Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Για «λογιστικές αλχημείες» της Ελλάδας μέσω της Γουόλ Στριτ γράφουν οι New York Times

Οι τακτικές της Γουόλ Στριτ βοήθησαν την Ελλάδα να αποκρύψει μέρος του δημοσίου χρέους της κατά το παρελθόν, σύμφωνα με δημοσίευμα των “New York Times”. Η εφημερίδα κάνει λόγο για «λογιστικές αλχημείες» ενώ η Ε.Ε. ζήτησε διευκρινίσεις από την Ελλάδα.

Για «λογιστικές αλχημείες» της Ελλάδας μέσω της Γουόλ Στριτ γράφουν οι New York Times

Οι τακτικές της Γουόλ Στριτ βοήθησαν την Ελλάδα να αποκρύψει μέρος του δημοσίου χρέους της κατά το παρελθόν, σύμφωνα με δημοσίευμα των “New York Times”. Η εφημερίδα κάνει λόγο για «λογιστικές αλχημείες» ενώ η Ε.Ε. ζήτησε διευκρινίσεις από την Ελλάδα.
 Σύμφωνα με την εφημερίδα, η τράπεζα “Goldman Sachs” βοήθησε μέσω της σύναψης μιας συμφωνίας στην απόκρυψη δισεκατομμυρίων ευρώ, που ανάγονται στο δημόσιο χρέος της χώρας από τα εποπτικά όργανα των Βρυξελλών.

Στο δημοσίευμα εξηγείται αναλυτικά το πώς λειτουργούν οι συμφωνίες αυτές, οι οποίες, στην περίπτωση της Ελλάδας, έφεραν ονομασίες εμπνευσμένες από την ελληνική μυθολογία όπως Αίολος και Αριάδνη και στην ουσία αποτελούσαν "συγκαλυμμένα δάνεια" τα οποία όμως "δεν ήταν καταγεγραμμένα" ως τέτοια.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το 2001, μετά την είσοδο της Ελλάδας στην ευρωζώνη, ο όμιλος Goldman Sachs είχε δανείσει στην ελληνική κυβέρνηση δισεκατομμύρια προκειμένου να ανταποκριθεί η Ελλάδα στις απαιτήσεις της ευρωζώνης, σε μια συμφωνία που είχε προωθηθεί ως "νομισματική συναλλαγή" και όχι ως δάνειο.

Σε αντάλλαγμα, η Ελλάδα παραιτήθηκε από δικαιώματα σε τέλη αεροδρομίων ή κέρδη από τυχερά παιχνίδια για τα επόμενα χρόνια.

Επίσης, υποστηρίζεται ότι μια "παρόμοια συμφωνία" φαίνεται να πρότεινε ο όμιλος Goldman Sachs στην Ελλάδα και τον περασμένο Νοέμβριο, λίγο πριν η Αθήνα βρεθεί στο επίκεντρο της παγκόσμιας οικονομικής ανησυχίας, πρόταση που όμως απερρίφθη από την ελληνική κυβέρνηση.

Μπορεί η Ελλάδα να μην εκμεταλλεύτηκε την πρόταση της Goldman Sachs το Νοέμβριο του 2009, όμως είχε καταβάλει στην τράπεζα 300 εκατομμύρια ευρώ ως αμοιβή για το διακανονισμό του 2001, σύμφωνα με τραπεζίτες που γνωρίζουν το θέμα.

Πηγή Ελευθεροτυπία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description ΣΤΑΤΗΙΣ | Φεβρουαρίου 15, 2010 7:28 μ.μ. | Reply
ΠΑΛΙ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΦΤΑΙΕΙ ΕΤΣΙ??????
image description Επισκέπτης | Φεβρουαρίου 16, 2010 8:08 π.μ. | Reply
ΔΕΝ ΞΕΡΩΝ ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙ ΑΛΛΑ ΤΟ ΠΟΙΟΣ ΦΤΑΙΕΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΘΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ. ΕΜΕΙΣ. ΓΙΑΤΙ? ΓΙΑΤΙ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΜΙΛΑΜΕ ΟΤΑΝ ΜΑΣ ΚΛΕΒΟΥΝΕ Η ΟΤΑΝ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΣΤΡΑΒΟ. Η ΕΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΧΕΙ ΑΠΟΤΥΧΕΙ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ.
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο