Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Προσωποκράτηση τέλος Με απόφαση – σταθμό, το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο έκρινε ότι το μέτρο είναι αντίθετο με τις διατάξεις του Συντάγματος για τον σεβασμό στην ανθρώπινη αξία

Τέλος στην προσωποκράτηση για χρέη στο Δημόσιο βάζει -σύμφωνα με πληροφορίες- το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ) με απόφαση-σταθμό που πήρε χθες το βράδυ σε «κεκλεισμένων των θυρών» συνεδρίαση.

Προσωποκράτηση τέλος Με απόφαση – σταθμό, το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο έκρινε ότι το μέτρο είναι αντίθετο με τις διατάξεις του Συντάγματος για τον σεβασμό στην ανθρώπινη αξία.

Τέλος στην προσωποκράτηση για χρέη στο Δημόσιο βάζει -σύμφωνα με πληροφορίες- το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ) με απόφαση-σταθμό που πήρε χθες το βράδυ σε «κεκλεισμένων των θυρών» συνεδρίαση.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες το ΑΕΔ έκρινε ότι το επαχθές μέτρο της προσωποκράτησης έρχεται σε σύγκρουση με τις διατάξεις του Συντάγματος που κατοχυρώνουν τον σεβασμό στην ανθρώπινη αξία και την προσωπική ελευθερία.

Το ΑΕΔ, υιοθετώντας σχετική εισήγηση του συμβούλου Επικρατείας Ιω. Μαντζουράνη, δέχτηκε ως ορθότερη την περσινή απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που δέχτηκε (250/08) ότι το μέτρο πάσχει συνταγματικά.

Ετσι με πλειοψηφία 8-5 ψήφων το ΑΕΔ απέκρουσε χθες τις απόψεις του Δημοσίου και της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου που είχαν ταχθεί υπέρ της συνταγματικότητας της προσωποκράτησης για χρέη στο Δημόσιο. Σημειώνεται ότι λίγες μέρες πριν από τις εκλογές με επείγουσα νομοθετική ρύθμιση το όριο των 30.000 ευρώ ανέβηκε στα 150.000 ευρώ, με την προηγούμενη κυβέρνηση να αρνείται την κατάργηση του μέτρου.

Πριν από δύο εβδομάδες στη σχετική δίκη στο ΑΕΔ, ο εκπρόσωπος του Δημοσίου τάχθηκε υπέρ της διατήρησης του μέτρου, σημειώνοντας ότι έχει περιοριστεί σημαντικά για οφειλές άνω των 150.000 ευρώ, ενώ δεν μπορεί να εφαρμόζεται σε όσους αποδεικνύουν την πλήρη οικονομική αδυναμία τους.

Μόλις η απόφαση του ΑΕΔ γίνει επίσημα γνωστή, σε λίγες εβδομάδες θα πρέπει υποχρεωτικά να σταματήσουν προσωποκρατήσεις για χρέη, αφού οι αποφάσεις του ΑΕΔ έχουν ισχύ νόμου και ερμηνεύουν αυθεντικά το Σύνταγμα.

Αγνωστο παραμένει εάν θα επιχειρηθεί κάποια νέα νομοθετική ρύθμιση, καθώς η συνταγματική ερμηνεία του ΑΕΔ βάζει ανυπέρβλητα εμπόδια σε μια τέτοια προοπτική.

Στην απόφαση του ΑΕΔ θα υπογραμμίζεται ότι:

    * Το μέτρο της προσωποκράτησης απαγορεύεται αυτό κάθε εαυτό σε κάθε περίπτωση ως αντίθετο στο Σύνταγμα. Το μέτρο αυτό διαφέρει από τα γνήσια μέσα εκτέλεσης (κατάσχεση κ.λπ.) που συνιστούν άμεση επέμβαση του Δημοσίου στην περιουσία του οφειλέτη προς είσπραξη του χρέους, διότι αποτελεί μέτρο καταναγκασμού όχι επί της περιουσίας αλλά επί του ιδίου του προσώπου του οφειλέτη, προκειμένου να εξαναγκαστεί με κάθε μέσο να καταβάλει το χρέος.
    * Ο καταναγκασμός αυτός είναι συνταγματικά ανεπίτρεπτος, αφού το Σύνταγμα αναγνωρίζει ως πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας να σέβεται και να προστατεύει την αξία του ανθρώπου, πυρήνας της οποίας είναι η προσωπική ελευθερία.

Η στέρηση της προσωπικής ελευθερίας μπορεί να δικαιολογηθεί για λόγους δημοσίου συμφέροντος μόνο ύστερα από καταδίκη από ποινικό δικαστήριο και όχι με την επιβολή ενός διοικητικού μέτρου (π.χ. από τον έφορο) που αποβλέπει να πιέσει για την εξόφληση με χρήματα που ο οφειλέτης δεν έχει ή το Δημόσιο δεν μπορεί να αποδείξει ότι έχει.

Πηγή Εθνος
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description ΑΡΙΖΑΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ | Απριλίου 2, 2010 2:52 μ.μ. | Reply
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ .
ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΙΣΩΘΕΙ ΚΑΙ Η ΕΥΘΥΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΟ ΚΑΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ.
ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΕΝΑΝΤΙ ΤΡΙΤΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΑ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ.
ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΙΝΑΙ...ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ.
ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΤΣΙ ΑΠΟΚΤΑ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΟΚΟΥΝ-ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ- ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΑΡΕΣΤΩΝ ΚΑΙ ... ΜΗ ΑΡΕΣΤΩΝ.
ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ Η ΙΣΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΙΣΟΠΟΛΙΤΕΙΑ.
ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΤΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΤΙ ΔΙΑΡΚΩΣ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ.
ΑΡΙΖΑΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο