Ειδήσεις Επιχειρήσεων Νέα

Βροχή οι αιτήσεις επιχειρήσεων για ένταξη στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα

Η έλλειψη ρευστότητας και η αλλαγή πιστοληπτικής πολιτικής εκ μέρους των τραπεζών οδήγησαν αρκετές επιχειρήσεις σε αδιέξοδο, καθώς το 2009 μόνο στη Θεσσαλονίκη περί τις 47 εταιρείες όλων των μορφών και κλάδων υπέβαλαν αίτηση για να ενταχθούν στους ευνοϊκούς όρους του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα.

"Βροχή" οι αιτήσεις επιχειρήσεων για ένταξη στο άρθρο 99

Η έλλειψη ρευστότητας και η αλλαγή πιστοληπτικής πολιτικής εκ μέρους των τραπεζών οδήγησαν αρκετές επιχειρήσεις σε αδιέξοδο, καθώς το 2009 μόνο στη Θεσσαλονίκη περί τις 47 εταιρείες όλων των μορφών και κλάδων υπέβαλαν αίτηση για να ενταχθούν στους ευνοϊκούς όρους του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα.

Ως μία τελευταία ευκαιρία σωτηρίας για να μην καταλήξει μία επιχείρηση στο λουκέτο λειτουργεί το άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα της χώρας, καθώς παρέχει τη δυνατότητα να ρυθμιστούν τα συσσωρευμένα χρέη, αφού εξασφαλισθεί η συναίνεση του 51% των πιστωτών. Μεγαλύτερος αριθμός αιτήσεων ένταξης στο άρθρο 99 προοιωνίζεται για την τρέχουσα χρονιά, καθώς θεωρείται ότι θα είναι πιο δύσκολη από το 2009.

Κάποιες αιτήσεις απορρίφθηκαν από το δικαστήριο. Ορισμένες εταιρείες, 15 στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας και Θεσσαλίας, προχώρησαν σε πτώχευση, χωρίς να μεσολαβήσει το άρθρο 99, καθώς δεν διέθεταν τα εχέγγυα βιωσιμότητας που ορίζει ο σχετικός νόμος, αλλά ούτε και τη στήριξη των τραπεζών. Μόνο στη Θεσσαλονίκη το πρώτο δίμηνο του 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία του Βιβλίου Πτωχεύσεων του Πρωτοδικείου, πτώχευσαν 5 ανώνυμες εταιρίες, οι : ΕF-EF, Forum Συστήματα Εξοικονόμησης Ενέργειας, Ρομπέρτο, Νετ ΑΒΕΕ, Ρούσος ΑΒΕΕ. Το 2009 πτώχευσαν 13 ΑΕ, 4 ΕΠΕ και 13 ΑΕ το 2008. Eπίσης το 2010 πτώχευσαν 4 ΕΠΕ: Λύκος Εστιατόρια, Tasty Corner, Γυρονέτ, Τop Ten Mon.

Αναλυτικά, τo 2009 πτώχευσαν οι ανώνυμες εταιρείες Τεντοπλάστ ΑΕ, Αφοί Τολούδη, Ζούρος Τυροκομικά, Λύσεις για το Σπίτι ΑΕ, Απόλλων Μουσική Σέντερ ΑΕ, Φηλντ ΑΒΕΕ, Αθλετ ΑΕ, Εκπαιδευτήρια Κοραής, Καπετάνιος ΑΕ, Βιομέτ, Le Vel AE, Μοritz International, Πλάνο ΑΒΕΕ. Την ίδια χρονιά πτώχευσαν και 4 ΕΠΕ: Θ. Σαραφίδου-Γ. Παλάρος, Μακεδονική Συσκευαστική, Marion Fashion, Eπιπλοπαραγωγική.

ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το 2009 ήταν μία χρονιά καταπέλτης και το ίδιο προοιωνίζεται και για το 2010 κυρίως για τις επιχειρήσεις του κλάδου ένδυσης, αλλά και των κατασκευών, ενώ χάθηκαν πάνω από 1.000 θέσεις εργασίας με την ανεργία να καλπάζει στα ύψη. Αίτηση για να ενταχθούν στις ευνοϊκές διατάξεις του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα για τη ρύθμιση των χρεών στα κατά τόπους Πρωτοδικεία έκαναν αρκετές εταιρείες.

Ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη το 2009 υπέβαλαν αίτηση για να υπαχθούν στο άρθρο 99 περίπου 16 Ανώνυμες Εταιρείες, 19 ΟΕ, 5 ΕΕ και 1 ΕΠΕ, 6 φυσικά πρόσωπα, ενώ το 2010 πέντε ΟΕ και τουλάχιστον 1 ΑΕ από διάφορους κλάδους, σύμφωνα με τα στοιχεία του βιβλίου εταιρειών που εντάχθηκαν στο άρθρο 99 του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης.

Μεταξύ αυτών των εταιρειών συμπεριλαμβάνονται η κατασκευαστική εταιρεία Αφοί Μεσοχωρίτη, η εταιρεία μεταλλικών κατασκευών Τεχνοκάτ, η εταιρεία εδεσμάτων catering Σιδέρης AE, η Χαρ. Ξανθόπουλος ΑΕ, η Ναυτιλιακή Σάος στην Αλεξανδρούπολη, η εταιρεία παραγωγής επίπλων Εurohouse, η κρεατοβιομηχανία Zελιαλίδης ΑΕΒΕΚ, Βίδα ΑΕΒΕ, Σύνθεσης ΑΤΕΒΕ, Ελιθέρμ, Ηyper AE στον Εύοσμο, Θ. Γεωργιάδης ΑΕΒΕ, Ε. Ράπτου εμπορία ήχου και εικόνας, Αgio Motors, Tαμπάκο, Γ. Καπουσίδης - Εurohouse, Ντιρέντ, Σπανός Οδυσσέας και η Kανάκης Μεταλλικές Κατασκευές ΑΕ στον Βόλο. Από τις προαναφερόμενες αιτήσεις, κάποιες απορρίφθηκαν, άλλες έλαβαν το «πράσινο φως» από τα αρμόδια δικαστήρια και είναι σε εξέλιξη η διαδικασία συνδιαλλαγής και άλλες έχουν τεθεί στο καθεστώς της διετούς προστασίας και επιδιώκουν την εξυγίανσή τους, όπως η εταιρεία Ζελιαλίδης, ενώ άλλες αναζητούν στρατηγικό επενδυτή για τη διάσωσή τους.

ΜΕΤΑΚΟΜΙΖΟΥΝ

Υπάρχουν και οι περιπτώσεις εταιρειών, οι οποίες έχουν κλείσει παραγωγικές τους μονάδες στη Θεσσαλονίκη λόγω μεταφοράς της παραγωγικής δραστηριότητας σε άλλες χώρες, όπως συνέβη με τη ΒΙΑΜΥΛ και τη Siemens.

Επίσης, έκλεισαν εταιρείες σε άλλες περιοχές της Βορείου Ελλάδος, λόγω υψηλών υποχρεώσεων στις οποίες δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν, όπως συνέβη με την αλλαντοβιομηχανία Θράκη στον Εβρο, τη Σεβάθ και την ΣΕΠΕΚ στην Ξάνθη, τα εργοστάσια της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας, όπως η Οττο Εβρος.

Σε δυσχερή θέση βρίσκεται και η ΣΒΕΚΗ στην Ηπειρο, για την οποία οι βασικοί μέτοχοι της, Πίνδος, ΕΑΣ Ιωαννίνων θα τη στηρίξουν μέχρι το Πάσχα με 400.000 ευρώ και στη συνέχεια θα διεκδικήσουν δάνειο από ΑΤΕ για την σωτηρία της. Στη Λάρισα έκλεισε η κατασκευαστική Λάμκο, που κατασκεύασε το εμπορικό κέντρο Olympia Mall, στο 12ο χλμ. της εθνικής οδού Τρικάλων - Καρδίτσας, προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕΠΕΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΘ

Στη Θεσσαλονίκη σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής και Ετοίμου Ενδύματος και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης αρκετές εταιρίες βρίσκονται σε δυσχερή θέση γιατί δεν είχαν να καταβάλουν τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους οι οποίοι και προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας, διακόπτοντας την παραγωγική διαδικασία όπως συνέβη στις Μαξίμ με 110 εργαζομένους , Νοβακνιτ με 50 εργαζομένους, Belles με 40 άτομα προσωπικό, Ρομπέρτο με 65 άτομα προσωπικό, Ξανθόπουλος Α-Ω ΑΕ, Χάρις ΑΒΕΕ με 150 εργαζομένους, καθώς και οι Μέντα, Θωμάς Βασσάρας, Cotton Fields, EF-EF, Μοritz International AE, βαφείο φινιριστήριο Ευρωβαφή με 22 εργαζομένους, η βιοτεχνία ενδυμάτων ΠΑΚ με 28 εργαζομένους. Επίσης η Τεξαπρέτ διέκοψε τη λειτουργία της ως βαφείο φινιριστήριο για να ασχοληθεί με το real estate, απολύοντας τους 85 εργαζομένους.

Οι περισσότερες από αυτές είναι μεγάλες εταιρείες, που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, ενώ σε κλείσιμο οδηγήθηκαν και μικρές εταιρείες του κλάδου με 1-3 άτομα προσωπικό.

ΕΚΤΙΝΑΞΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

Ο πρόεδρος του ΕΚΘ κ. Νίκος Γιαννόπουλος δήλωσε στο «Κ» ότι η ανεργία στη Θεσσαλονίκη το 2009 αυξήθηκε κατά 3%, φθάνοντας σήμερα στο 20%. Ο κ. Γιαννόπουλος επισημαίνει ότι «η κατάσταση είναι δύκολη. Δεν παίζουμε θέατρο όταν λέμε κάτι τέτοιο, αρκεί να δούμε τι επικρατούσε σε ΟΑΕΔ, ΙΚΑ και όλους τους θεσμούς που πρέπει να παίξουν ρόλο στην απασχόληση».

Κατά τη γνώμη του πρέπει να πληρώσουν αυτοί που δεν έχουν πληρώσει μέχρι σήμερα και όχι οι μισθωτοί και οι εργαζόμενοι. «Αν δεν πληρώσουν αυτοί που πρέπει και δεν επιτευχθεί ανάπτυξη με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, το μέλλον δεν είναι καλό», τονίζει.

Πηγή Κέρδος
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description ΑΦΡΟΔΙΤΗ | Μαρτίου 2, 2010 8:58 π.μ. | Reply
ΕΠΙΤΈΛΟΥΣ ΑΣ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΦΤΑΙΞΑΝ. ΖΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΝΑΝ ΑΡΓΟ ΘΑΝΑΤΟ.Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΕΧΕΙ ΧΑΛΑΣΕΙ ΚΑΙ ΟΣΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΛΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΥΕΙ.
image description ΑΕΙ ΣΗΧΤΗΡ | Μαρτίου 2, 2010 11:02 π.μ. | Reply
ΚΑΝΕΝΑ ΔΑΚΡΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ "ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ" ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΠΟΥ ΜΕ ΚΑΘΕ ΑΝΕΣΗ ΚΑΙ ΒΟΗΘΕΙΑ ΠΑΝΕ Σ΄ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΝΟΜΗΣΟΥΝ. ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ (5η ΦΑΛΛΑΓΑ). ΤΑ ΜΟΝΙΜΑ ΘΥΜΑΤΑ (ΝΕΟΙ, ΑΝΕΡΓΟΙ, ΕΡΓΑΤΕΣ, ΓΥΝΑΙΚΕΣ κλπ) ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΞΕΣΗΚΩΘΟΥΜΕ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΡΘΡΟ 99 ΓΙΑ ΤΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΤΩΝ ΦΤΩΧΩΝ ?????????
image description ΗΡΑ | Μαρτίου 3, 2010 8:41 π.μ. | Reply
ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΕ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΚΛΕΨΑΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΓΕΛΑΝΕ.
ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΣΕ ΟΛΟ ΤΩΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΔΕΣΜΕΣΗ ΠΕΡΟΥΣΙΩΝ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΗΡΑΝ
ΜΟΝΟ ΜΕ ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ ΘΑ ΦΟΒΗΘΟΥΝ
Π.Χ. ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΚΙΝΕΖΟΥ ΕΠΑΡΧΟΥ,ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΑΧΡΑΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ 700,000 ΕΥΡΩ (ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΕ ΜΙΑ ΒΔΟΜΑΔΑ)
image description [email protected] | Απριλίου 9, 2010 7:44 μ.μ. | Reply
Χρειάζεστε ένα δάνειο από μια νόμιμη εταιρεία δάνειο που είναι γρήγορο και αξιόπιστο; Είσαι οικονομικά προβλέπει ότι χρειάζεστε ένα χέρι βοήθειας; Χρειάζεστε ένα δάνειο για τη χρηματοδότηση του εγκαταλείψει το σχέδιο; Μήπως χρειάζεστε δάνειο για να διευθετήσει όλες τις επισφαλείς απαιτήσεις τους, και αν ναι, επικοινωνήστε με το δανειστή σας με ένα πραγματικό e-mail: [email protected] επικοινωνήστε μαζί μας για την ταχεία και ασφαλή μεταφορά των πιστώσεων. βιασύνη, αλλά τις τελευταίες
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο