Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Να «μετρούν» και οι αποδείξεις από το εξωτερικό .

Να μετρούν και οι αποδείξεις από το εξωτερικό οι οποίες δικαιολογούν φορολογική έκπτωση ζητεί εντός δύο μηνών από την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ειδάλλως θα παραπέμψει τη χώρα μας στο Ευρωδικαστήριο. Το επίσημο αίτημα είναι εξαιρετικά επίκαιρο, καθώς αφορά ένα ζήτημα που έχει προκαλέσει τεράστια σύγχυση στους πολίτες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί:

Να «μετρούν» και οι αποδείξεις από το εξωτερικό .
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιώνει αλλαγές εντός δύο μηνών- Τι σημαίνει για το χτίσιμο του αφορολογήτου

Να μετρούν και οι αποδείξεις από το εξωτερικό οι οποίες δικαιολογούν φορολογική έκπτωση ζητεί εντός δύο μηνών από την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ειδάλλως θα παραπέμψει τη χώρα μας στο Ευρωδικαστήριο. Το επίσημο αίτημα είναι εξαιρετικά επίκαιρο, καθώς αφορά ένα ζήτημα που έχει προκαλέσει τεράστια σύγχυση στους πολίτες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί:

1. Να ισχύουν για τη φορολογική έκπτωση και ορισμένες δαπάνες που γίνονται σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

2. Να μπορούν να χρησιμοποιήσουν το αφορολόγητο πολίτες της ΕΕ οι οποίοι φορολογούνται στην Ελλάδα για ένα μέρος ή για το σύνολο του εισοδήματός τους. Για παράδειγμα, οι καθηγητές μόνιμοι κάτοικοι χωρών της ΕΕ, οι οποίοι εργάζονται σε ιδιωτικά κολέγια και σχολεία στην Ελλάδα.

Με βάση τη διάταξη της παραγράφου 7 του άρθρου 8 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος ορίζεται ότι όσοι κατοικούν στο εξωτερικό δεν δικαιούνται τις φορολογικές εκπτώσεις από:

* Ασφάλιστρα ζωής, ατυχημάτων κτλ., εισφορές σε ταμεία ασφάλισης, ενοίκια, δωρεές, τόκους στεγαστικών δανείων, καταναλωτικές δαπάνες σε εστιατόρια, μεσίτες, σχολές χορού, ινστιτούτα αδυνατίσματος, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους κτλ.

Για το πρώτο ζήτημα, η Επιτροπή θεωρεί ότι η ελληνική νομοθεσία που αφορά ορισμένες δαπάνες που εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα αντιβαίνει στις αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης περί ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων, ελευθερίας εγκατάστασης και ελευθερίας παροχής υπηρεσιών. Υποστηρίζει ότι η αδυναμία έκπτωσης του φόρου για καταναλωτικές δαπάνες που έγιναν στο εξωτερικό «αποθαρρύνει τους κατοίκους της Ελλάδας να λαμβάνουν υπηρεσίες από το εξωτερικό».

Αφορολόγητο από spa;
Εφόσον γίνουν εντός δύο μηνών οι αλλαγές που ζητεί η ΕΕ, το ερώτημα το οποίο προκύπτει είναι εάν και με ποιον τρόπο θα αναγνωρίζονται οι αποδείξεις δαπανών από το εξωτερικό και αν θα μετρούν για το περίφημο «χτίσιμο» του αφορολογήτου. Για παράδειγμα, οι οπαδοί του Παναθηναϊκού που ταξίδεψαν στη Ρώμη για να παρακολουθήσουν την ομάδα τους έπρεπε ή όχι να κρατήσουν τις αποδείξεις από τα έξοδά τους επί ιταλικού εδάφους;

Το ερώτημα είναι περίπλοκο, καθώς θεωρείται εξαιρετικά απίθανο να μετρούν οι αποδείξεις από εστιατόρια, ταξί, ξενοδοχεία και άλλες δαπάνες (spa, κτλ.) τις οποίες θα κάνουν οι μόνιμοι κάτοικοι της Ελλάδας όταν ταξιδεύουν στο εξωτερικό για δουλειά ή αναψυχή. Μέχρι στιγμής η «γραμμή» του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι δεν θα μετρούν οι αποδείξεις από το εξωτερικό ούτε τα μεταφορικά έξοδα (εισιτήρια αεροπλάνων, τρένων και πλοίων) για ταξίδια εκτός, αλλά και εντός Ελλάδας. Η φιλοσοφία του υπουργείου είναι να μην επιτρέπεται το «χτίσιμο» του αφορολογήτου και με ξένα «τούβλα», σε αντίθεση με όσα ζητεί η ΕΕ.

Για το δεύτερο ζήτημα, η Επιτροπή διαπιστώνει ότι οι κάτοικοι της Ελλάδας ευνοούνται σε σχέση με τους φορολογουμένους που είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού (Ελληνες και ξένοι), ακόμη και αν οι τελευταίοι αντλούν το μεγαλύτερο μέρος του συνολικού φορολογητέου εισοδήματός τους στην Ελλάδα.

Πηγή Το Βήμα
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο