Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Ανακοίνωση ΕΛΤΕ - Διαδικασία παύσεως και παραίτησης του νόμιμου ελεγκτή ή του ελεγκτικού γραφείου

Η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (Ε.Λ.Τ.Ε.) ανακοινώνει τα παρακάτω σχετικά με την εφαρμογή του άρθρου 35 του Ν. 3693/2008:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚ Ν
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ & ΕΛΕΓΧΩΝ
Ν.Π.Δ.Δ.

ΑΝΑΚΟΙΝ ΣΗ 0003/10
«Διαδικασία παύσεως και παραίτησης του νόμιμου ελεγκτή ή του ελεγκτικού γραφείου»

Αθήνα, 26 Φεβρουαρίου 2010

Η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (Ε.Λ.Τ.Ε.) ανακοινώνει τα παρακάτω σχετικά με την εφαρμογή του άρθρου 35 του Ν. 3693/2008:

1. Οι νόμιμοι ελεγκτές ή τα ελεγκτικά γραφεία παύονται μόνο για βάσιμους και σπουδαίους λόγους.

2. Η διοίκηση της ελεγχόμενης οντότητας οφείλει να ενημερώσει εγγράφως την Ε.Λ.Τ.Ε. σε περίπτωση παύσης του νόμιμου ελεγκτή ή του ελεγκτικού γραφείου, παρέχοντας συγχρόνως επαρκή αιτιολόγηση για τους λόγους της παύσης.

3. Την ίδια υποχρέωση έχει και ο νόμιμος ελεγκτής ή το ελεγκτικό γραφείο σε περίπτωση παραίτησης.

4. Η διάσταση απόψεων σχετικά με τη λογιστική αντιμετώπιση θεμάτων ή την εφαρμογή ελεγκτικών διαδικασιών δεν συνιστούν βάσιμους λόγους παύσης.

5. Όπως προβλέπεται από τον Κώδικα Επαγγελματικής Δεοντολογίας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Λογιστών (I.F.A.C), ο υπό διορισμό νόμιμος ελεγκτής ή ελεγκτικό γραφείο, πριν αποδεχθεί τον διορισμό, θα πρέπει να επικοινωνήσει γραπτώς με τον παυθέντα νόμιμο ελεγκτή ή ελεγκτικό γραφείο και να ζητήσει αν υπάρχουν επαγγελματικοί λόγοι για να μην αναλάβει το συγκεκριμένο έλεγχο.

Αντίγραφο τόσο της επιστολής αυτής όσο και της απάντησης του παυθέντα νόμιμου ελεγκτή ή ελεγκτικού γραφείου θα πρέπει να σταλεί στην Ε.Λ.Τ.Ε.

6. Η διοίκηση της ελεγχόμενης οντότητας μαζί με την επιστολή που ορίζεται στην παράγραφο 2 της παρούσης, θα πρέπει να προσκομίσει στην Ε.Λ.Τ.Ε. και σχέδιο πρακτικού Γενικής Συνέλευσης για την αλλαγή του ελεγκτή.

7. Το Συμβούλιο Ποιοτικού Ελέγχου (ΣΠΕ), αφού εξετάσει τα υποβληθέντα έγγραφα, θα δώσει μη δεσμευτική έγκριση στη διοίκηση της ελεγχόμενης οντότητας, ώστε η 2/2 τελευταία να μπορέσει να προχωρήσει στη σύγκλιση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης
που θα εγκρίνει την αλλαγή του ελεγκτή. Αντίγραφο του πρακτικού της συνέλευσης αυτής θα πρέπει να σταλεί στην Ε.Λ.Τ.Ε. προς τελική έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.) της Ε.Λ.Τ.Ε.

8. Η παύση ή παραίτηση νόμιμου ελεγκτή ή ελεγκτικού γραφείου ισχύει από την έγκρισή της από το Δ.Σ. της Ε.Λ.Τ.Ε.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ Ε.Λ.Τ.Ε.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description JHON | Μαρτίου 3, 2010 9:35 π.μ. | Reply
ΜΕΣΑ ΣΕ ΤΕΤΟΙΑ ΚΡΙΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΝΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ (ΚΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ) ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΕΛΕΓΚΤΙΚΕΣ "ΔΗΘΕΝ" (ΑΡΠΑΚΤΙΚΕΣ.....) ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
....;
image description ANTON | Μαρτίου 3, 2010 9:24 π.μ. | Reply
ΦΙΛΕ ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ...KATAΣΚΕΥΑΣΜΑ ΚΑΠΟΙΩΝ "ΕΠΙΤΗΔΕΙΩΝ"ΓΙΑ ΝΑ ΑΡΜΕΓΟΥΝ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ..
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο