Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις
Αλλες ειδήσεις

Σχετικά θέματα

Το ΣΔΟΕ επιστρέφει

Εχει ανάψει το «πράσινο φως» προκειμένου να πραγματοποιηθούν σαρωτικοί έλεγχοι στην αγορά και ιδιαίτερα σε πρόσωπα και επιχειρήσεις για τις οποίες υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις φοροδιαφυγής

Το ΣΔΟΕ επιστρέφει .

Εχει ανάψει το «πράσινο φως» προκειμένου να πραγματοποιηθούν σαρωτικοί έλεγχοι στην αγορά και ιδιαίτερα σε πρόσωπα και επιχειρήσεις για τις οποίες υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις φοροδιαφυγής .

«Θα γίνουμε η σκιά μεγαλογιατρών,μεγαλοεφοπλιστών,μεγαλοδικηγόρων και συμβολαιογράφων που δηλώνουν προκλητικά χαμηλά εισοδήματα προκειμένου να λάβουν όλοι το μήνυμα ότι η πάταξη της φοροδιαφυγής είναι εθνική υπόθεση». Αυτό δηλώνει στο «Βήμα» ανώτερος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών λίγες ώρες μετά την παραλαβή καταλόγων με ονόματα φορολογουμένων και επιχειρήσεων που προέκυψαν από διασταυρώσεις και είναι σχεδόν βέβαιον ότι αποκρύπτουν από την Εφορία τεράστια εισοδήματα. Μάλιστα την περασμένη Παρασκευή οι Ράμπο του ΣΔΟΕ ξεκίνησαν ελέγχους σε όλες τις ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες (Super League, Β΄ και Γ΄ Εθνική), γεγονός που ενδεχομένως δημιουργήσει «πονοκέφαλο» σε αρκετούς ιδιοκτήτες ποδοσφαιρικών ομάδων. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου έχει ανάψει το «πράσινο φως» στον επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Ι. Καπελέρη προκειμένου να πραγματοποιηθούν σαρωτικοί έλεγχοι στην αγορά και ιδιαίτερα σε πρόσωπα και επιχειρήσεις για τις οποίες υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις φοροδιαφυγής. Εφόσον εντοπιστούν και καταλογιστούν τα πρόστιμα θα γεμίσουν τα ταμεία του κράτους.

Στους στόχους του ΣΔΟΕ, όπως αναφέρουν αρμοδίως, δεν είναι οι απλοί πολίτες, οι μισθωτοί ή οι συνταξιούχοι αλλά εκείνοι που τα τελευταία χρόνια με τη χρήση πλαστών και εικονικών τιμολογίων κλέβουν συστηματικά το κράτος, εκείνοι που έχουν ξεχάσει πώς είναι το έντυπο της περιοδικής και εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ γιατί δεν το υποβάλλουν, οι πραγματικοί ιδιοκτήτες υπεράκτιων εταιρειών (offshore), καθώς και ορισμένες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών οι οποίοι εμφανίζουν στην Εφορία εισοδήματα που μπροστά τους οι ετήσιες απολαβές συνταξιούχων του ΙΚΑ φαντάζουν προκλητικά υψηλές.

Στοίβα φακέλων


Την περασμένη Πέμπτη οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΣΔΟΕ έμειναν έκπληκτες όταν παρέλαβαν από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων μια στοίβα φακέλους που περιείχαν λίστες με ονόματα 65.000 επαγγελματιών και επιχειρήσεων οι οποίες δεν υπέβαλαν το 2009 ούτε μία περιοδική δήλωση ΦΠΑ ενώ ήταν υπόχρεες. Οι επιχειρήσεις αυτές θα ελεγχθούν σε πρώτη προτεραιότητα προκειμένου να αποδώσουν άμεσα τους μη καταβληθέντες φόρους.

Πάντως οι στόχοι του ΣΔΟΕ εφέτος είναι αρκετά φιλόδοξοι σε ό,τι αφορά την επιβολή προστίμων και την είσπραξη εσόδων. Οπως αναφέρει αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών στο «Βήμα», ο στόχος είναι να επιβληθούν συνολικά πρόστιμα 10 δισ. ευρώ. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμη και αν κανείς από τους παραβάτες δεν δεχθεί ότι διέπραξε το παράπτωμα της φοροδιαφυγής ή του λαθρεμπορίου και προσφύγει στη Δικαιοσύνη, θα πρέπει να καταβάλει το 10% του συνολικού προστίμου, δηλαδή το Δημόσιο σε κάθε περίπτωση θα εισπράξει τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ. Αν το ποσό αυτό προστεθεί και στον στόχο της είσπραξης των 2 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμες οφειλές, τότε είναι πολύ πιθανόν οι έλληνες φορολογούμενοι να «γλιτώσουν» το δεύτερο πακέτο φοροεισπρακτικών μέτρων που είναι πιθανόν να επιβληθεί ως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Από το στόχαστρο των ελεγκτών του ΣΔΟΕ δεν θα γλιτώσουν ούτε οι εφοπλιστές καθώς, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, αυτές τις ημέρες βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη έρευνα σε πλοιοκτήτη ο οποίος κυκλοφορεί στην Αθήνα με πολυτελέστατα αυτοκίνητα που φέρουν ξένες πινακίδες και έχει απασχολήσει κατά το παρελθόν τις αμερικανικές αρχές. Ισως είναι η πρώτη φορά που το ΣΔΟΕ αποφασίζει να «χτυπήσει» κλάδους που ως σήμερα ήταν στο φορολογικό απυρόβλητο καθώς είναι γνωστό ότι η συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών απολαμβάνει σημαντικές φοροαπαλλαγές στο όνομα της εισαγωγής συναλλάγματος.

Μάχη αναμένεται να δώσουν οι φοροελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Οικονομικών και με εταιρείες και επαγγελματίες που εκδίδουν και χρησιμοποιούν πλαστά ή εικονικά τιμολόγια. Το φαινόμενο αυτό εξελίσσεται σε γάγγραινα για την ελληνική οικονομία καθώς οι απώλειες των εσόδων για το ελληνικό Δημόσιο είναι τεράστιες. Τις επόμενες εβδομάδες προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί το πόρισμα και να επιβληθούν υπέρογκα πρόστιμα σε γνωστές επιχειρήσεις εισαγωγής και εμπορίας ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών οι οποίες φέρεται ότι έχουν χρησιμοποιήσει εικονικά τιμολόγια ύψους 130 εκατομμυρίων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα πρόστιμα θα ξεπεράσουν τα 300 εκατ. ευρώ! Την υπόθεση είχε αναλάβει η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων και καθ΄ όλη τη διάρκεια της έρευνας είχε χαρακτηριστεί άκρως απόρρητη και υψηλής προτεραιότητας λόγω των μεγάλων ονομάτων που εμπλέκονταν.

Μεγάλη βαρύτητα θα ρίξει το ΣΔΟΕ στον έλεγχο των offshore εταιρειών. Οπως αναφέρεται στο πόρισμα του ΣΔΟΕ, η offshore είναι μορφή εταιρείας αναγνωρισμένη πλήρως από το διεθνές δίκαιο. Αποτελεί ένα νομικό πρόσωπο το οποίο έχει δικαίωμα να προβαίνει σε οποιασδήποτε μορφής δικαιοπραξίες. Η διαδικασία σύστασης και η εγγραφή της εταιρείας στις καταστάσεις κάθε χώρας είναι εξαιρετικά εύκολη και γίνεται από οργανωμένα γραφεία που λειτουργούν στις χώρες αυτές. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), φορολογικός παράδεισος θεωρείται το κράτος που επιβάλλει χαμηλό ονομαστικό ή κανέναν φόρο εισοδήματος, φορολογεί ευνοϊκά ορισμένες κατηγορίες εισοδήματος (μηδενικός ή πολύ χαμηλός συντελεστής), προσφέρει σε κατοίκους τρίτης χώρας τη δυνατότητα να αποφύγουν την επιβολή φόρου στη χώρα φορολογικής κατοικίας τους, δεν διευκολύνει την παροχή και ανταλλαγή πληροφοριών και δεν θέτει ως προϋπόθεση την άσκηση ουσιαστικής επιχειρηματικής δραστηριότητας των εταιρειών που βρίσκονται εγκατεστημένες στο έδαφός του.

Επίσης, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, ως εξωχώρια εταιρεία εννοείται η εταιρεία που έχει την έδρα της σε αλλοδαπή χώρα και με βάση τη νομοθεσία της οποίας δραστηριοποιείται αποκλειστικά σε άλλες χώρες και απολαμβάνει ιδιαίτερα ευνοϊκή μεταχείριση. Οπως αναφέρεται στο πόρισμα του ΣΔΟΕ, στην πραγματικότητα οι offshore εταιρείες έχουν συσταθεί σε έναν φορολογικό παράδεισο (π.χ., Ανδόρα, Αρούμπα, Παναμά κτλ.) όπου οργανωμένα γραφεία αναλαμβάνουν τη σύσταση και διατήρηση της εταιρείας. Τα γραφεία αυτά φροντίζουν να καταβάλλουν κάθε χρόνο στο κράτος όπου έγινε η σύσταση τα ετήσια τέλη προκειμένου η εταιρεία να διατηρεί τη νομική της υπόσταση. Ορίζουν τους τύποις διευθυντές της εταιρείας και τον γραμματέα έναντι αμοιβής, όπως επίσης και τους τύποις μετόχους για εκείνους που θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Η ευχέρεια που προσφέρει το κράτος σύστασης της offshore εταιρείας να μην πληρώνει φόρους, ανεξάρτητα από το πλήθος και τον όγκο των συναλλαγών, δίνει τη δυνατότητα στον κάτοχο της offshore εταιρείας να κάνει φορολογικούς σχεδιασμούς.

Πηγή Το βήμα
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description ΘΕΜΙΣΤΟΛΚΗΣ | March 8, 2010 7:50 AM | Reply
ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΠΑΛΙ ΤΑ ΥΠΟΖΥΓΙΑ .
image description CHRIS | March 8, 2010 9:49 AM | Reply
Τους φόρους ποιος θα τους πάρει, το Κράτος ή οι εφοριακοί που θα κάνουν ελέγχους. Μετά θα πρέπει να ελεχθεί και η δική τους φορολογική κατάσταση (σπίτια, καταθέσεις, αυτοκίνητα......) Αλίμονό μας!!!!!!
image description ΓΑΛΛΟΣ | March 8, 2010 9:46 AM | Reply
ΠΡΟΒΛΕΠΩ ΜΕΓΑΛΟ ΠΕΛΕΚΙ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΧΗΡΗΜΑΤΙΕΣ ΕΜΜΕΣΟΥΣ ΚΑΙ ΑΜΕΣΟΥΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ ΔΩΣΕ ΤΟΣΑ Η ΑΛΛΙΩΣ ΣΕ ΓΡΑΦΩ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΗΣ ΤΩΣΑ !!!!!!!!! Η ΔΩΣΕ ΤΩΣΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΕ ΓΡΑΨΩ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΟΠΩΣ Η ΤΡΟΧΑΙΑ . ΤΟ ΑΛΙΣΒΕΡΙΣΗ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΟΚΥΨΗ ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟΔΙΠΟΤΑΙ ΕΚΒΙΑΣΤΗ ΤΟΥ ΥΠΕΕ , ΚΑΛΩ ΚΟΥΡΑΓΙΩ!!!!!!!!!!! ΠΟΥ ΕΙΠΑΙ ΚΑΙ Ο ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΣΤΟΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ .
image description ΓΙΩΡΓΟΣ | March 8, 2010 8:57 PM | Reply
ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΞΕΚΙΝΑΝΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΦΟΡΙΑΚΟΥΣ ΤΗΣ ΣΔΟΕ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΕΚ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΙΡΑ ΜΟΥ ΝΟΜΙΖΩ ΘΑ ΜΑΖΕΨΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ.
image description enaoum | March 9, 2010 10:55 AM | Reply
ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΚΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΘΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ. ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ,ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ. ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΡΝΟ .ΚΥΡΙΕ ΚΑΠΕΛΕΡΗ ΞΥΠΝΕΙΣΤΕ/?????
image description Maria | March 9, 2010 7:13 PM | Reply
Ακούμε πολλά.... προς το παρόν δεν βλέπουμε τίποτα. Θέλουμε επιτέλους να τιμωρηθούν αυστηρά όσοι φοροδιαφεύγουν, και ναι αν χρειαστεί να πάνε και κάποιοι φυλακή. Που θα πάει πια αυτή η κατάσταση. Δεν μπορεί μια ζωή το κράτος να το συντηρούν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Πρέπει άμεσα να αρχίσουν να πληρώνουν όσοι έχουν θησαυρίσει όλα αυτά τα χρόνια, και συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να θησαυρίζουν. Αν υπάρχει πραγματικά θέληση είναι πολύ εύκολο να πιαστούν αυτοί που φοροδιαφεύγουν. Το θέμα είναι αν όντως υπάρχει πραγματικά αυτή η θέληση.
image description ποπι | March 16, 2010 10:57 AM | Reply
συμφωνώ. πρέπει να πηγαίνει ομάδα ελεγκτών από διαφορετικές εφορίες, που οι εφοριακοί να μην γνωρίζονται καλά μεταξύ τους ωστε να φοβούνται να κάνουν αλισβερίσι με τους επαγγελματίες.
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο