Γ. Παπακωνσταντίνου: Υπό διαπραγμάτευση τυχόν πρόσθετα μέτρα, όχι σε περικοπή του 14ου μισθού.

Οικονομικές Ειδήσεις

16 Φεβρουάριος 2010
Το πράσινο φως για την εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας έδωσαν οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, τους πιθανούς κινδύνους που το περιβάλλουν. «Προχωράμε γρήγορα με σταθερά βήματα στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει» ανέφερε ο Ελληνας υπουργός, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του συμβουλίου Ecofin που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες. Taxheaven.gr

Γ. Παπακωνσταντίνου: Υπό διαπραγμάτευση τυχόν πρόσθετα μέτρα, όχι σε περικοπή του 14ου μισθού.

Το πράσινο φως για την εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας έδωσαν οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, τους πιθανούς κινδύνους που το περιβάλλουν. «Προχωράμε γρήγορα με σταθερά βήματα στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει» ανέφερε ο Ελληνας υπουργός, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του συμβουλίου Ecofin που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες.

Όπως τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να διαβεβαιώσει τους εταίρους της, τις διεθνείς αγορές, αλλά πάνω από όλα τους Έλληνες πολίτες ότι θα προχωρήσει στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 4% του ΑΕΠ, ως το τέλος του 2010. Σημείωσε, ακόμη ότι τις επόμενες εβδομάδες η ελληνική κυβέρνηση θα μελετήσει τους κινδύνους που επεσήμανε το Συμβούλιο Ecofin και θα συζητήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν χρειάζεται να
ληφθούν πρόσθετα μέτρα.

Ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι τόσο το συμβούλιο Eurogroup χθες όσο και το συμβούλιο Ecofin σήμερα επανέλαβαν τη διατύπωση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης, σύμφωνα με την οποία αναγνωρίζεται ότι οι χώρες του ευρώ έχουν συλλογική ευθύνη για τα προβλήματα της Ευρωζώνης, και ότι η ευρωζώνη θα σταθεί αρωγός στα κράτη μέλη που κάνουν αυτό που πρέπει.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η δήλωση αυτή θα έπρεπε να εξειδικευτεί, αλλά δεν θα γίνει, διότι δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο δημόσιας συζήτησης. Επίσης, ο κ. Παπακωνσαντίνου τόνισε ότι εάν η πολιτική δήλωση δεν αποδειχτεί αρκετή να αποτρέψει από μόνο της τις κερδοσκοπικές πιέσεις των αγορών, η ΕΕ θα πρέπει να είναι έτοιμη να στείλει το κατάλληλο μήνυμα στις αγορές, σε συνδυασμό με την υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας από την πλευρά της Ελλάδας.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο λήψης επιπρόσθετων μέτρων για την περικοπή των δημοσίων δαπανών, όπως επισήμανε χθες το Συμβούλιο Eurogroup, ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου δεν θέλησε να μπει σε λεπτομέρειες τονίζοντας ότι είναι ακόμα νωρίς για να μιλήσει για νέα μέτρα. Ανέφερε, ωστόσο ότι το κείμενο συμπερασμάτων του Συμβουλίου Ecofin παραθέτει παρεμβάσεις τόσο για αύξηση των
εσόδων όσο και για μείωση των εξόδων. « Σε αυτό το πλαίσιο θα κινηθούμε και θα
αναγγείλουμε αποφάσεις σε συνεργασία με τους εταίρους μας».

Επιπλέον, ο Γ. Παπακωνσταντίνου απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο η κυβέρνηση να προχωρήσει στην περικοπή του 14ου μισθού, των δημοσίων υπαλλήλων, ξεκαθαρίζοντας ότι το συμβούλιο Ecofin δεν έλαβε καμία απόφαση για συγκεκριμένα μέτρα, πόσω μάλλον προς αυτήν την κατεύθυνση. «Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να διαφυλάξει τα εισοδήματα των Ελλήνων εργαζομένων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Παράλληλα, ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατέθεσε η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους περισσότερους από τους κινδύνους τους οποίους επισημαίνει το συμβούλιο Ecofin και πρόσθεσε: «Το βασικό είναι να ενισχύσουμε την αξιοπιστία του προγράμματος».

Ωστόσο, ανέφερε ότι το γεγονός ότι η ύφεση το 2009 αποδείχτηκε μεγαλύτερη από το αναμενόμενο, αυτό μπορεί να σημαίνει μεγαλύτερη ύφεση από αυτή που προβλέπεται για το 2010.

Ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου συμπλήρωσε, όμως, ότι τα πρόσθετα μέτρα που ανακοίνωσε στις αρχές Φεβρουαρίου ο πρωθυπουργός αντιμετωπίζουν αυτό το ενδεχόμενο.

Τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση πρέπει να προσπαθήσει να μειώσει τους κινδύνους που περιβάλλουν το Πρόγραμμα Σταθερότητας και να το υλοποιήσει στο ακέραιο.

Παράλληλα, θα πρέπει να συζητήσει τα θέματα αυτά με την Επιτροπή και να αποτιμήσει την πορεία της οικονομίας, σε έκθεση που θα υποβάλει στις 14 Μαρτίου στην Επιτροπή. «Εμείς θα επιμείνουμε μέχρι κεραίας στη τήρηση της διαδικασίας», ανέφερε ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι, όπως προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία, οι τελικές αποφάσεις λαμβάνονται με ειδική
πλειοψηφία από το Συμβούλιο των υπουργών, ερήμην της άμεσα ενδιαφερόμενης χώρας.»

Εξάλλου, ο Έλληνας υπουργός τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι ιθύνοντες αναγνώρισαν ότι η σημερινή απόφαση δεν αφορά μόνο το πρόβλημα της Ελλάδας, αλλά και προβλήματα που ενδεχομένως προκύψουν σε άλλες χώρες του ευρώ. Σημείωσε, ακόμη, ότι έστω δειλά, έχει ξεκινήσει μία συζήτηση για το πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν παρόμοια θεσμικά ζητήματα, από πλευράς χρηματοπιστωτικών εργαλείων.

Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Σουηδού υπουργού Οικονομικών, κ. Άντερς Μποργκ, ο οποίος είπε ότι τα ελληνικά μέτρα είναι ανεπαρκή, ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ελλιπούς πληροφόρησης και δήλωσε ότι για να αντιμετωπίσει ανάλογα φαινόμενα η Ελλάδα θα ασκήσει τις επόμενες ημέρες «επιθετική επικοινωνιακή πολιτική», με στόχο την καλύτερη ενημέρωση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης.

Παράλληλα, ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου αναγνώρισε ότι η αρνητική ερμηνεία των μέτρων που έχει
εξαγγείλει η ελληνική κυβέρνηση οφείλονται και στο έλλειμμα αξιοπιστίας της Ελλάδας και επανέλαβε ότι η Ελλάδα πρέπει να δώσει μάχη απέναντι στο χρόνο, προκειμένου να πείσει ότι αυτά που λέει δεν είναι απλώς ασκήσεις επί χάρτου.

Ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε μια σειρά από νομοσχέδια που θα περάσει η κυβέρνηση, τα οποία αφορούν τη φορολογία, την εισοδηματική πολιτική, την ανεξαρτητοποίηση της ΕΣΥΕ, κ.α.

Σε ό,τι αφορά την επιμονή της ΕΚΤ να γίνουν περισσότερες προσπάθειες από την πλευρά της Ελλάδας, ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου εξήγησε ότι η ΕΚΤ είναι θεματοφύλακας μιας πιο αυστηρής ανάγνωσης των πραγμάτων και τόνισε ότι η θέση που τηρεί ο πρόεδρος της ΕΚΤ, κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ, προέρχεται από τρεις διαφορετικούς παράγοντες: Από το θεσμικό ρόλο της ΕΚΤ, από το έλλειμμα αξιοπιστίας της χώρας και από τους ευρύτερους φόβους που εκφράζει η ΕΚΤ για τη σταθερότητα του συστήματος.

Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, η Ελλάδα μπαίνει μπροστά ως παράδειγμα, ούτως ώστε όλες οι χώρες του ευρώ να γνωρίζουν ότι πρέπει να τηρούν τις υποχρεώσεις τους.

Ο υπουργός επανέλαβε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση οδήγησε στην απόλυτη διάλυση των εισπρακτικών μηχανισμών του κράτους. Δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει όλα τα μεγάλα υπουργεία για να μειωθεί η σπατάλη του δημοσίου. Σημείωσε, ειδικότερα, ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να εξοικονομήσει χρήματα που δαπανά ο δημόσιος τομέας σε σταθερή και κινητή τηλεφωνία, σε ενοίκια, και σε συμβάσεις εργασίας τις οποίες μπορεί να επαναδιαπραγματευτεί και επίσης τόνισε
την ανάγκη να αυξηθεί η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ, την οποία η προηγούμενη κυβέρνηση την παρέδωσε με απορρόφηση 3%.

Όσον αφορά στις αμυντικές δαπάνες, ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου υπενθύμισε ότι καταγράφονται στον προϋπολογισμό κάθε έτους με βάση τις δαπάνες για παραλαβή συστημάτων. Άρα οι δαπάνες για φέτος εξαρτώνται από συμβάσεις που έχουν γίνει τα περασμένα χρόνια. Σημείωσε, ωστόσο, ότι υπάρχει μια πτωτική τάση.

Πηγή Κέρδος