Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΜΕ ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ

Διπλά και... ενισχυμένα τεκμήρια για το σύνολο των φορολογουμένων καθιερώνει το υπουργείο Οικονομικών, που ανοίγει την ερχόμενη Τετάρτη τα «χαρτιά»του υποβάλλοντας το φορολογικό νομοσχέδιο για κοινοβουλευτική διαβούλευση στη Βουλή.

ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΜΕ ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ
   
Διπλά και... ενισχυμένα τεκμήρια για το σύνολο των φορολογουμένων καθιερώνει το υπουργείο Οικονομικών, που ανοίγει την ερχόμενη Τετάρτη τα «χαρτιά»του υποβάλλοντας το φορολογικό νομοσχέδιο για κοινοβουλευτική διαβούλευση στη Βουλή.

Πρώτη κατοικία, μετοχές και εταιρικά μερίδια θα πιάνονται από φέτος στην τσιμπίδα του πόθεν έσχες, καθώς η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών κατέληξε στην απόφαση καθιέρωσης ενισχυμένων τεκμηρίων. Έτσι, οι φορολογούμενοι αφ΄ ενός θα πρέπει να δικαιολογούν από πού βρήκαν τα χρήματα για να αγοράσουν σπίτια, αυτοκίνητα, σκάφη, αεροσκάφη, ελικόπτερα, μετοχές, την πρώτη κατοικία τους, αλλά και εταιρικά μερίδια και, από την άλλη, θα πρέπει να δηλώνουν στην Εφορία τέτοια εισοδήματα που να εξασφαλίζουν τη συντήρηση αυτών των περιουσιακών στοιχείων.

Ύστερα από αρκετή περίσκεψη, στο υπουργείο Οικονομικών κατέληξαν να μην περιλαμβάνονται στα τεκμήρια του πόθεν έσχες οι καταθέσεις και τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, ώστε να μην υπάρχει φυγή κεφαλαίων από αυτές τις επενδύσεις στην κρίσιμη συγκυρία που διανύει η ελληνική οικονομία. Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για μετοχές και εταιρικά μερίδια που θα πιάνονται στην τσιμπίδα του πόθεν έσχες, με τους φορολογουμένους να καλούνται να δικαιολογήσουν πού βρήκαν τα χρήματα για την αγορά τους. Το ίδιο συμβαίνει και με την πρώτη κατοικία. Οι μόνοι φορολογούμενοι που γλιτώνουν τα τεκμήρια διαβίωσης είναι οι συνταξιούχοι, οι οποίοι όμως θα ελέγχονται για το πόθεν έσχες από το οποίο δεν εξαιρείται κανείς.

Η λίστα των δαπανών διαβίωσης
Η βάση των τεκμηρίων διαβίωσης θα είναι 3.000 ευρώ για τον άγαμο και 5.000 ευρώ για το ζευγάρι και σε αυτό το ποσό θα «χτίζεται» σταδιακά, με την προσθήκη όλων των περιουσιακών στοιχείων, το τεκμήριο εισοδήματος- που σημαίνει πως κανένας δεν θα μπορεί να φορολογηθεί για εισοδήματα μικρότερα από αυτά που θα προκύπτουν από τα τεκμήρια. Τα τεκμήρια διαβίωσης θα είναι τελικά τεκμήρια εισοδήματος και όχι τεκμήρια ελέγχου, όπως σχεδιαζόταν αρχικά.

Αυτό σημαίνει ότι το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς της αγοράς, θα προσδιορίσει ένα ελάχιστο κόστος χρήσης για αυτοκίνητα, ακίνητα, σκάφη αναψυχής, αεροσκάφη, αλλά και ετήσιο κόστος παροχής υπηρεσιών από οικιακές βοηθούς και ιδιωτικά εκπαιδευτήρια. Από το πρώτο τετραγωνικό
Με το νέο σύστημα καταργούνται οι διαχωρισμοί ανάμεσα σε κύρια και εξοχική κατοικία ή υπερπολυτελή και μικρά αυτοκίνητα. Κάθε σπίτι και κάθε αυτοκίνητο και γενικότερα όλα τα περιουσιακά στοιχεία θα έχουν αφ΄ ενός ένα κόστος αγοράς που θα πιστοποιείται από την απόδειξη ή το συμβόλαιο και ένα κόστος χρήσης, το οποίο θα προκύπτει από λίστα «αντικειμενικών παραμέτρων» του υπουργείου Οικονομικών.

Σήμερα τα ακίνητα αποτελούν τεκμήριο διαβίωσης εφ΄ όσον πρόκειται για κύρια κατοικία άνω των 200 τ.μ. και δευτερεύουσα άνω των 150 τ.μ., ενώ ισχύει πόθεν έσχες ή τεκμήριο απόκτησης περιουσιακών στοιχείων για αγορά ή ανέγερση ακινήτου με εξαίρεση την πρώτη κατοικία πάνω από 120 τ.μ. Με τις αλλαγές, οι εξαιρέσεις καταργούνται και θα δηλώνεται στην Εφορία η αγορά ή η ανέγερση κάθε κατοικίας χωρίς όριο τετραγωνικών μέτρων και χωρίς διαχωρισμό σε κύρια ή εξοχική, αλλά και το κόστος χρήσης αυτής. Δαπάνες για φως, νερό, τηλέφωνο, θέρμανση ή δαπάνες συντήρησης θα συνυπολογίζονται στο ετήσιο κόστος χρήσης, το οποίο θα προσδιορίζεται σε συνάρτηση με τα τετραγωνικά μέτρα και συγκεκριμένα- σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο- με 40 ευρώ τον χρόνο για πρώτη κατοικία έως 100 τ.μ., με 60 ευρώ τον χρόνο για κάθε τετραγωνικό ακινήτου από 101 τ.μ. έως τα 300 τ.μ. και με 80 ευρώ για κάθε τετραγωνικό πάνω από τα 300 τ.μ.

Έτσι, μια πρώτη κατοικία 100 τ.μ. θα οδηγεί σε τεκμήριο εισοδήματος 4.000 ευρώ και, εφ΄ όσον η κατοικία είναι 150 τ.μ., το τεκμήριο θα διευρύνεται σε 7.000 ευρώ (4.000 ευρώ για τα πρώτα 100 τ.μ. και επιπλέον 3.000 ευρώ για τα υπόλοιπα 50 τ.μ.). Για τη δευτερεύουσα κατοικία το τεκμήριο θα υπολογίζεται στο 50% της αντίστοιχης κύριας κατοικίας (έτσι, στο παράδειγμα των 150 τ.μ. το τεκμήριο της δευτερεύουσας θα μειώνεται σε 3.500 ευρώ) και για βοηθητικούς χώρους το ποσοστό θα υποχωρεί στο 20%.

Το τεκμήριο για τα αυτοκίνητα
Για τα αυτοκίνητα το τεκμήριο θα ξεκινά από τα 1.500-2.000 ευρώ για Ι.Χ. 1.200 κυβικών και για κάθε επιπλέον 100 κ.εκ. εξετάζεται να αυξάνεται κατά 200 ευρώ. Έτσι, για ένα αυτοκίνητο 2.000 κυβικών το τεκμήριο θα φτάνει έως 3.000 ευρώ. Τεκμήριο της τάξεως των 4.000-5.000 ευρώ τον χρόνο θα καθιερωθεί για όσους έχουν οικιακές βοηθούς, κλιμακωτά ανάλογα με τη βαθμίδα της εκπαίδευσης θα είναι τα τεκμήρια διδάκτρων, ανάλογα με τα τετραγωνικά και σε συνδυασμό με το αν η πισίνα είναι εσωτερική ή εξωτερική θα καθιερωθεί το τεκμήριο της πισίνας και ανάλογα με τα μέτρα και την ιπποδύναμη το τεκμήριο σκαφών και αεροσκαφών.

Πηγή Τα Νέα
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description VAGG | Μαρτίου 14, 2010 10:36 μ.μ. | Reply
Το ποιο πιθανο σεναριο ειναι να τα πουλησουμε ολα και να γυρισουμε στα χωρια.ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΕΤΕ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΑ ΕΦΑΓΑΝ........ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ (ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑ).
Ολα τα αλλα ειναι μαλακιες.
image description PLAT | Μαρτίου 15, 2010 6:39 π.μ. | Reply
Τα νεα μετρα ειναι τελειως λαθος,γιατι τοσο η κλιμακα,οσο και τα τεκμηρια χρησιμοποιουν ως μετρο τα παλια δεδομενα (υψος δανεισμου,επιτοκια που διαμορφωναν το ετησιο ακαθαριστο προιον και επομενως μισθους,συνταξεις,αμοιβες,
ανεργια,μερικη σε μερες η ωρες απασχοληση).ΑΚΟΜΗ και στην απιθανη περιπτωση να μην παρθουν αλλα μετρα συμπληρωματικα,οι υπευθυνοι θα αντιληφθουν οτι η ανακολουθια πραγματικων ετησιων εσοδων και τεκμηριων(αθροισμα λογιστικων αξιων καιπραγματικων)θα φερει τα ακριβως αντιθετα αποτελεσματα στα εσοδα,αλλα και στην νομιμοτητα των μετρων,αφου ειναι πολυ πιθανον να κριθουν αντισυνταγματικα.
Αληθεια ενας ανεργος 50 ετων και ενας εργαζομενος ξοδευουν τα ιδια για την συντηρηση ενος σπιτιου στα ιδια τμ.Ενας ενοικιαστης σπιτιου θα υπολογιζει ως τεκμηριο την συντηρηση και το ενοικιο
image description Ιερώνυμος Πολίτης | Μαρτίου 15, 2010 10:50 π.μ. | Reply
Ελπίζω να διαβάζω λάθος..
Δεν μπορεί να πιστεύουν οτι έτσι θα εισπράξει το Κράτος από τους πολίτες.
Εκτός και αν πιστεύουν οτι μόνον έτσι θα μπορέσουν να δανειστούν απο την Ευρώπη.
Δηλαδή : Πάλι με τα ψέματα !!
image description dimkour | Μαρτίου 15, 2010 1:12 μ.μ. | Reply
Να πανε να εισπράξουν τα κλεμμένα πρώτα και μετά να μιλάνε για τεκμήρια ειδικά στη πρώτη κατοικία και την ισοπέδωση όλων κάτω από τη σπάθη των τεκμηρίων . Ας βρούνε να εισπράξουνε όλα τα βεβαιωμένα χρέη - την παραγραφή των χρεών σε υμέτερους μεγάλων επιχειρήσεων και τραπεζών , το κλεψιμο των χρηματων απο τα αποθεματικα των ασφ. ταμείων τις μίζες απο αμυντικές δαπανες απο την εκκλησία και άλλα.... Η γενική γραμματεία πληροφωριών έχει ολόκληρες λίστες με υψηλής κλίμακας φοροφυγάδες που ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν αγγίζει.
image description ΕΛΛΗΝΑΣ | Μαρτίου 16, 2010 10:31 π.μ. | Reply
ΜΑΣ ΤΑ ΠΗΡΑΝΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΝΕΟΥ ΙΧ (ΜΕ ΤΟ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΗΣ ΑΞΙΑΣ)ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ ΝΟΜΟ ΝΑ ΑΠΑΞΙΩΣΟΥΝ ΠΛΗΡΩΣ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΙΧ. << Ω ΕΛΛΑΣ ΑΡΧΑΙΑ ΧΩΡΑ ΤΙ ΜΑΛΑΚΕΣ ΒΓΑΖΕΙΣ ΤΩΡΑ >>
image description τιτο | Μαρτίου 16, 2010 1:27 μ.μ. | Reply
Δεν μπορούμε να πληρώνουμε τα κλεμένα,θα πτωχευσουμε.Καλλύτερα να πτωχεύσουν την Ελλάδα,τουλάχιστον να μην την ξανακλέψουν.
image description τιτο | Μαρτίου 16, 2010 1:34 μ.μ. | Reply
Δεν μπορούμε να πληρώνουμε τα κλεμένα,θα πτωχευσουμε.Καλλύτερα να πτωχεύσουν την Ελλάδα,τουλάχιστον να μην την ξανακλέψουν.
image description ΒΑΣΙΛΗΣ | Μαρτίου 18, 2010 3:57 μ.μ. | Reply
ΠΛΗΡΗΣ ΙΣΟΠΕΔΩΣΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΔΗΛΑΔΗ.
ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΒΑΦΤΙΖΟΥΝ ΤΟ ΨΑΡΙ ΚΡΕΑΣ? ΣΕ ΑΥΤΟ ΟΛΟΙ ΣΥΣΣΩΜΟΙ ΜΑΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΖΟΥΝ.
ΞΥΠΝΑ ΛΑΕ!!!!!!!!!!!!!!!!
image description παολο | Μαρτίου 30, 2010 4:49 μ.μ. | Reply
συμφωνω
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο