Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Αντιδρά η Ολομέλεια Πρόεδρων Δικηγορικών Συλλόγων στην επιβολή ΦΠΑ

«Προσχηματική» χαρακτήρισε η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος την διαβούλευση για την φορολογική μεταρρύθμιση και με ανακοίνωσή τους αντιδρούν στην επιβολή ΦΠΑ στις δικηγορικές υπηρεσίες.

Αντιδρά η Ολομέλεια Πρόεδρων Δικηγορικών Συλλόγων στην επιβολή ΦΠΑ
         
«Προσχηματική» χαρακτήρισε η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος την διαβούλευση για την φορολογική μεταρρύθμιση και με ανακοίνωσή τους αντιδρούν στην επιβολή ΦΠΑ στις δικηγορικές υπηρεσίες.

Η ανακοίνωση της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος για την επιβολή ΦΠΑ είναι η εξής:

Θέμα: Φ.Π.Α

     
· Δεν υφίσταται καμία υποχρέωση από το κοινοτικό δίκαιο επιβολής ΦΠΑ στις δικηγορικές υπηρεσίες. Αντίθετα, από το άρθρο 375 της ισχύουσας Οδηγίας ΦΠΑ (2006/112/ΕΚ) προκύπτει ότι η Ελλάδα έχει απεριόριστο χρονικά δικαίωμα να απαλλάσσει από ΦΠΑ τις υπηρεσίες δικηγόρων.

·  Στο παρελθόν (έτη 1992 και 2000) είχε γίνει απόπειρα υπαγωγής σε ΦΠΑ των υπηρεσιών δικηγόρων, πλην όμως οι σχετικές ρυθμίσεις ουδέποτε εφαρμόστηκαν.

·  Δικαιολογητικός λόγος της απαλλαγής ήταν και παραμένει ο χαρακτήρας του λειτουργήματος του δικηγόρου, ο οποίος είναι άμισθος δημόσιος λειτουργός, καθώς και η προστασία του δικαιώματος του πολίτη για ακώλυτη πρόσβαση στα δικαστήρια και παροχή έννομης προστασίας από αυτά. Το κατοχυρωμένο τόσο στο Σύνταγμα (άρθρο 20§1) όσο και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (άρθρο 6) δικαίωμα δικαστικής προστασίας και εκπροσώπησης από δικηγόρο προστατεύεται και θωρακίζεται ουσιαστικά μόνο όταν παρέχεται με τη μικρότερη δυνατή οικονομική επιβάρυνση για τον πολίτη. Για τον λόγο αυτό η απαλλαγή των υπηρεσιών δικηγόρων εντάσσεται στην ομάδα απαλλαγών που χαρακτηρίζονται ως δραστηριότητες γενικού συμφέροντος (νοσοκομειακή και ιατρική περίθαλψη, κοινωνική πρόνοια και ασφάλιση, προστασία παιδιών και νέων, σχολική και πανεπιστημιακή εκπαίδευση, ορισμένες υπηρεσίες πολιτιστικού χαρακτήρα κλπ.) τις οποίες το κράτος οφείλει να εξασφαλίζει ότι θα παρέχονται με το μικρότερο δυνατό κόστος για τον πολίτη. Όταν με βάση τα ανωτέρω το Υπουργείο Δικαιοσύνης αρνείται την έστω και οριακή αύξηση των ελάχιστων αμοιβών των δικηγόρων, ακριβώς λόγω της αύξησης του κόστους που αυτή συνεπάγεται για τους πολίτες, είναι δυνατόν το Υπουργείο Οικονομικών να θέλει να επιβάλλει την επιβάρυνσή τους κατά 19%;

·  Από πλευράς δημοσίων εσόδων, εξάλλου, η απόδοση του μέτρου αυτού είναι πολύ αμφίβολη όταν, όπως είναι γνωστό, αφενός το μεγαλύτερο ποσοστό των εσόδων των δικηγόρων προέρχονται από επιτηδευματίες οι οποίοι έχουν δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ των δαπανών τους και αφετέρου το δικαίωμα έκπτωσης που θα γεννηθεί για τον ΦΠΑ των δαπανών των δικηγόρων θα είναι περίπου ίσο με τον ΦΠΑ των εσόδων τους από ιδιώτες μη-υποκείμενους σε ΦΠΑ.

·  Περαιτέρω, είναι κοινώς γνωστό ότι η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης, ειδικά σε περίοδο οικονομικής κρίσης, όχι μόνο δεν άγει σε μείωση της φοροδιαφυγής αλλά, αντίθετα, δημιουργεί και κίνητρο για την περαιτέρω αύξησή της αφού η μη έκδοση απόδειξης παροχής υπηρεσιών θα ωφελεί πλέον και τα δύο μέρη? τον δικηγόρο (ο οποίος θα καταβάλλει λιγότερο φόρο εισοδήματος) αλλά και τον εντολέα του (ο οποίος δεν θα καταβάλλει τον αναλογούντα ΦΠΑ).

.  Είναι, επομένως, σαφές ότι το μόνο αποτέλεσμα που θα έχει η επιβολή ΦΠΑ στις υπηρεσίες δικηγόρων είναι η περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση των ιδιωτών εν μέσω της οικονομικής κρίσης χωρίς καμία δημοσιονομική ωφέλεια.

·  Για τους ανωτέρω λόγους θεωρούμε ότι η υπαγωγή των υπηρεσιών των δικηγόρων (όπως και των υπολοίπων νομικών επαγγελμάτων) σε ΦΠΑ, πέραν της τεράστιας αναταραχής που θα δημιουργήσει σε περίοδο οικονομικής κρίσης, δεν θα οδηγήσει σε αύξηση των φορολογικών εσόδων και, αντίθετα, θα συντελέσει σε περαιτέρω αύξηση της φοροδιαφυγής.

·  Η πρότασή μας είναι να δοθεί χρόνος για την εφαρμογή του πρόσφατου μέτρου της πλήρους έκπτωσης από το φορολογητέο εισόδημα φυσικών προσώπων των αποδείξεων παροχής υπηρεσιών των δικηγόρων (άρθρο 7§1 ν.3790/2009), το οποίο είναι απλό στην εφαρμογή του και πλήττει στοχευμένα τους κατά σύστημα φοροδιαφεύγοντες.

Η τόσο διαφημισθείσα από τον ίδιο Πρωθυπουργό διαβούλευση με τους φορείς για την φορολογική μεταρρύθμιση, ήταν προσχηματική. Δεν υπήρξε ο επιβαλλόμενος από τους δημοκρατικούς κανόνες διάλογος για τον οποίο είχαμε επιστήσει, με έγγραφό μας, την προσοχή του Υπουργού.

Από το Γραφείο Τύπου.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description Μαίρη | Φεβρουαρίου 9, 2010 3:26 μ.μ. | Reply
αχ αυτοι οι δικηγοροι....και στο τελος θα το πετυχουν κιολας..
image description Μαίρη | Φεβρουαρίου 9, 2010 3:27 μ.μ. | Reply
αχ αυτοι οι δικηγοροι....και στο τελος θα το πετυχουν κιολας..
image description Θανάσης | Φεβρουαρίου 9, 2010 3:55 μ.μ. | Reply
Και οι συμβολαιογράφοι επίσης οι οποίοι αμοίβοντα με ποσοστό επί της αξίας του συμβολαίου πρέπει να πουν τα ίδια. Αλλά γιατί όχι και οι λογιστές, οι ηθοποιοί, οι μανάβηδες, οι φουρναραίοι, κλπ, κλπ, κλπ.
Ωραίο το παραμύθι αλλά δεν έχει δράκο Κύριοι Δικηγόροι.
image description Ηλίας | Φεβρουαρίου 9, 2010 4:31 μ.μ. | Reply
Ωραιοι. Εκτελουν λειτούργημά για τους πολίτες και ειναι άμισθοι δημόσιοι λειτουργοί και δεν πρέπει να τους βάλουμε ΦΠΑ γιατι θα επιβαρυνθουν οι πολίτες αλλα οι περισσότεροι πελάτες είναι επιχειρήσεις...

Απειλουν στεγνα κιολας οτι δεν θα κοβουν αποδειξεις γιατι αυτό συμφέρει τους πάντες.Μάθημα λογικής δικαιολογίας επάνω στη φοροδιαφυγή.

Ρε δεν ντρέπονται οι Αλήτες. Εκπρόσωποι του νόμου που τους συμφέρει.
image description ΦΟΡΟΚΛΕΦΤΗΣ | Φεβρουαρίου 9, 2010 5:32 μ.μ. | Reply
Καραγκιόζηδες Δικηγόροι-Βουλευτές όπου σας συμφέρει δημιουργείτε νόμο και νομολογία. ΟΥΣΤ, ΟΥΣΤ λαμόγια
image description Ερμές | Φεβρουαρίου 9, 2010 6:36 μ.μ. | Reply
Ντροπή.
Δεν είναι δυνατόν να προσπαθούν μορφομένοι άνθρωποι να μας πείσουν
με τέτοια επιχειρήματα.Άν δεν δώσουμε όλοι ανάλογα με τις δυνάμεις
μας,δεν έχουμε μέλλον.
Αν αγπάς αυτή τη χώρα δείξετο με έργα και οχι με μεγάλα λόγια.
image description ΟΛΓΑ | Φεβρουαρίου 10, 2010 8:39 π.μ. | Reply
ΕΧΩ ΔΩΣΕΙ ΣΤΟΝ ΔΙΚΗΓΟΡΟ ΜΟΥ ΕΩΣ ΤΩΡΑ 10000 ΕΥΡΩ ΑΝΕΥ ΒΕΒΑΙΩΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ 40% ΟΠΩΣ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΠΕΙ ΚΑΙ ΘΕΛΕΙ ΤΙΣ 4.000 ΕΥΡΩ ΕΠΙ ΠΛΕΟΝ ΑΞΙΟΤΙΜΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΤΩΝ Δ.Σ
image description ΝΕΚΤΑΡΙΑ | Φεβρουαρίου 10, 2010 10:14 π.μ. | Reply
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Η ΕΠΙΒΟΛΗ ΦΠΑ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΑ. ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΗ Η ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΩΣ ΤΩΡΑ?
image description 1234 | Φεβρουαρίου 10, 2010 12:15 μ.μ. | Reply
ΚΑλά δεν ντρέπονται οι καραγκιόζηδες? Τι θέλουν να μας πούν τώρα? ότι το ΦΠα που θα αποδίδουν οι ίδιοι θα το εκπίπτουν οι άλλοι?? μα το ΦΠα εκ των πραγμάτων έτσι λειτουργεί!!! ¨ολα τα κόβουν και τα ράβουν στα μέτρα τους οι αληταράδες, χώρια την εταιριούλα που έχουν με κάτι καθίκια δικαστικούς για να μοιράζουν τα μαύρα από τους αντιδίκους. Κατα τα άλλα ασκούν "λειτούργημα" και δεν έχουν πελάτες αλλά "εντολείς"!!!! Μην τους θίξεις όμως την τσεπούλα τους.Ναι να τους βάλει ΦΠΑ , να τους επισκευθεί το ΣΔΟΕ 2-3 φορές τον καθένα να τους ρίξει στ'αυτιά, να μάθουν να κόβουν και καμμιά απόδειξη, όχι που αν τους ζητήσεις απόδειξη σε κάνουν να αισθάνεσαι άσχημα λές και τους έβρισες.
Να κονομήσουμε και κανένα φράγκο εμείς οι λογιστές που κρατάνε όλοι τα βιβλία μόνοι τους για να μην τους χρεώσουμε κανά φράγκο παραπάνω και τελικά όταν έρθει η ώρα της δήλωσης αναγκαζόμαστε και τα συμπληρώνουμε εμείς για όλο το χρόνο γιατί τα έχουν ασυμπλήρωτα.
image description 1234 | Φεβρουαρίου 10, 2010 2:06 μ.μ. | Reply
Γεράκια δικηγόροι!!!!! Θα αποδίδετε ΦΠΑ όπως και οι χασάπηδες. Αίμα αυτοί, αίμα και σείς!!!!(αυτό των αντιδίκων)

ΥΓ Εσείς ΄θα είστε στο 19%
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο