις του αρμόδιου υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου τον εφιάλτη της ανεργίας αναμένονται να βιώσουν περίπου άλλοι 1 εκατ. άνεργοι.

Η κυβέρνηση έχει διορθώσει μέχρι στιγμής δύο φορές τους συντελεστές του φόρου στις αποζημιώσεις ενώ έπεται και τρίτη με το αφορολόγητο ποσό.

Οι διατάξεις του προσχεδίου προέβλεπαν αύξηση του αφορολογήτου στα 30.000 ευρώ από 20.000 ευρώ και συντελεστές από 10% έως 40% για το επιπλέον ποσό έναντι του 20% που ισχύει σήμερα.

Προς αλλαγή βαίνει και η διάταξη  των εκπτώσεων για τους τόκους των στεγαστικών δανείων, αφού στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι το νέο πλαίσιο πρέπει να ισχύσει  για τα δάνεια που θα συναφθούν εφεξής.

Το προσχέδιο καθιέρωνε από 1/1/2010 ενιαίο  τρόπο έκπτωσης των τόκων από στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας ανεξαρτήτως του πότε συνάφθηκαν. Θα εκπίπτει το 20% της δαπάνης από το φόρο και εφόσον ο φορολογούμενος είναι ο ιδιοκτήτης.

Παράλληλα, καταργείται οριστικά η προηγούμενη διάταξη που προβλέπει μείωση φόρου στο 40% και για τη δευτερεύουσα κατοικία.

Τροποποιημένη αναμένεται να είναι και η διάταξη για το χρόνο ισχύος της νέας φορολογικής κλίμακας βάσει της οποίας θα γίνεται η μηνιαία παρακράτηση από την Εφορία.

Η κλίμακα θα τεθεί σε ισχύ από τη 1η Ιανουαρίου και όχι από τον Απρίλιο, κάτι που συνεπάγεται αναδρομική μείωση κρατήσεων για εισοδήματα έως 40.000 ευρώ.

Υπό εξέταση είναι, επίσης, το αίτημα των ατόμων με αναπηρία να εξαιρεθούν από τον φόρο πολυτελείας τα αναπηρικά αυτοκίνητα.

Πηγή Ισοτιμία