Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Ερχονται αλλαγές και στον ιδιωτικό τομέα - Τρία χρόνια στο τούνελ

Στην αφετηρία μιας πολύ δύσκολης τριετίας βρίσκονται εργαζόμενοι και επιχειρήσεις προκειμένου, στη μακρά αυτή διαδρομή, να βγει η χώρα από τη σκιά της χρεοκοπίας.

Ερχονται αλλαγές και στον ιδιωτικό τομέα - Τρία χρόνια στο τούνελ

Στην αφετηρία μιας πολύ δύσκολης τριετίας βρίσκονται εργαζόμενοι και επιχειρήσεις προκειμένου, στη μακρά αυτή διαδρομή, να βγει η χώρα από τη σκιά της χρεοκοπίας.

Με τις αποφάσεις του Εurogroup και του στο Εcofin, σήμερα και αύριο, πρόκειται να τεθεί και επισήμως η Ελλάδα στο αυστηρότερο καθεστώς επιτήρησης από την ίδρυση της Ευρωζώνης.

Μετά το πρώτο πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση με τις μεγάλες ανατροπές στους φόρους, την αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα, τις μειώσεις των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων και την προαναγγελία της αύξησης ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ετοιμάζεται το δεύτερο πακέτο μέτρων.

Θα αφορά και πάλι τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, που στην καλύτερη περίπτωση θα μείνουν «παγωμένοι» και το 2011 και το 2012, τις προσλήψεις που κόβονται «μαχαίρι», αλλά, κυρίως, τις διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία. Αυτή τη φορά το «κοστούμι» για τους Ελληνες «ράβουν» όχι μόνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Δηλαδή οι τρεις διεθνείς οργανισμοί που από την Καθαρή Δευτέρα θα μας «επιτηρούν» και επίσημα.

Το οικονομικό επιτελείο γνωρίζει ότι οι αλλαγές που προτείνουν οι επιτηρητές «πονάνε», αφού αγγίζουν και τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα. Και αυτό γιατί οδηγούν:

* Στην ενίσχυση των ελαστικών μορφών εργασίας (μερική και προσωρινή απασχόληση).

* Στη μείωση ακόμη και των κατώτατων αμοιβών εργασίας, ειδικά σε περιοχές όπου η οικονομική κρίση έχει πλήξει τις επιχειρήσεις. * Στην απελευθέρωση όλων των αγορών, και ειδικά των κλειστών επαγγελμάτων, από τα ταξί ως τα κομμωτήρια και τα συμβολαιογραφεία.

* Στην περαιτέρω αύξηση της φορολογίας μέσω των συντελεστών του ΦΠΑ. Το μέτρο αυτό θεωρείται από την κυβέρνηση «λύση ανάγκης».

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Γ. Ζανιάς βρίσκεται από την περασμένη Πέμπτη στις Βρυξέλλες, όπου το κλίμα- παρά τη συμφωνία στην έκτακτη σύνοδο κορυφής για την πολιτική στήριξη της Ελλάδας- δεν είναι φιλικό. Οι επόμενες ημέρες θα είναι δύσκολες για όλους, με κορύφωση τον τριμερή έλεγχο στην Αθήνα, που έχει προγραμματιστεί για τα μέσα Μαρτίου.

Ωστόσο όμως ακόμη και τα μέτρα αυτά απαιτούν χρόνο για να αποδώσουν. Οπως έχει δείξει η εμπειρία της εφαρμογής προγραμμάτων λιτότητας σε άλλες χώρες που βρέθηκαν σε κρίση, σε πρώτη φάση οδηγούν σε βαθύτερη ύφεση και αύξηση της ανεργίας, καθώς μειώνεται η κατανάλωση και συρρικνώνεται ο δημόσιος τομέας. Η κυβέρνηση για να αποτρέψει τον ορατό αυτόν κίνδυνο θα προχωρήσει εντός του Μαρτίου στην αλλαγή του επενδυτικού νόμου δίνοντας κίνητρα και επιδοτήσεις, από τα κοινοτικά κονδύλια, για να πραγματοποιηθούν νέες επενδύσεις.

Οπως εξηγεί η υπουργός Οικονομίας κυρία Λούκα Κατσέλη, ο αναπτυξιακός νόμος θα προβλέπει την επιδότηση:

1. Της παραγωγικής διαδικασίας φωτοβολταϊκών στοιχείων στη χώρα μας.

2. Τη ναυπήγηση πλοίων για τις άγονες γραμμές.

3. Τη μετεγκατάσταση επιχειρήσεων από τα αστικά κέντρα στις βιομηχανικές περιοχές.

4. Την καθετοποίηση της αγροτικής παραγωγής με τη δημιουργία μονάδων τυποποίησης και δικτύων διάθεσης των προϊόντων.

5. Την αντικατάσταση όλων των καυστήρων με συστήματα νέας τεχνολογίας, φιλικής στο περιβάλλον.

Πηγή Το βήμα
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description STATHIS | Φεβρουαρίου 15, 2010 6:45 μ.μ. | Reply
ΔΕΝ ΜΕ ΤΡΟΜΑΖΕΙ ΤΟΣΟ Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΟΣΟ ΤΟ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΑΠΕΤΥΧΕ
image description Athina | Φεβρουαρίου 16, 2010 2:24 μ.μ. | Reply
Πόσο παράλοργο είναι να κλεβουν άλλοι και να πληρώνουν αλλοι...!
image description Athina | Φεβρουαρίου 16, 2010 2:25 μ.μ. | Reply
Πόσο παράλοργο είναι να κλεβουν άλλοι και να πληρώνουν αλλοι...!
image description ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ | Φεβρουαρίου 16, 2010 7:08 μ.μ. | Reply
ΑΠΟ ΤΟ 1985 ΟΙ ΠΟΛΛΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΤΟΥΝΕΛ. ΦΑΝΤΑΖΕΣΤΕ ΟΤΑΝ ΒΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΠΩΣ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΤΑΝ ΕΡΘΕΙ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ?
image description dk | Φεβρουαρίου 17, 2010 2:24 π.μ. | Reply
Μόνο με την τιμωρία των διεφθαρμένων βάζοντας ελεγκτές να ελέγχουν τους ελεγκτές και ρομπότ να ελέγχουν τους πάντες θα σωθουμε.
Να δουλέψουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι όπου χρειάζεται - από φύλαξη βρεφών μέχρι εκκενώσεις βόθρων και όποιος δε θελει, σπίτι του. Αρκετά μας έφαγαν τα λαμόγια και οι κουμπάροι τους. Μόνο η βίλλα της Μπουρμπούλια έχει κατασχεθει. Οι υπόλοιποι;
image description xxl | Φεβρουαρίου 17, 2010 9:15 π.μ. | Reply
Καλά τα λές Στάθη θα στολίσουν με κουβέντες και μια καλή παρουσίαση που και αυτά θα τους τα υποδείξουνε.
image description Ελληνας Πολίτης | Φεβρουαρίου 17, 2010 10:43 π.μ. | Reply
Το μονο που έχει να κάνει ο Γιώργη, είναι να ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ!
image description Θωμάς Σφέτσας | Φεβρουαρίου 17, 2010 10:01 π.μ. | Reply
Ο πατέρας έλεγε: «Τσοβόλα ΔΩΣΤΑ όλα!»
Ο θα-πατέρα λέει: «Διεθνή και ντόπια λαμόγια ΣΑΣ ΤΑ ΔΙΝΩ ΟΛΑ!»

Θ.Σφέτσας
image description Χαρης67 | Φεβρουαρίου 17, 2010 11:06 π.μ. | Reply
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ : Για όλα φταίνε οι εργαζόμενοι.Και η έξοδος από την κρίση (που οι ίδιοι πολιτικοί και οι συν αυτώ συμπαρομαρτούντες εγκληματίες δημιούργησαν και συντηρούν) θα γίνει αν οι εργαζόμενοι δουλεύουν ως δούλοι.Συγχαρητήρια "κύριοι". ΑΙΔΩΣ Γνωρίζετε τι θα πεί?
ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΟΥΤΕ ΝΔ ΟΥΤΕ ΠΑΣΟΚ ΟΥΤΕ ΚΚΕ ΟΥΤΕ ΤΙΠΟΤΑ. ΕΙΜΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ!!!
ΞΕΧΑΣΑΜΕ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΗ Η ΑΓΙΑ ΛΕΞΗ. ΜΑΣ ΕΠΝΙΞΑΝ ΟΙ ΑΚΑΘΑΡΣΙΕΣ
image description ΕΞΩΓΗΙΝΟΣ | Φεβρουαρίου 17, 2010 4:52 μ.μ. | Reply
ΓΙΑΤΙ ..ΠΕΡΝΑΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ..ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΘΟΥΝ ΟΙ ΕΝΟΧΟΙ (ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΟ ΑΣΤΕΙΟ)
ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΩΤΕΡΟ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΤΕΡΟ ΚΑΙ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΩΤΕΡΟ ...ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΑΦΟΥΝ ΤΑ ΚΛΟΠΙΜΑΙΑ ΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΣΟΝ ΚΑΙ ΜΕ ΝΟΜΟΘΕΤΗΜΑ ΑΜΕΣΟ ΑΝ ΔΕΝ ΑΡΚΟΥΝ ΤΑ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ (ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΑΛΕΙΦΘΕΙ Ο ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΗ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΚΛΟΠΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ???? ΓΙΑΤΙ??? ΓΙΑΤΙ???
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο