Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Δρακόντειος νόμος για τη διαφθορά.

Πολύ αυστηρότερο νομοθετικό πλαίσιο θεσπίζει η κυβέρνηση προωθώντας δρακόντεια μέτρα για την πάταξη της διαφθοράς για το «πόθεν έσχες» και τα οικονομικά εγκλήματα σε βάρος της κρατικής περιουσίας.Στα νομικά «όπλα» που επιστρατεύει η κυβέρνηση συγκαταλέγονται πέρα από την αύξηση ποινών και προστίμων,

Δρακόντειος νόμος για τη διαφθορά.

Κακούργημα ο πλουτισμός που ξεπερνά τα 73.000 ευρώ και δεν δηλώνεται στο «πόθεν έσχες»

Πολύ αυστηρότερο νομοθετικό πλαίσιο θεσπίζει η κυβέρνηση προωθώντας δρακόντεια μέτρα για την πάταξη της διαφθοράς για το «πόθεν έσχες» και τα οικονομικά εγκλήματα σε βάρος της κρατικής περιουσίας.Στα νομικά «όπλα» που επιστρατεύει η κυβέρνηση συγκαταλέγονται πέρα από την αύξηση ποινών και προστίμων, 1) δήμευση περιουσιακών στοιχείων που αποκρύπτονται από τις δηλώσεις «πόθεν έσχες» ή προκύπτουν από πράξεις διαφθοράς, 2) η στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων και η έκπτωση από το αξίωμά τους για όσους αξιωματούχους μετέχουν σε off shore εταιρείες και για τους υπαλλήλους που καταδικάζονται για διαφθορά.

Με τα νέα νομοθετικά μέτρα θα χάνουν το αξίωμά τους κυβερνητικά στελέχη, βουλευτές, εκπρόσωποι ΟΤΑ, δικαστικοί που μετέχουν οι ίδιοι (ή με στενά συγγενικά πρόσωπα) σε off shore εταιρείες, ενώ στο ίδιο αποτέλεσμα μπορεί να οδηγήσει η απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων (ή η ανακριβής δήλωση «πόθεν έσχες»), αφού προβλέπονται πλέον κακουργηματικές ποινές, στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων και δήμευση περιουσιακών στοιχείων.


Επέκταση
Ωστόσο η δήμευση, η έκπτωση και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων επεκτείνεται και σε κάθε κρατικό υπάλληλο και λειτουργό που εμπλέκεται σε διαφθορά. Η κυβέρνηση εξετάζει βελτίωση του νομικού πλαισίου για την ευθύνη των υπουργών με την πρόβλεψη ότι θα κληρώνεται εισαγγελέας που θα διενεργεί προανακριτικές έρευνες πριν να αποφανθεί η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την παραπομπή ή μη του πολιτικού προσώπου.

Επίσης η κυβέρνηση μελετά να αυξήσει το χρηματικό όριο των 73.000 ευρώ (που ισχύει από το 1996) πέρα από το οποίο αντιμετωπίζεται ένα αδίκημα ως κακούργημα.

Ο έλεγχος των περιουσιακών στοιχείων γίνεται πολύ αυστηρότερος, όπως και οι ποινές, ενώ θεσπίζεται δήμευση περιουσιακών στοιχείων, στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων και έκπτωση τόσο για τους πολιτικούς και κρατικούς αξιωματούχους, αλλά και τους υπαλλήλους (ή και ιδιώτες) που έχουν υποχρέωση υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης.

Ετσι μετατρέπεται πλέον σε κακούργημα (κάθειρξη 5 έως 10 ετών και χρηματική ποινή 20.000 - 1 εκατ. ευρώ) ο παράνομος πλουτισμός που ξεπερνά τα 73.000 ευρώ. Με την ίδια ποινή απειλείται η απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων, από τη δήλωση «πόθεν έσχες» όταν υπερβαίνουν τις 300.000 ευρώ, ενώ προβλέπεται η δήμευση.

Η μη υποβολή δήλωσης «πόθεν έσχες» ή η ανακριβής δήλωση που οφείλεται σε αμέλεια ή αφορά μικρότερα ποσά τιμωρείται με φυλάκιση 2 έως 5 χρόνια και χρηματική ποινή 10.000 - 500.000 ευρώ. Ως νέο αδίκημα θεσπίζεται η προσφορά (αντάλλαγμα κ.λπ.) για άσκηση επιρροής, όταν γίνεται υπόχρεο σε δήλωση πόθεν έσχες, τη σύζυγο, τα παιδιά, συνεργάτες του κ.λπ. με απειλή παρόμοιων ποινών (ανάλογα με το περιουσιακό όφελος).

Με δικαστικές ενέργειες, προκειμένου να μη χάνονται περιουσιακά στοιχεία, θα ανοίγουν αμέσως λογαριασμοί, θυρίδες, θα μπλοκάρεται η εκποίηση ακινήτων, θα ακυρώνεται κάθε εκταμίευση χρημάτων, ενώ απειλείται με φυλάκιση όποιος τραπεζικός συνδράμει τον ελεγχόμενο.


Off shore
Με έκπτωση από το αξίωμά τους θα τιμωρούνται όσα μέλη της κυβέρνησης, αρχηγοί κομμάτων, βουλευτές - ευρωβουλευτές, περιφερειάρχες, εκπρόσωποι ΟΤΑ (νομάρχες, δήμαρχοι), δικαστικοί λειτουργοί, διοικητές - υποδιοικητές πιστωτικών ιδρυμάτων που ελέγχονται από το Δημόσιο κ.λπ., εφόσον συμμετέχουν σε off shore εταιρείες. Θα απειλούνται με φυλάκιση 2 έως 5 ετών, χρηματική ποινή 10.000 - 500.000 ευρώ, στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, δήμευση του μεριδίου συμμετοχής στις εταιρείες. Οι ποινές εφαρμόζονται και όταν η συμμετοχή γίνεται από συζύγους και στενά συγγενικά πρόσωπα. Αν προκύπτει και παράνομος πλουτισμός, απόκρυψη περιουσίας κ.λπ., ενεργοποιούνται οι κακουργηματικές διατάξεις.Μέτρα επιείκειας για αποκαλύψεις
Κακούργημα για εφοριακούς-τελωνειακούς που προσδιορίζουν μικρότερους φόρους και προκαλούν ζημιά μεγαλύτερη των 15.000 ευρώΑτιμώρητοι θα μένουν οι υπάλληλοι ή ιδιώτες που καταγγέλλουν πράξεις διαφθοράς ή βοηθούν στην αποκάλυψη κυκλωμάτων, αφού αξιολογείται πρώτα η σοβαρότητα των στοιχείων και επιστρέφονται τα υπεξαιρεθέντα. Ετσι μεταφέρεται και στα εγκλήματα διαφθοράς η σχετική πρόβλεψη που ισχύει για καταγγελίες σε υποθέσεις ναρκωτικών, τρομοκρατίας κ.λπ.

Αν το καταγγελλόμενο πρόσωπο είναι υπουργός, η δικογραφία διαβιβάζεται στη Βουλή που την αξιολογεί και αν κινήσει διαδικασία δίωξης του υπουργού, αναστέλλεται η δίωξη του καταγγέλλοντος που μένει ατιμώρητος. Αν το αδίκημα του υπουργού έχει παραγραφεί, ο καταγγέλλων τιμωρείται με μικρότερη ποινή από την τακτική δικαιοσύνη.

Η δυνατότητα απαλλαγής υπαλλήλων ή ιδιωτών που αποκαλύπτουν κυκλώματα διαφθοράς, καταγγέλλουν υπουργούς κ.λπ. πυροδότησε συζητήσεις ότι με τις νέες ρυθμίσεις μπορεί να εμφανιστεί ο Μ. Χριστοφοράκος και να καταγγείλει πολιτικά πρόσωπα, επιτυγχάνοντας πάντως τη μείωση της ποινής του (και όχι πλήρη απαλλαγή) αφού οι ποινικές τους ευθύνες έχουν πλέον παραγραφεί.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν νομοθετεί με βάση την τρέχουσα συγκυρία, αλλά θεσπίζει γενικούς κανόνες, κατάλληλους για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και τη θωράκιση της διαφάνειας.


Διαφθορά
Η δήμευση και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων θα είναι υποχρεωτική για κάθε πράξη διαφθοράς υπαλλήλου - κρατικού λειτουργού, ενώ διευρύνεται σε διάφορα αδικήματα πέραν της δωροδοκίας (απιστία, υπεξαίρεση, κατάχρηση εξουσίας, παράβαση καθήκοντος). Οι εφοριακοί ή τελωνειακοί που προσδιορίζουν μικρότερους φόρους και τέλη, εφόσον η ζημιά του Δημοσίου είναι μεγαλύτερη των 15.000 ευρώ θα διώκονται για κακούργημα. Οι διατάξεις για δήμευση, στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, μέτρα επιείκειας επεκτείνονται και στην περίπτωση δωροδοκίας βουλευτών, εκπροσώπων ΟΤΑ.Tα βασικά σημεία του νομοσχεδίουΔικαίωμα στον υπουργό Δικαιοσύνης να παρεμβαίνει ζητώντας εξατομικευμένο έλεγχο πόθες έσχες για πρόσωπα όταν υπάρχει σοβαρή καταγγελία

Kακούργημα ο παράνομος πλουτισμός των υπόχρεων σε δήλωση πόθεν έσχες προσώπων όταν υπερβαίνει το ποσό των 73.000 ευρώ

Kακούργημα η απόκρυψη στοιχείων από τη δήλωση όταν υπερβαίνουν τα 300.000 ευρώ. Πλημμέλημα παραμένει η από αμέλεια μη δήλωση περιουσιακών στοιχείων

Aπαγόρευση ακόμα και έμμεσης συμμετοχής σε εξωχώριες εταιρείες για υπόχρεους σε πόθεν έσχες. Πλέον προβλέπεται στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων και δήμευση

Eπεκτείνεται η ποινή της δήμευσης σε όλα τα εγκλήματα, όταν τελούνται με δόλο

H έκπτωση από το αξίωμα ή την κατεχόμενη θέση επέρχεται αυτοδικαίως με τη δημοσίευση της αμετάκλητης καταδικαστικής απόφασης

Yποχρεωτική δήμευση των προϊόντων όλων των πράξεων διαφθοράς στον δημόσιο τομέα.

Δήμευση, στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων και μέτρα επιείκειας και στο έγκλημα της δωροδοκίας βουλευτών και μελών συμβουλίων τοπικής αυτοδιοίκησης

Yποχρεωτική αποστέρηση πολιτικών δικαιωμάτων και αυτοδίκαιη έκπτωση από την υπαλληλική ιδιότητα.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description ΧΑΛΚΙΔΑ | Φεβρουαρίου 23, 2010 9:55 π.μ. | Reply
5 ΜΗΝΕΣ ΤΩΡΑ ΟΛΟ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ,ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ,ΜΕΤΡΑ,ΝΟΜΟΙ,ΧΡΕΟΣ,ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ,ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ,ΚΟΥΡΑΣΤΗΚΑΜΕ ΠΙΑ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΤΙΠΟΤΑ.
image description ΔΡΑΚΩΝ | Φεβρουαρίου 23, 2010 11:56 π.μ. | Reply
"ΚΛΕΙΔΩΝΩ, ΑΜΠΑΡΩΝΩ ΚΙ Ο ΚΛΕΦΤΗΣ ΜΕΣΑ ΕΙΝΑΙ". ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ??
ΘΑ ΦΤΙΑΞΟΥΝ ΣΚΟΡΔΑΡΙΑ ΧΩΡΙΣ ΣΚΟΡΔΟ ?????
"...οικονομικά εγκλήματα σε βάρος της κρατικής περιουσίας..." : ΚΑΤΑΛΗΣΤΕΥΣΗ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ 1950-2010, ΠΟΙΟΙ ΤΑ ΕΚΛΕΨΑΝ, ΠΟΙΟΙ ΨΗΦΙΣΑΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥΣ ???????
image description ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. | Φεβρουαρίου 23, 2010 1:47 μ.μ. | Reply
ΜΑΣ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΥΝ ΑΝΕΡΥΘΡΙΑΣΤΑ! ΑΠΟ ΝΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΩΡΑΙΑ ΛΟΓΙΑ ΠΑΜΕ ΚΑΛΑ, ΕΧΕΙ ΠΑΕΙ ΠΟΤΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΦΥΛΑΚΗ? ΕΧΕΙ ΤΙΜΩΡΗΘΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΠΟΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΣΤΕΥΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ? ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΑΠΛΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ? ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΩΡΑ ΠΙΑ?
image description ΧΑΛΚΙΔΑ | Φεβρουαρίου 23, 2010 1:57 μ.μ. | Reply
ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΛΑ ΤΑ ΛΕΣ ΑΛΛΑ ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΝ ΠΡΩΤΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ "ΠΕΡΙ ΕΥΘΥΝΗΣ" ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ.ΒΛΕΠΕΙΣ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΟΨΕΙ ΚΑΙ ΡΑΨΕΙ ΟΛΑ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥΣ.
image description evolvable | Φεβρουαρίου 23, 2010 2:40 μ.μ. | Reply
Η μισή Ελλάδα δηλαδή θα μπει στην φυλακή , αφού η μισή Ελλάδα είναι δημόσιοι υπάλληλοι...
image description evolvable | Φεβρουαρίου 23, 2010 2:06 μ.μ. | Reply
Η μισή Ελλάδα δηλαδή θα μπει στην φυλακή , αφού το 1/3 ειναι είναι δημόσιοι υπάλληλοι και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι με το δημόσιο...
image description ΔΗΜΗΤΡΗΣ Χ. | Φεβρουαρίου 23, 2010 7:13 μ.μ. | Reply
ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΤΟ ΞΕΧΑΣΑΝΕ ?
ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ.........
ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ, ΟΙ ΕΦΟΡΙΑΚΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΤΕΛΩΝΙΑΚΟΙ ΤΟΥΣ ΦΤΑΙΝΕ ΠΟΥ ΙΔΙΩΣ ΟΙ ΔΥΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ (ΑΛΛΟ ΑΝ ΔΕΝ ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟ)ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΑΝ ΤΟΥΣ Π[ΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΝ ΜΟΝΟ ΕΣΧΕΣ.
ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ ΠΕΡΙ ΕΥΘΥΝΗΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ?
ΠΟΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΘΑ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΣΑΝ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ?
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο