Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συλλόγων

Μέτρηση της Φορολογικής Συνείδησης (Έρευνα του Ο.Ε.Ε. και του Τμήματος Στατιστικής του Οικ. Παν. Αθηνών)

Περισσότεροι από 8 στους 10 Έλληνες πιστεύουν ότι όσοι φοροδιαφεύγουν το πράττουν επειδή υπάρχει μικρή πιθανότητα εντοπισμού τους από τις φοροελεγκτικές αρχές. Παράλληλα ένας στους οκτώ φορολογούμενους παραδέχεται ότι έχει στο παρελθόν επιχειρήσει να αποκρύψει τα πραγματικά του εισοδήματα από την εφορία.

Μέτρηση της Φορολογικής Συνείδησης (Έρευνα του Ο.Ε.Ε. και του Τμήματος Στατιστικής του Οικ. Παν. Αθηνών)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡAΤΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Μητροπόλεως 12‐14 Τ.Κ. 10563 Αθήνα, Τηλ. 5202250 / 5202260 / 5202270 TELEFAX. 5227300
Γραφείο Προέδρου Αθήνα, 27 Φεβρουαρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Περισσότεροι από 8 στους 10 Έλληνες πιστεύουν ότι όσοι φοροδιαφεύγουν το πράττουν επειδή υπάρχει μικρή πιθανότητα εντοπισμού τους από τις φοροελεγκτικές αρχές. Παράλληλα ένας στους οκτώ φορολογούμενους παραδέχεται ότι έχει στο παρελθόν επιχειρήσει να αποκρύψει τα πραγματικά του εισοδήματα από την εφορία. Αυτά είναι δυο τα βασικά συμπεράσματα της πρωτότυπης «Μελέτης για τη Φοροδιαφυγή» που εκπόνησε το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος σε συνεργασία με το Τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού
Πανεπιστημίου Αθηνών και η οποία παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος.

«Η μελέτη αποτελεί ένα πολύ καλό εργαλείο στην προσπάθεια που πρέπει να καταβάλει η ελληνική κοινωνία για να καταπολεμήσει το νοσηρό φαινόμενο της φοροδιαφυγής το οποίο ενδημεί στην ελληνική οικονομία», δήλωσε κατά την παρουσίαση της μελέτης ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος κ. Πελοπίδας Καλλίρης. «Οι φορολογούμενοι με τις απαντήσεις τους αναδεικνύουν ως έναν από τους σοβαρότερους λόγους για την φοροδιαφυγή την ανεπάρκεια και αναποτελεσματικότητα των ελεγκτικών μηχανισμών. Θετικό είναι παράλληλα το υπόβαθρο στην κοινωνία για μια σοβαρή προσπάθεια καταπολέμησης της
φοροδιαφυγής. Οι πολίτες σε μεγάλο βαθμό θεωρούν ότι η απόκρυψη των πραγματικών εισοδημάτων ισοδυναμεί με κλοπή και αποτελεί αντικοινωνική συμπεριφορά».

Τα κυριότερα συμπεράσματα της μελέτης είναι:
‐οι οκτώ στους δέκα ερωτηθέντες (ποσοστό 80,2%) εκτιμούν ότι οι φορολογούμενοι που φοροδιαφεύγουν το πραγματοποιούν επειδή «υπάρχει μικρή πιθανότητα εντοπισμού τους» από τις φοροελεγκτικές αρχές που είναι αρμόδιες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
‐το 17,9% είναι διατεθειμένο να πάρει το ρίσκο της απόκρυψης των εισοδημάτων του αν γνωρίζει ότι είναι πολύ πιθανό να εντοπισθεί από τις φορολογικές αρχές
‐το 45% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι «αν θελήσει να αποκρύψει τα εισοδήματά του από την εφορία, μπορεί να το πραγματοποιήσει».
‐το 12,2% παραδέχεται ότι έχει επιχειρήσει να εξαπατήσει την εφορία αναφορικά με τα πραγματικά του εισοδήματα
‐οι 8 στους 10 θεωρούν ότι είναι ηθική τους υποχρέωση να δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα
‐ οι νέοι και το δυναμικό ηλικιακά τμήμα του ενεργού πληθυσμού δηλώνουν περισσότερο πρόθυμοι να αποκρύπτουν τα εισοδήματά τους.
‐ 1 στους 2 πολίτες θεωρούν ότι σε ένα διεφθαρμένο κράτος η φοροδιαφυγή αποτελεί μια λογική αντίδραση.

Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description ΔΔ | Μαρτίου 5, 2010 5:58 μ.μ. | Reply
1 στους 2 πολίτες θεωρούν ότι σε ένα διεφθαρμένο κράτος η φοροδιαφυγή αποτελεί μια λογική αντίδραση.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΦΗΣΑΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ Ε? ΑΣΕ ΠΟΥ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΝΑ ΕΙΝΑΙ 1 ΣΤΟΥΣ 2 ΜΑΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ 2 ΣΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ
image description LAMMERGEIER | Μαρτίου 5, 2010 7:15 μ.μ. | Reply
ΠΕς καλύτερα 3 στους 3 φίλε ΔΔ, 3 στους 3!!!
image description Α. | Μαρτίου 5, 2010 9:34 μ.μ. | Reply
φορολογικη συνειδηση πρωτα οι πολιτικοι...τα λαμογια...και μετα οι πολιτες..τοσα χρονια μιζαρουν τα παντα....ας αφησετε τις ερευνες...τα ινστιντουτα φορολογιας και τις μελετες...το πασοκ ειναι εθνικοσοσιαλισμος...
image description DFF | Μαρτίου 5, 2010 9:13 μ.μ. | Reply
Η φορολογική συνείδηση μάς μάρανε ... Αυτό έρχεται μετά από Εκατονταετή Πόλεμο παιδείας και οργάνωσης τού κράτους!!
image description pu | Μαρτίου 6, 2010 9:03 π.μ. | Reply
ΛΑΜΟΓΙΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΛΑΜΟΓΙΑ.Ο ΛΑΟΣ ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΣΙΧΑΘΕΙ ΛΑΜΟΓΙΑ
image description [email protected] | Μαρτίου 7, 2010 5:18 μ.μ. | Reply
θελουν σε αυτο το κρατος που Κυβερνα και κλεβουν και αυτοκτονουν ζαχοπουλοι
δεθεν για ροζ σκανδαλα εαν ειναι δυνατον οι περισσοτεροι ελληνες εχουν ροζ σκανταλα ολοι επρεπει να εχουν πεση απο τα μπαλκονια? και οι βουλγαρακιδες να βαζουν για το βατοπεδια (πωλησεις συμβολαιογραφο την φελ.... λες και χαθηκαν τοσοι συμβολαιογραφοι ) και βαρθολομαιοι στο ΙΚΑ, και που λεφτα μετα για συνταξεις και θελουν απο τον απλο εμπορο τον φουρναρη τον ψιλικατζη τον περιπτερα να εχει φορολογικη συνειδιση μηπως ζουμε σε αλλο πλανητη και εχομαστε στο πλανητη γη για επιθεωρηση
image description GREG | Μαρτίου 11, 2010 2:14 μ.μ. | Reply
1 στους 2 πολίτες θεωρούν ότι σε ένα διεφθαρμένο κράτος η φοροδιαφυγή αποτελεί μια λογική αντίδραση.

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο