Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Ρύθμιση-ανάσα για ΦΠΑ και εισοδήματα.

Νέα ευνοϊκή ρύθμιση χρεών για να μπούνε λεφτά στα άδεια κρατικά ταμεία ετοιμάζουν στο Υπουργείο Οικονομικών· δεν αποκλείεται να επαναφερθούν και παλαιότερες ρυθμίσεις για ληξιπρόθεσμα χρέη. Κατά πληροφορίες, η νέα ρύθμιση σκοπεύει να πιάσει όλους τους φορολογούμενους οι οποίοι από το 1995 και μετά «ξέχασαν»...

Ρύθμιση-ανάσα για ΦΠΑ και εισοδήματα.

Νέα ευνοϊκή ρύθμιση χρεών για να μπούνε λεφτά στα άδεια κρατικά ταμεία ετοιμάζουν στο Υπουργείο Οικονομικών· δεν αποκλείεται να επαναφερθούν και παλαιότερες ρυθμίσεις για ληξιπρόθεσμα χρέη. Κατά πληροφορίες, η νέα ρύθμιση σκοπεύει να πιάσει όλους τους φορολογούμενους οι οποίοι από το 1995 και μετά «ξέχασαν» να υποβάλουν δηλώσεις εισοδήματος και ΦΠΑ στην Εφορία. Πρόκειται για περισσότερους από 300.000 μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες, οι οποίοι σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, εμφανίζονται ασυνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Η κυβέρνηση, προκειμένου να βρει έσοδα που θα της εξασφαλίσουν φέτος μείωση του ελλείμματος στο 8,7% του ΑΕΠ, θα χαρίσει σε όσους ανταποκριθούν τα τσουχτερά πρόστιμα και τις προσαυξήσεις, με τα οποία μας τιμωρεί σήμερα η Εφορία.

Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης των φόρων το Υπουργείο Οικονομικών θα διαγράφει όλα τα πρόστιμα των προσαυξήσεων, παρέχοντας μάλιστα επιπλέον έκπτωση 10%. Στην περίπτωση των δόσεων, η έκπτωση ψαλιδίζεται στο 5%, ενώ κάθε δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 300 ευρώ. Αφετηρία της ρύθμισης θα αποτελέσει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που θα δοθεί την ερχόμενη Τετάρτη στη δημοσιότητα.

Σχετική διάταξη θα δίνει τη δυνατότητα στους φορολογουμένους να υποβάλουν χωρίς ιδιαίτερες κυρώσεις εκπρόθεσμες δηλώσεις ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος.

Στο Υπουργείο Οικονομικών μελετούν ακόμη το ενδεχόμενο να εισαχθεί ρύθμιση και για τις ανέλεγκτες χρήσεις της περιόδου 2006-2009, στα πρότυπα εκείνης που «έτρεχε» επί υπουργίας Γιώργου Αλογοσκούφη (περαίωση εκκρεμών υποθέσεων 2000- 2006). Μέτρο το οποίο, όπως άλλες πηγές του Υπουργείου επισημαίνουν, σκοπεύει να κρατήσει ως εφεδρεία για του χρόνου η κυβέρνηση αφού οι Βρυξέλλες πιέζουν από τώρα για πρόσθετα μέτρα το 2010.

Το θέμα της ρύθμισης εισοδήματος και του ΦΠΑ, εξετάστηκε χτες σε ευρεία σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου, προεδρεύοντος του Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Κύριο «πιάτο» της συνάντησης ήταν το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Στη σύσκεψη κωδικοποιήθηκαν όλες οι αλλαγές που θα ισχύσουν από φέτος στη φορολογία εισοδήματος (φυσικά και νομικά πρόσωπα) και ακινήτων. Ακολουθεί μία ακόμη σύσκεψη για το φορολογικό, την Δευτέρα, με τον υπουργό Οικονομικών να θέλει να ρίξει μία δεύτερη ματιά στο νέο καθεστώς τεκμηρίων διαβίωσης και εκπτώσεων δαπανών από το εισόδημα.

Στο Υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι οι «ξεχασιάρηδες» φορολογούμενοι ξεπερνούν τους 300.000. Εξ αυτών 200.000 περιπτώσεις αφορούν επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, που υπολογίζεται ότι δεν μπήκαν καν στον κόπο να υποβάλουν δήλωση ΦΠΑ (από το 2006 είναι υποχρεωτική η υποβολή ακόμα και των μηδενικών δηλώσεων).

Οι φορολογούμενοι που δεν θα υπαχθούν στη ρύθμιση απειλούνται με εξονυχιστικούς ελέγχους και με βαρύτατες καμπάνες. Για υποθέσεις μετά την 1/1/2004, το επιβαλλόμενο ποσοστό προσαύξησης (επί υποβολής ανακριβούς δήλωσης ή επί μη υποβολής δήλωσης) φτάνει και στο 200% της διαφοράς του κύριου φόρου. Αν αφορούν προηγούμενα χρόνια (1995-2003), το πρόστιμο φτάνει στο 300% και υπολογίζεται για κάθε υπόθεση χωριστά.

Επίσης να σημειωθεί ότι για μη υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, το δικαίωμα του Δημοσίου να επιβάλει πρόστιμο παραγράφεται μετά από μία δεκαπενταετία· στον ΦΠΑ μετά από μία δεκαετία. Ακόμα και αν οι δηλώσεις που δεν υποβλήθηκαν ήταν μηδενικές ή πιστωτικές και, ως εκ τούτου, δεν προέκυπτε υποχρέωση καταβολής φόρου, επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο που κυμαίνεται από 117 μέχρι 1.170 ευρώ.

H προσαύξηση υπολογίζεται ως ποσοστό επί του οφειλόμενου φόρου και εξαρτάται από:
• Το είδος της διαπιστωθείσας παράλειψης σε σχέση με την οικεία δήλωση (ανακριβής δήλωση, μη υποβολή δήλωσης).
• Το χρονικό διάστημα που δημιουργήθηκε η φορολογική υποχρέωση.
• Το είδος της φορολογίας (εισόδημα ή ΦΠΑ).

Πηγή Ισοτιμία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο