Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Συστήνεται διυπουργική επιτροπή για άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

ME νομοσχέδιο το προσεχές φθινόπωρο η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.

Συστήνεται διυπουργική επιτροπή για «άνοιγμα» των κλειστών επαγγελμάτων.        

 ME νομοσχέδιο το προσεχές φθινόπωρο η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.

Για τον λόγο αυτό, όπως ανακοίνωσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, θα συσταθεί διυπουργική επιτροπή, η οποία αμέσως μετά το Πάσχα θα ξεκινήσει διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, προκειμένου το φθινόπωρο να είναι έτοιμο ένα πλήρες νομοθετικό πλαίσιο. Υπενθύμισε, άλλωστε, πως η βούληση της κυβέρνησης όπως αυτή έχει διατυπωθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης είναι το θέμα να αντιμετωπιστεί μέσα στο 2010.

Εν τω μεταξύ, η Ελλάδα έχει προθεσμία ως τις 28 Μαρτίου προκειμένου να κυρώσει και να ενσωματώσει στην ελληνική νομοθεσία την κοινοτική οδηγία για την απελευθέρωση των υπηρεσιών στην εσωτερική αγορά, γνωστή ως «Οδηγία Μπόλκενσταϊν», σε διαφορετική περίπτωση η χώρα μας κινδυνεύει με πρόστιμο.

Στην ύπαρξη προειδοποιητικής επιστολής της Ε.Ε. αναφέρθηκε ο κ. Παπακωνσταντίνου κατά την παρουσίαση του προσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Σημειώνεται, ότι η κοινοτική οδηγία ήταν έτοιμη να ψηφιστεί από τις 14 Ιουλίου 2009!

Hδη το Yπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με το Yπουργείο Εσωτερικών προχωρά στην αναβάθμιση των ΚΕΠ, καθώς σύμφωνα με την οδηγία επιβάλλεται η εγκατάσταση και λειτουργία Κέντρων Ενιαίας Εξυπηρέτησης για τους παρόχους και τους αποδέκτες υπηρεσιών. Τα κέντρα αυτά πρέπει να λειτουργούν ηλεκτρονικά και από απόσταση και η λειτουργία τους ανατίθεται στα ΚΕΠ.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΣΥΕ του 2008, οι υπηρεσίες που καλύπτει το νομοσχέδιο συμβάλλουν στο 60,4% της προστιθέμενης αξίας της οικονομίας και αφορούν περίπου το 58% της απασχόλησης, ενώ εκτιμάται πως θα συμβάλει στη μείωση των τιμών κατά 0,15% και την αύξηση της δραστηριότητας κατά 0,6 έως 1%.

Διευκρινίζεται πως η συγκεκριμένη κοινοτική οδηγία δεν έχει καμία σχέση με την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων. Από τις σημαντικότερες κατηγορίες υπηρεσιών που απελευθερώνονται είναι αυτές των δικηγόρων, των μηχανικών, των αρχιτεκτόνων, των λογιστών και των μεσιτών. Στον αντίποδα εξαιρούνται από την εφαρμογή του νόμου ο χρηματοπιστωτικός και ο τηλεπικοινωνιακός κλάδος, οι λιμενικές υπηρεσίες και οι τομείς μεταφορών, η ραδιοτηλεόραση, τα γραφεία εύρεσης εργασίας, οι κοινωνικές υπηρεσίες, οι δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών, η υγειονομική περίθαλψη, οι υπηρεσίες ιδιωτικής ασφάλειας, καθώς και οι υπηρεσίες συμβολαιογράφων και δικαστικών επιμελητών.

Επισημαίνεται ότι όσον αφορά την παροχή υπηρεσιών, δεν ισχύει μετά την παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η «αρχή της χώρας καταγωγής», η οποία δημιούργησε αντιδράσεις και φόβους για κοινωνικό ντάμπιγκ. Από τις διατάξεις που ενσωματώνονται, σε περίπτωση διασυνοριακής παροχής υπηρεσίας με μετακίνηση εργαζομένων (π.χ. υπηρεσίες σε κατασκευαστικές εταιρίες) εφαρμοστέο εργατικό δίκαιο είναι αυτό της χώρας υποδοχής και όχι της χώρας καταγωγής.

Πηγή Express
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description SPIROS | Φεβρουαρίου 26, 2010 2:42 μ.μ. | Reply
ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΑΝ ΘΑ ΤΟΛΜΗΣΟΥΝ ΝΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΥ , ΤΟΥ ΤΑΞΙΤΖΗ , ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΚΛΠ.
ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΑΚΟΥΜΕ ΛΟΓΙΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΡΓΑ.
image description ΤΑΚΗΣ | Φεβρουαρίου 26, 2010 3:02 μ.μ. | Reply

ΚΑΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΣΤΑΘΗ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ? ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΕΞΤΡΑ.
ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 'Η ΘΑ
ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΓΚΡΙΝΕΙ ΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ.
image description λογιστομαρικας | Φεβρουαρίου 26, 2010 3:28 μ.μ. | Reply
καλα βρε μας δουλευουν ο λογιστης κλειστο επαγγελμα ? και η μαρικα κανει το λογιστη στην Ελλαδα....μηπως ο ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ νομιζει οτι ζει στη σουηδια?
image description "ΑΦΕΛΗΣ" | Φεβρουαρίου 26, 2010 4:27 μ.μ. | Reply
ΔΗΛΑΔΗ ΑΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΟΣΟΙ ΖΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΘΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΝ ΜΕ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΘΑ ΛΥΣΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ????
ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ, ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ. ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ κλπ ?????
ΓΙΑΤΙ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΚΕΡΔΟΦΟΡΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ????
ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ, ΟΤΕ, COSCO, ΕΡΤ, SECIRITY κλπ ?????
ΜΗΠΩΣ ΨΑΧΝΕΤΕ ΓΙΑ ΑΦΕΛΕΙΣ, Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΟΒΛΑΚΩΣΕΤΕ ???
image description IDO | Μαρτίου 12, 2010 3:40 μ.μ. | Reply
Συμβολαιογράφοι και δικαστικοί επιμελητές γιατί εξαιρούνται?

Οι φαρμακοποιοί?

Άντε μη πω τίποτα πάλι.

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο