Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Κλίμακα και στις αποδείξεις - Διορθώσεις από το υπουργείο Οικονομικών - Τι προτείνει η επιτροπή διαλόγου

Διορθώσεις στη σύνδεση του αφορολογήτου των €12.000 με αποδείξεις, με καθιέρωση περισσότερων συντελεστών και κλιμακίων απαιτούμενων αποδείξεων ανάλογα με το εισόδημα, ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών πριν αναρτήσει το φορολογικό νομοσχέδιο για δημόσια διαβούλευση, στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

Κλίμακα και στις αποδείξεις .

Διορθώσεις από το υπουργείο Οικονομικών- τι προτείνει η επιτροπή διαλόγου .
   
Διορθώσεις στη σύνδεση του αφορολογήτου των €12.000 με αποδείξεις, με καθιέρωση περισσότερων συντελεστών και κλιμακίων απαιτούμενων αποδείξεων ανάλογα με το εισόδημα, ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών πριν αναρτήσει το φορολογικό νομοσχέδιο για δημόσια διαβούλευση, στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

Υπέρ της κλιμάκωσης των απαιτούμενων αποδείξεων ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος τάχθηκε χθες μιλώντας στην κρατική τηλεόραση ο γενικός γραμματέας φορολογικών θεμάτων του υπουργείου Οικονομικών Δ. Γεωργακόπουλος, τονίζοντας πως «θα πρέπει να ξεκινά με συντελεστές από το 15% και να φθάνει στο 40% και οι κλίμακες να μην είναι τρεις αλλά επτά».

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής διαλόγου για τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, οι φορείς που μετέχουν πρότειναν την καθιέρωση «κλίμακας αποδείξεων», σύμφωνα με την οποία οι φορολογούμενοι για να κερδίσουν το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ θα πρέπει να υποβάλουν αποδείξεις ίσες:

●Με το 10% του εισοδήματος εφόσον το εισόδημα δεν ξεπερνά τα 12.000

ευρώ. Έτσι, σε αυτή την κατηγορία οι απαιτούμενες αποδείξεις δεν θα ξεπερνούν σε αξία τα 1.200 ευρώ.

●Με το 20% του εισοδήματος για το τμήμα εισοδήματος από 12.001 ευρώ έως 20.000 ευρώ. Σε αυτό το κλιμάκιο εισοδήματος η αξία των απαιτούμενων αποδείξεων αυξάνεται σε 20% ή σε 1.600 ευρώ.

●Με το 30% του εισοδήματος για το κλιμάκιο εισοδήματος από 20.001 έως 40.000 ευρώ (απαιτούμενες αποδείξεις 6.000 ευρώ).

Με αυτόν τον τρόπο φορολογούμενος με εισόδημα 30.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις 5.800 ευρώ (1.200 ευρώ έως τα 12.000 ευρώ, 1.600 ευρώ για το επόμενο κλιμάκιο έως τα 20.000 και 3.000 ευρώ αποδείξεων για το τμήμα εισοδήματος από 20.000 έως 30.000 ευρώ).

Με την αρχική πρόταση της κυβέρνησης για συγκέντρωση αποδείξεων 10% για εισοδήματα από 6.000
έως 12.000 ευρώ και 30% εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, οι αποδείξεις που θα έπρεπε να συγκεντρωθούν για εισόδημα 30.000 ευρώ θα ήταν 9.000 ευρώ.

Το οικονομικό επιτελείο δεν έχει καταλήξει ακόμα στην τελική μορφή της «κλίμακας αποδείξεων» αλλά, όπως δεσμεύτηκαν χθες τόσο ο κ. Γεωργακόπουλος όσο και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Η. Πλασκοβίτης, «θα υπάρξουν αλλαγές».

Αλλαγές στη φορολόγηση μερισμάτων .
Αλλαγές προωθούνται και στο θέμα της φορολόγησης των μερισμάτων. Αρχικά ανακοινώθηκε πως θα φορολογούνται τα μερίσματα στην πηγή σε επίπεδο επιχείρησης- με 40% και στη συνέχεια τα μερίσματα θα φορολογούνται για τα φυσικά πρόσωπα, ως εισόδημα με βάση την ενιαία κλίμακα. Επειδή προβλέπεται ότι θα γίνεται συμψηφισμός φόρου, ώστε η μέγιστη επιβάρυνση να μην ξεπερνά το 40%, το υπουργείο Οικονομικών αναζητά τρόπους ώστε να μην προκύπτουν μεγάλες επιστροφές φόρου για τα χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια. Οι αλλαγές θα αναρτηθούν στο τέλος της επόμενης εβδομάδας όταν θα τεθεί σε ηλεκτρονική δημόσια διαβούλευση το φορολογικό νομοσχέδιο. Η διαβούλευση θα διαρκέσει μία εβδομάδα, προκειμένου στη συνέχεια το νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή και να έχει ψηφιστεί πριν από το Πάσχα.


Αναβολή για λογιστικό προσδιορισμό .
ΚΑΤΑ τη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής διαλόγου για το φορολογικό, οι εκπρόσωποι των επαγγελματιών ταξί, βυτιοφόρων, λεωφορείων και πρατηρίων καυσίμων ζήτησαν να ανασταλεί για ένα έτοςνα αρχίσει να ισχύει από το 2011- η εφαρμογή της φορολόγησής τους με λογιστικό προσδιορισμό (έσοδα μείον έξοδα), καθώς δεν έχουν ακόμα εγκαταστήσει ταμειακές μηχανές. Το αίτημα αυτό μελετά από θετική σκοπιά το υπουργείο Οικονομικών, αν και στη συνεδρίαση- σύμφωνα με πληροφορίες- ο κ. Γεωργακόπουλος ήταν κατηγορηματικός για τη χρήση ταμειακών μηχανών από όλους τους επαγγελματίες από φέτος. Ειδικά για τους βενζινοπώλες, η ηγεσία του υπουργείου τονίζει κατηγορηματικά πως θα καθιερωθούν έλεγχοι «βήμα προς βήμα» στην αγορά, ταμειακές μηχανές και βιβλία εσόδων-εξόδων για όλους.

Ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης .
Στο μεταξύ, πράσινο φως για την εγκατάσταση στις δεξαμενές των πρατηρίων υγρών καυσίμων ειδικών συστημάτων παρακολούθησης εισροών- εκροών συνδεδεμένων με ταμειακές μηχανές ανάβει το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Με υπουργική απόφαση, την οποία θέτει σε δημόσια διαβούλευση, τίθενται οι προδιαγραφές του ηλεκτρονικού συστήματος, το οποίο το επόμενο διάστημα θα διαθέτουν τα πρατήρια υγρών καυσίμων, ώστε να μπορούν να κόβουν και αποδείξεις για τις πωλήσεις που πραγματοποιούν.

Μέσω των ειδικών συστημάτων παρακολούθησης εισροών- εκροών θα παρακολουθούνται, θα καταγράφονται και θα συγκρίνονται οι εξερχόμενες από τις αντλίες των πρατηρίων ποσότητες με τους εναπομείναντες όγκους καύσιμων εντός των δεξαμενών. Η εγκατάσταση του συστήματος αυτού είναι πάγιο αίτημα των εκπροσωπών των βενζινοπωλών, οι οποίοι έχουν θέσει στην κυβέρνηση ως απαραίτητη προϋπόθεση την εγκατάσταση ταμειακών μηχανών.

Όμως, ζητούν να επιβληθεί σε όλα τα στάδια διακίνησης καυσίμων και όχι μόνο στα βενζινάδικα, όπως προωθεί το υπουργείο Οικονομίας.

Πηγή Τα Νέα

Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description ΜΑΙΡΗ | Φεβρουαρίου 19, 2010 5:50 μ.μ. | Reply
ΕΛΕΟΣ
ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΑΚΟΜΗ ΠΩΣ ΘΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΟΥΜΕ!!!!
image description μαιρη | Φεβρουαρίου 19, 2010 5:47 μ.μ. | Reply
Κ.Γεωργακοπουλε απελευθερωστε την τιμη του ταξι,να εισπρατω οσο θελω και μετα να με βαζεται στον ιδιο παρανομαστη με τον καθε επαγγελματια.
image description μαιρη | Φεβρουαρίου 19, 2010 5:45 μ.μ. | Reply
Να αυξανω το προιον μου οποτε εσεις αυξανεται τα καυσιμα,τα ασφαλιστρα και τα λειτουργικα μου εξοδα και ΝΑΙ ΤΟΤΕ να εχω ταμειακη μηχανη,βιβλιο εσοδων-εξοδων (οπως κανει και καθε επαγγελματιας) και να σας αποδιδω το φπα και το φορο μου ευχαριστως
image description μαιρη | Φεβρουαρίου 19, 2010 5:18 μ.μ. | Reply
Επιτελους ακουστε τους εκπροσωπους μας!Δεν ειμαστε ολοι οι επαγγελματιες ιδιοι.ΝΑΙ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΑΛΛΑ ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΓΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ.ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΣΟΠΕΔΩΣΗ!
image description Paul | Φεβρουαρίου 19, 2010 7:10 μ.μ. | Reply
Είναι φανερή η προχειρότητα, η ασχετοσύνη και η απόγνωση των όσων έχουν προτείνει αυτά τα μέτρα, που η ιστορία θα τα κρίνει αντιλαϊκά και αναποτελεσματικά. Δεν είναι δυνατόν να μετατραπεί ο φορολογούμενος σε λογιστή και κυνηγό αποδείξεων. Ειδικά σε ότι αφορά το εισόδημα η φορολογία πρέπει να είναι απλή, αποτελεσματική και το κυριότερο κατανοητή από όλους. Αυτά τα λογιστικά κόλπα με τις αποδείξεις είτε δεν θα εμπεδωθούν από τον μέσο φορολογούμενο και στην πράξη θα οδηγήσουν σε επιβολή μεγαλύτερης φορολογίας λόγω αδυναμίας συλλογής των απαιτούμενων αποδείξεων. Αυτό που με εκπλήσσει είναι ότι αντί η να επιβαρυνθούν με υψηλότερο συντελεστή τα πραγματικά υψηλά εισοδήματα π.χ. € 100.000 και άνω, αντιθέτως αποφασίστηκε να ενταχθούν στο κλαμπ του 40% και να επωμιστούν μεγαλύτερο φορολογικό βάρος τα εισοδήματα από € 60.000 και άνω, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με τα όσα έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για επιβάρυνση των εχόντων.
image description Dr Who | Φεβρουαρίου 20, 2010 10:08 π.μ. | Reply
και τί θα γίνει ο καταναλωτής ρε μεγάλε;;;; Θα πέρνει τηλ σε ραδιοταξι και θα ρωτάει πόσο κοστίζει η ταρίφα για να βρεί την πιό οικονομική;;;

Άντε γτ εσείς είστε αχάριστοι κλέφτες και η χειρότερη φάρα στην Ελλάδα.

Ο μέσος μισθωτός πληρώνει φόρο γύρω στα 2000 € ενώ εσείς που βγάζετε 20 φορές παραπάνω από τον μέσο μισθωτό δίνεται 1600 € και καθαρίσατε. Άντε λαμόγια εσείς και οι κολλητοί σας υπουργοί γραμματείς και φαρισαίοι.
image description ΓΙΑΝΝΗΣ | Φεβρουαρίου 22, 2010 4:53 μ.μ. | Reply
ΣΩΣΤΟΣ!!!
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο