Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να παρουσιαστεί το πλαίσιο ίδρυσης επιχειρήσεων σε μία ημέρα .

Το νομοσχέδιο προβλέπει την ίδρυση Α.Ε. και ΕΠΕ με «υπηρεσία μιας στάσης» τα περίπου 3.200 συμβολαιογραφικά γραφεία. Για τις υπόλοιπες εταιρείες η έναρξη θα περνά από τα Επιμελητήρια και 100 νέα ΚΕΠ ανά την Ελλάδα.

Σε μία ημέρα η ίδρυση εταιρείας.

ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ ΕΝΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙ Α.Ε. Η ΕΠΕ

ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ίδρυσης επιχειρήσεων σε μία ημέρα από 3.350 σημεία ανά την Ελλάδα αναμένεται να παρουσιάσει την Τετάρτη η αρμόδια υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την ίδρυση Α.Ε. και ΕΠΕ με «υπηρεσία μιας στάσης» τα περίπου 3.200 συμβολαιογραφικά γραφεία. Για τις υπόλοιπες εταιρείες η έναρξη θα περνά από τα Επιμελητήρια και 100 νέα ΚΕΠ ανά την Ελλάδα.

Με το νομοσχέδιο καταργείται η υποχρέωση δημοσίευσης στο Πρωτοδικείο, στο Μητρώο Ανωνύμων Εταιρειών και στο ΦΕΚ. Καθιερώνεται η ηλεκτρονική καταχώριση και δημοσίευση των στοιχείων της επιχείρησης στο ηλεκτρονικό Εθνικό Δελτίο Εμπορικής Δημοσιότητας του Γενικού Επιχειρηματικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) των Επιμελητηρίων.

Επίσης, ο έλεγχος νομιμότητας επιμερίζεται σε δύο σημεία. Προληπτικά θα γίνεται από την ανά περίπτωση (Επιμελητήριο ή συμβολαιογράφος) «υπηρεσία μιας στάσης». Εκ των υστέρων από τις Διευθύνσεις Α.Ε. των νομαρχιών και τις ΔΟΥ.

Η ευθύνη

Αρμόδια στελέχη εξηγούν ότι έτσι μειώνεται ο κίνδυνος «γρηγορόσημου» από επιχειρηματίες που θέλουν να επισπεύσουν τις διαδικασίες αφού, όπως λένε, πλέον μία υπηρεσία θα φέρει την αποκλειστική ευθύνη.

Ετσι, ειδικά συμβολαιογράφοι δύσκολα θα «ρισκάρουν» τις ενδεχόμενες ποινές ή σε κάθε περίπτωση πιο εύκολα θα αποκαλύπτεται όποια διαφθορά από τους εκ των υστέρων δειγματοληπτικούς και κατασταλτικούς ελέγχους που με βάση διάταξη του νόμου θα εντατικοποιηθούν.

Για τις ΑΕΠ και τις ΕΠΕ επιλέχθηκαν οι συμβολαιογράφοι ως «υπηρεσία μίας στάσης», καθώς είναι υποχρεωτική η διασφάλιση νομιμότητας με συμβολαιογραφικό έγγραφο και έτσι αν «one stop shop» ήταν τα Επιμελητήρια θα χρειάζονταν 2 στάσεις.

Ο συμβολαιογράφος θα οφείλει να εκδώσει εντός της ημέρας την άδεια. Για Α.Ε. και ΕΠΕ που είναι θυγατρικές ξένων εταιρειών, ισχύει η σχετική κοινοτική οδηγία και η διεκπεραίωση θα γίνεται σε υπό σύσταση κέντρα των ΚΕΠ.

Το υπουργείο θέτει ως στόχο να ξεκινήσουν μέσα στον Μάιο ιδρύσεις εταιρειών με το νέο καθεστώς. Ωστόσο, είναι δεδομένο, όπως επισημαίνουν αρμόδια στελέχη, ότι θα χρειαστεί χρόνος μέχρι να ολοκληρωθούν όλα τα κέντρα.

Πιο εύκολη θεωρείται η οργάνωση των 50 Επιμελητηρίων, αν και στις περιφέρειες θα χρειαστεί στελεχειακή ενίσχυση. Πιο δύσκολη εκτιμάται ότι θα είναι η δημιουργία των Ενιαίων Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΕΚΕΠ) που θα είναι οι υπηρεσίες μιας στάσης για την ίδρυση των Ο.Ε. και Ε.Ε. μαζί με τα Επιμελητήρια.

Θα εξυπηρετούν κυρίως τους υποψήφιους επιχειρηματίες απομακρυσμένων από το κέντρο του νομού περιοχών.

Αναμένεται να αποκτήσουν έδρα σε κτίρια που θα μείνουν χωρίς χρήση με τη συνένωση των δήμων. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους.

Οσον αφορά τους συμβολαιογράφους, έχει ήδη δεχθεί το υπουργείο Οικονομικών το δικαίωμά τους να έχουν πρόσβαση στο Taxis ώστε να λαμβάνουν ΑΦΜ και θα συνδέονται με το ΓΕΜΗ που θα διαχειρίζεται η Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων Ελλάδος.

Εκτιμάται ότι με τις αλλαγές θα μειωθεί κατά 80% το κόστος ίδρυσης εταιρειών. Σήμερα υπολογίζεται σε 4.200 ευρώ για μια ΕΠΕ.

Πηγή Ελευθεροτυπία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description ΛΟΓΙΣΤΗΣ ΔΜ | March 14, 2010 3:25 PM | Reply
ΚΑΤΙ ΑΝΑΛΟΓΟ ΠΗΓΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 2004 ΜΕ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΥΤΟΨΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΜΙΣΕ Η ΑΓΟΡΑ ΜΕ ΕΙΚΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΠΛΑΣΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΜΑΙΜΟΥΔΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
image description ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΚΟΥΛ | March 16, 2010 9:34 AM | Reply
ΟΛΑ ΣΤΟΥΣ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΥΣ -ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΚΛΠ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΤΙΠΟΤΑ ?
ΑΣΕ ΠΟΥ ΘΑ ΓΕΜΙΣΟΥΜΕ ΠΛΑΣΤΑ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΙΚΑ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ
image description αρμοδιος | March 17, 2010 12:28 PM | Reply
Συμφωνουμε και επαυξανουμε ! Μαλλον οι ιδιοι που εισηγηθηκαν εκεινη τη διαταξη εισηγουνται και τη νυν!
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο