Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Ποιά μπορεί να είναι τα επιπλέον μέτρα που ενδεχομένως πρέπει να θεσπίσει η ελληνική κυβέρνηση αν διαβεί την πόρτα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Οταν ένα κράτος προσφεύγει στο ΔΝΤ για δανεισμό οφείλει να υπακούσει στους όρους που υπογράφει ρητά στη δανειακή του σύμβαση και είναι δεσμευτικοί. Το καλοκαίρι του 2009, όταν δηλαδή η εικόνα για την ελληνική οικονομία ήταν διαφορετική και ουδείς γνώριζε ότι το έλλειμμα θα ήταν διψήφιο, το κλιμάκιο του ΔΝΤ στην ετήσια έκθεσή του για την Ελλάδα ζήτησε πολλά μέτρα δημοσιονομικά αλλά και διαρθρωτικά.

Οταν ένα κράτος προσφεύγει στο ΔΝΤ για δανεισμό οφείλει να υπακούσει στους όρους που υπογράφει ρητά στη δανειακή του σύμβαση και είναι δεσμευτικοί. Το καλοκαίρι του 2009, όταν δηλαδή η εικόνα για την ελληνική οικονομία ήταν διαφορετική και ουδείς γνώριζε ότι το έλλειμμα θα ήταν διψήφιο, το κλιμάκιο του ΔΝΤ στην ετήσια έκθεσή του για την Ελλάδα ζήτησε πολλά μέτρα δημοσιονομικά αλλά και διαρθρωτικά.

Μέχρι στιγμής η Ελλάδα έχει «συμμορφωθεί» μόνο σε έναν βαθμό με αυτά στο πλαίσιο των «συστάσεων» που έλαβε τον Φεβρουάριο από το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών (πάγωμα προσλήψεων στο Δημόσιο, αύξηση ΦΠΑ κ.λπ.). Ωστόσο, οι συστάσεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα είναι πολύ πιο σκληρές από τις κοινοτικές προσταγές, καθώς ζητάει:

* Περαιτέρω μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, με υπολογισμό της σύνταξης ανάλογα με το σύνολο των αποδοχών, μείωση των ποσοστών αναπλήρωσης μισθού σύνταξης, κατάργηση 13ης και 14ης σύνταξης, περιορισμό των προϋποθέσεων για πρόωρη συνταξιοδότηση, πάταξη της εισφοροδιαφυγής.

«Κοινωνικό συμβόλαιο»

* Στην αγορά εργασίας, προώθηση ενός «κοινωνικού συμβολαίου» που θα στοχεύει στην αύξηση της απασχόλησης μέσω «ισχυρής συγκράτησης μισθών».

* Μεταρρύθμιση του τομέα της υγείας, προς την κατεύθυνση της καλύτερης διαχείρισης των δημόσιων νοσοκομείων, βελτίωση των μηχανισμών τιμολόγησης και κοστολόγησης με στόχο ένα αποτελεσματικό σύστημα πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης.

* Μείωση των αμυντικών δαπανών προς τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ.

* Περικοπή φορολογικών εκπτώσεων και μειώσεων φόρων.

* Μείωση των απαλλαγών στα κέρδη από ακίνητα, από παράγωγα και από επιδοτήσεις προς νέους επαγγελματίες.

* Τεκμαρτή φορολόγηση των αυτοαπασχολούμενων και της «σκιώδους» οικονομίας.

* Μείωση των ειδικών φορολογικών καθεστώτων που ισχύουν για τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις και τις κατασκευαστικές εταιρείες.

* Περιορισμός των εισοδηματικών απαλλαγών και των εξαιρέσεων.

* Αυστηρότερο καθεστώς μεταχείρισης των κερδών και της αποτίμησης των ζημιών.

* Περιστολή φορολογικών κινήτρων για επενδύσεις.

* Μείωση του αριθμού των συντελεστών ΦΠΑ.

* Μεταφορά αγαθών και των υπηρεσιών από τους μειωμένους συντελεστές σε κανονικούς, κατάργηση εξαιρέσεων, αύξηση των χαμηλών συντελεστών.

* Μείωση εξαιρέσεων από την επιβολή φόρου ακίνητης περιουσίας και υιοθέτηση εμπορικών αξιών αντί για αντικειμενικές στον υπολογισμό του φόρου.

* Στο Δημόσιο μείωση του πλεονάζοντος προσωπικού, με την αντικατάσταση μόνο εν μέρει των συνταξιοδοτούμενων, περιορισμό μισθολογικών αυξήσεων, απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών και καθιέρωση μιας στάσης (one stop shop) για τις κυβερνητικές υπηρεσίες. Περιορισμός πολιτικών τοποθετήσεων, επιτάχυνση ιδιωτικοποιήσεων.


Πηγή Ελευθεροτυπία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description ΝΕΟΠΤΩΧΟΣ | Μαρτίου 22, 2010 5:37 μ.μ. | Reply
ΑΠΟ ΟΤΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΘΑ ΑΚΡΙΒΙΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ.
ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΝΑ ΠΑΡΑΚΑΛΕΣΩ ΝΑ ΦΤΗΝΗΝΟΥΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΗ ΦΑΣΟΛΑΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΙΝΑ??????????
image description PLAT | Μαρτίου 22, 2010 5:29 μ.μ. | Reply
Ενα καζανι με σουπα, οπου οι εργαζομενοι θα βουτανε ενα παξιμαδι, ειναι αρκετο.
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο