Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Αύξηση ΦΠΑ, φόρων σε καύσιμα, ΙΧ και νέες περικοπές δημοσίων δαπανών.

Χωρίς την ψήφο της Ελλάδας θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα, εάν αυτό απαιτηθεί, στην περίπτωση που διαπιστωθεί από την έκθεση προόδου στις 16 Μαρτίου ότι δεν επιτυγχάνεται ο στόχος για μείωση του ελλείμματος κατά 4% του ΑΕΠ φέτος

Αύξηση ΦΠΑ, φόρων σε καύσιμα, ΙΧ και νέες περικοπές δημοσίων δαπανών.

Χωρίς την ψήφο της Ελλάδας θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα, εάν αυτό απαιτηθεί, στην περίπτωση που διαπιστωθεί από την έκθεση προόδου στις 16 Μαρτίου ότι δεν επιτυγχάνεται ο στόχος για μείωση του ελλείμματος κατά 4% του ΑΕΠ φέτος


«Τελεσίγραφο» για νέα πρόσθετα μέτρα έως τις 16 Μαρτίου, εάν διαπιστωθεί ότι το έλλειμμα μειώνεται λιγότερο από 4% του ΑΕΠ, έδωσε χθες το Eurogroup στην Ελλάδα, αποφεύγοντας να προσδιορίσει λεπτομερώς το σχέδιο στήριξης της χώρας, εάν κάτι τέτοιο απαιτηθεί.

Στα μέτρα που εξετάζονται στην περίπτωση αυτή είναι νέες μειώσεις δημοσίων δαπανών -υπενθυμίζεται πως το τελευταίο διάστημα κυκλοφορούν ευρέως σενάρια ακόμη και για περικοπή του 14ου μισθού- αύξηση του ΦΠΑ, αύξηση των φόρων στα καύσιμα, στα είδη πολυτελείας και στα Ι.Χ.

O πρόεδρος του Eurogroup, Ζ. Κ. Γιούνγκερ, εάν στις 16 Μαρτίου, όταν η Ελλάδα υποβάλει την πρώτη έκθεση προόδου στην Κομισιόν, διαπιστωθούν αποκλίσεις που θα καταστούν σαφές πως δεν επιτυγχάνεται ο στόχος για μείωση του φετινού ελλείμματος κατά 4% του ΑΕΠ, τότε η Κομισιόν: Θα εισηγηθεί στο EcoFin να ληφθούν αποφάσεις για τα πρόσθετα μέτρα με ειδική πλειοψηφία, δηλαδή χωρίς την ψήφο της Ελλάδας.

αγορες <<Ο κ. Γιούνγκερ ερωτηθείς για το τι θα γίνει εάν σήμερα οι αγορές επιτεθούν στην Ελλάδα είπε: «Οι αγορές σφάλουν εάν νομίζουν ότι μπορούν να καταστρέψουν την Ελλάδα» και ότι «οι Έλληνες δεν θα αφεθούν στο έλεός τους».

Σημείωσε δε, πως με βάση τις αποφάσεις της άτυπης συνόδου κορυφής οι Ευρωπαίοι εταίροι μπορούν να πάρουν συντονισμένα μέτρα. Απέφυγε πάντως να αποκαλύψει τις λεπτομέρειες του σχεδίου στήριξης λέγοντας ότι δεν είναι φρόνιμο στην παρούσα φάση να μιλήσουμε δημοσίως για τα χρηματοοικονομικά εργαλεία που θα χρησιμοποιήσουμε. Όπως είπε, πάντως, είναι εντυπωσιασμένος από την ένταση της ελληνικής αντίδρασης στην κρίση ενώ σημείωσε πως το Eurogroup περιμένει ότι μέσα στις επόμενες 30 μέρες η Ελλάδα θα αποδείξει ότι είναι προσηλωμένη στην επίτευξη των στόχων που έχει θέσει.

Από την πλευρά του ο αρμόδιος επίτροπος για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, Όλι Ρεν, τόνισε πως η Ε.Ε. μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα εάν η Ελλάδα είναι πρόθυμη να βοηθήσει τον εαυτό της αναλαμβάνοντας αποφασιστική δράση. Σημείωσε, επίσης, πως εάν επαληθευθούν οι κίνδυνοι (που είχε προβλέψει η Κομισιόν) η Ελλάδα θα ανακοινώσει πρόσθετα μέτρα στα μέσα Μαρτίου. Προανήγγειλε παράλληλα πως σύντομα θα προτείνει μέτρα για πιο «σφικτό» συντονισμό της οικονομικής πολιτικής στην Ευρωζώνη.

Μέτρα
Τη λήψη πρόσθετων μέτρων δεν απέκλεισε και ο υπουργός Οικονομικών λίγο πριν προσέλθει στη συνεδρίαση του Eurogroup. «Προσπαθούμε να αλλάξουμε την πορεία του Τιτανικού και αυτό δεν γίνεται σε μία μέρα», υποστήριξε χθες ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου που άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων τον Μάρτιο. Όπως είπε, η επόμενη αξιολόγηση της Επιτροπής θα γίνει τότε και εφόσον κριθεί αναγκαία η λήψη συμπληρωματικών μέτρων «τότε θα τα λάβουμε». Έσπευσε, πάντως, να διερωτηθεί εάν η λήψη πρόσθετων μέτρων τώρα θα σταματούσε τις επιθέσεις των αγορών. «Μάλλον όχι, αυτό που θα τις σταματούσε είναι η εγγύηση από την πλευρά της Ευρωζώνης ότι υπάρχει μηχανισμός στήριξης εάν αυτό χρειαστεί», εκτίμησε.

Πριν προσέλθει στο Eurogroup ο πρόεδρός του, Ζ. Κ. Γιούνγκερ, είχε προϊδεάσει τονίζοντας πως η αξιολόγηση του Μαρτίου θα δείξει εάν απαιτούνται πρόσθετα μέτρα. Όπως είπε, το συμβούλιο θα ακούσει με προσοχή τα όσα έχει να πει ο κ. Παπακωνσταντίνου και εάν διαπιστωθεί στα μέσα Μαρτίου ότι η Ελλάδα δεν ακολουθεί τον σωστό δρόμο τότε θα είναι αναγκαία η λήψη πρόσθετων μέτρων κάτι για το οποίο έχει δεσμευτεί η ελληνική κυβέρνηση πως θα πράξει.

Δήλωση Γ. Παπανδρέου

H Eλλάδα σκοπεύει και μπορεί να λύσει τα προβλήματά της μόνη της, ζητάμε πολιτική και όχι οικονομική στήριξη από την Eυρωπαϊκή Eνωση και τη διεθνή κοινότητα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στο ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti εν όψει των επίσημων επαφών του στη Mόσχα.

Ζ. Κ. Γιούνκερ

Οι αγορές σφάλουν εάν νομίζουν ότι μπορούν να καταστρέψουν την Ελλάδα. Οι Ελληνες δεν αφεθούν στο ελεός τους.

Η διαδικασία αποφάσεων

Εως 16 Μαρτίου η Ελλάδα θα υποβάλλει έκθεση προόδου στον Κομισιόν. Εάν η Ε.Ε. κρίνει ότι δεν επιτυγχάνεται ο στόχος, θα εισηγηθεί στο Εcofin και το Eurogroup τη λήψη πρόσθετων μέτρων. Η Ελλάδα δεν θα συμμετάσχει στην ψηφοφορία.

 

Ανησυχία στην κυβέρνηση για τις κοινωνικές αντιδράσεις

Σε στοίχημα υψηλού ρίσκου και υψηλής απόδοσης εξελίσσεται για το Μέγαρο Μαξίμου η εφαρμογή του προγράμματος σταθερότητας, καθώς οι επιτελείς του Γ. Παπανδρέου βρίσκονται αντιμέτωποι με το ερώτημα «τι θα γίνει αν δεν μας βγουν τα μέτρα».

Αγωνιούν γιατί δεν τους ικανοποιεί καμία απάντηση. Η προφανής είναι «κι άλλα μέτρα», που θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στην δημοτικότητα της κυβέρνησης. Αλλά υπάρχουν κι άλλες, εξίσου επώδυνες. Οι υπουργοί πέρασαν το Σαββατοκύριακο διαβάζοντας σενάρια για «αντιπρόεδρο Παπαδήμο», «επίτροπο Χατζημαρκάκη», «προσφυγή στο ΔΝΤ» κ.ο.κ. Αναζητούσαν στα τηλέφωνα συνεργάτες του πρωθυπουργού οι οποίοι δήλωναν άγνοια.

Διευκρινίσεις
Για τις αναγκαίες διευκρινίσεις, χωρίς να εγγυώνται βέβαια πως θα υπάρξουν, παρέπεμπαν σε τοποθέτηση του ίδιου του Γ. Παπανδρέου εντός της εβδομάδας, σε συνεδρίαση κυβερνητικού οργάνου που θα οριστεί μετά την επιστροφή του από τη Μόσχα και πριν την αναχώρησή του για το Λονδίνο.

Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν κρύβουν την ανησυχία τους και για τις κοινωνικές αντιδράσεις.

Σκέφτονται το ενδεχόμενο να κληθούν οι ηγεσίες των συνδικάτων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα σε μία ανοιχτή συζήτηση με τον πρωθυπουργό, είτε σε επίπεδο ΟΚΕ, είτε σε διμερές επίπεδο. Να γίνει μια κουβέντα για το μέλλον της χώρας και για το τι ευθύνες θα πρέπει να αναλάβει ο καθένας. Συνεργάτης του πρωθυπουργού επισήμανε στην «Η» ότι «είναι λάθος να ανακοινώνουμε μέτρα κουνώντας το δάχτυλο.

Πρέπει να δείξουμε ότι τα μέτρα δεν είναι συνταγή τιμωρίας και λιτότητας, αλλά η διέξοδος που θα οδηγήσει τη χώρα ξανά στον δρόμο της ανάπτυξης».

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description ΧΑΛΚΙΔΑ | Φεβρουαρίου 16, 2010 10:30 π.μ. | Reply
ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΩΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΘΑ ΡΙΞΕΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΣΥΝΤΗΡΗΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ."ΕΛΕΟΣ"
image description ΚΩΣΤΑΣ | Φεβρουαρίου 16, 2010 12:49 μ.μ. | Reply
ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ - ΟΧΙ ΟΠΩΣ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ, ΤΩΝ ΛΙΓΩΝ. ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΔΙΑ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥΣ, ΣΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ, ΠΟΥ ΦΡΟΝΤΙΖΑΝ ΠΑΝΤΑ, ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΙΚΟ ΕΡΕΙΣΜΑ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΩΝ.
image description ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ | Φεβρουαρίου 16, 2010 2:24 μ.μ. | Reply
ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΩΡΑ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΛΕΦΤΕΣ ΠΕΡΙΜΕΝΑΜΕ.ΠΕΡΙΜΕΝΑΜΕ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΜΕ Σ'ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΠΙ ΜΙΑ 10ΕΤΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ , ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΨΙΛΩΝΟΥΝ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ.ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΛΛΟΙ.ΟΜΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ.ΤΟ ΚΑΚΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΤΟ ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΕΠΕΚΤΑΘΕΙ ΓΡΗΓΟΡΑ ΣΕ ΚΑΜΜΙΑ 30ΑΡΙΑ ΧΩΡΕΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ.ΕΥΧΟΜΑΙ Η ΑΠΛΙΣΤΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΤΥΦΛΩΣΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣ.ΤΟ ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΜΑΣ , ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ.ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ ΝΑ ΧΑΣΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ.(ΕΝΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ Τ.Ε. ΜΕ ΣΥΝΟΛΙΚΟΤΑΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 22 ΧΡΟΝΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑΣ , 1500€)
image description ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ | Φεβρουαρίου 16, 2010 2:23 μ.μ. | Reply
ΦΙΛΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΑ , ΕΥΤΥΧΩΣ ΝΑ ΛΕΣ.ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΤΗΝ ΡΙΞΕΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ , ΤΟΤΕ ΟΣΟΙ ΒΟΛΕΥΤΗΚΑΝ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΜΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΜΑΣ.......
image description ΝΤΑΡΙΟ ΦΟ | Φεβρουαρίου 16, 2010 7:21 μ.μ. | Reply
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΜΑΣ ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ. ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΜΗΝ ΚΑΙ ΞΥΠΝΗΣΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΛΟΙ.
"ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ - ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ
image description ΧΧΧ | Φεβρουαρίου 16, 2010 7:22 μ.μ. | Reply
ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΕΜΠΟΡΟΥΣ.
image description ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ | Φεβρουαρίου 16, 2010 8:11 μ.μ. | Reply
"Χωρίς την ψήφο της Ελλάδας θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα..." ??? "«Τελεσίγραφο» για νέα πρόσθετα μέτρα έως τις 16 Μαρτίου..." ??? "Τη λήψη πρόσθετων μέτρων δεν απέκλεισε και ο υπουργός Οικονομικών..."??? ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ "ΕΘΝΙΚΑ" ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ. ΠΟΥ ΠΗΓΕ Η ΡΑΓΔΑΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΑΕΠ ΤΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΧΡΟΝΩΝ? "ΑΝΝΑ ΜΗΝ ΚΛΑΙΣ, ΣΤΟ ΝΤΟΥΛΑΠΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΨΙΧΑ ΨΩΜΙ.."(ΜΠ. ΜΠΡΕΧΤ)
image description Βασίλειος Λιάκος | Φεβρουαρίου 17, 2010 6:36 π.μ. | Reply
Όταν οι βουλευτές και οι πάσης φύσεως κατέχοντες "καρέκλαν" (μέ πρώτον τον πρωθυπουργό) μειώσουν δραστικά τους μισθούς τους, τότε θα πείσουν και εμάς για την ειλικρίνεια των προθέσεών τους!
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο