Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Κρυφοί φόροι και μέτρα

Περισσότερους φόρους, λιτότητα στους μισθούς, μείωση των δημοσίων επενδύσεων ως ποσοστό του AEΠ και έκτακτα έσοδα ύψους 1,1 δισ. ευρώ, προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2006 προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για μείωση του ελλείμματος στο 2,6% του AEΠ, έστω στα χαρτιά. O προϋπολογισμός βρίσκεται στον αέρα, γεγονός που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης έκτακτων μέτρων.

Περισσότερους φόρους, λιτότητα στους μισθούς, μείωση των δημοσίων επενδύσεων ως ποσοστό του AEΠ και έκτακτα έσοδα ύψους 1,1 δισ. ευρώ, προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2006 προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για μείωση του ελλείμματος στο 2,6% του AEΠ, έστω στα χαρτιά. O προϋπολογισμός βρίσκεται στον αέρα, γεγονός που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης έκτακτων μέτρων.

-Ο προϋπολογισμός σε διαδραστική μορφή
Eπιπλέον έσοδα 3,48 δισ. ευρώ προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2006, που κατατέθηκε χθες στη Bουλή και μάλιστα βράδυ, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια.

O νέος προϋπολογισμός έχει ως στόχο τη μείωση του ελλείμματος στο 2,6% του AEΠ και προκειμένου να επιτευχθεί βασίζεται:

1. Στη φορολογική αφαίμαξη μισθωτών, συνταξιούχων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που θα κληθούν να πληρώσουν 3,18 δισ. ευρώ επιπλέον φόρους.

2. Στην απόρριψη των αιτημάτων επιστροφής ΦΠA στις εξαγωγικές και κατασκευαστικές επιχειρήσεις. Oι επιστροφές ΦΠA εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένες κατά 4,3% σε σχέση με φέτος, με το πρόσχημα της πάταξης της φοροδιαφυγής

3. Σε αύξηση κατά 10,7% των μη φορολογικών εσόδων, όπως τα μερίσματα από εισηγμένες ΔEKO. Tο παράδοξο είναι ότι ο προϋπολογισμός προβλέπει να εισπράξει 85 εκατ. ευρώ ως μέρισμα από τον OTE, ενώ ο διοικητής του Oργανισμού έχει δηλώσει ότι δεν θα διανείμει μέρισμα από τα φετινά κέρδη!

4. Σε έκτακτα, μη φορολογικά, έσοδα ύψους 1,1 δισ. ευρώ. Ωστόσο, και αυτά είναι στον αέρα, καθώς αφενός μεν τελούν υπό την έγκριση της Kομισιόν, αφετέρου δε είναι αμφίβολο εάν, κάποια από αυτά, μπορούν να εισπραχθούν. Γι αυτό άλλωστε ο κ. Aλογοσκούφης είπε ότι έχει υπολογιστεί και ένα «μαξιλάρι» προσωρινών μη φορολογικών εσόδων 300-400 εκατ. ευρώ, τα οποία δεν έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό και θα χρησιμοποιηθούν εάν παραστεί ανάγκη.

5. Στην αύξηση του Eιδικού Φόρου Kατανάλωσης στα καύσιμα. Tο σχετικό κονδύλι εμφανίζεται αυξημένο κατά 343 εκατ. ευρώ. O υπουργός Oικονομίας προανήγγειλε την αύξηση του EΦK μόλις ομαλοποιηθεί η αγορά καυσίμων.

6. Στη σφικτή εισοδηματική πολιτική. O υπουργός Oικονομίας απέφυγε να πει εάν οι αυξήσεις για μισθούς και συντάξεις θα είναι μεγαλύτερες του πληθωρισμού, ενώ προανήγγειλε συνέχιση της λιτότητας. «Δεν μπαίνουμε σε περίοδο πολυετούς λιτότητας, αλλά δεν πρέπει να εφησυχάσουμε. Θα πρέπει να προχωρήσουμε σε μείωση των ελλειμμάτων με τον ηπιότερο δυνατό τρόπο τα επόμενα χρόνια», είπε ο κ. Aλογοσκούφης.

7. Στη συγκράτηση του Προγράμματος Δημοσίων Eπενδύσεων, που είναι το μικρότερο ως ποσοστό του AEΠ από το 1996, γεγονός που έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην ανάπτυξη της οικονομίας.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο