Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Αναβάλλεται για το 2011 η αύξηση στις αντικειμενικές.

«Ανάσα» στην κτηματαγορά που βρίσκεται στο «ναδίρ» και σε εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων αναμένεται να δώσει η κυβέρνηση παγώνοντας για έναν ακόμη χρόνο τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Ο γενικός γραμματέας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων κ. Δ. Γεωργακόπουλος δήλωσε χθες ότι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων κατά πάσα πιθανότητα θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2011.

Αναβάλλεται για το 2011 η αύξηση στις αντικειμενικές .
        
 «Ανάσα» στην κτηματαγορά που βρίσκεται στο «ναδίρ» και σε εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων αναμένεται να δώσει η κυβέρνηση παγώνοντας για έναν ακόμη χρόνο τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Ο γενικός γραμματέας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων κ. Δ. Γεωργακόπουλος δήλωσε χθες ότι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων κατά πάσα πιθανότητα θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2011. Η είδηση προκάλεσε θετικές αντιδράσεις στον χώρο της κτηματαγοράς αλλά και στους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι αν προχωρούσε η αύξηση των αντικειμενικών αξιών ήταν πολύ πιθανόν να τους επιβληθεί φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας με βάση τις νέες αυξημένες τιμές. Επίσης, μια νέα αύξηση των τιμών της Εφορίας εντός της μεγαλύτερης ύφεσης που πλήττει την κτηματαγορά τα τελευταία χρόνια θα ήταν, σύμφωνα με τους ειδικούς, η «χαριστική» βολή σε έναν από τους πιο νευραλγικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας.
Για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να προχωρήσει στη σύσταση αρμόδιων επιτροπών εκτίμησης εμπορικών αξιών, οι οποίες ανά έτος θα εκτιμούν και θα δημοσιεύουν την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών κάθε ζώνης ώστε οι τελευταίες να προσεγγίζουν τις πραγματικές εμπορικές αξίες.
Για να αποφευχθεί η υπερβολική φορολογική επιβάρυνση που ενδεχομένως θα προκύψει σε σχέση με τη σημερινή κατάσταση, πέραν της προαναφερθείσας αναπροσαρμογής των κλιμακίων για τη φορολογία της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, θα προσαρμοσθούν και οι συντελεστές φόρου μεταβίβασης ακινήτων. Αυτό άλλωστε προβλέπεται στο βασικό περίγραμμα των αλλαγών που θα περιληφθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες.
Σήμερα οι φόροι μεταβίβασης ανέρχονται σε 9% για αξία ακινήτου έως 15.000 ευρώ και για την επιπλέον αξία εφαρμόζεται συντελεστής 11%. Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι αύξηση των αντικειμενικών αξιών κατά 30% εκ των πραγμάτων θα οδηγούσε σε μείωση του φόρου μεταβίβασης στα επίπεδα του 8%-9%.

Πάντως, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ενώ υπάρχει κρίση οι τιμές δεν λένε να πέσουν, και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις οι διαφορές που υπάρχουν σήμερα μεταξύ αγοραίων και αντικειμενικών τιμών φθάνουν έως και 186%. Εξάλλου, παρατηρείται το φαινόμενο οι τιμές πώλησης νεόδμητων ακινήτων να εμφανίζουν πολύ μεγαλύτερες διαφορές σε σύγκριση με τις αντικειμενικές αξίες σε περιοχές που χαρακτηρίζονται «φθηνές», ενώ αντίθετα στις λεγόμενες «ακριβές» περιοχές οι τιμές ζώνης είναι πιο κοντά στις αγοραίες.

Πηγή Το Βήμα
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο