Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Ενημέρωση ΕΣΕΕ σε εργοδότες και εργαζόμενους για την αργία της Καθαράς Δευτέρας

Δεδομένου ότι, πλησιάζει η ημέρα της Καθαρής Δευτέρας και παραδοσιακά τίθενται ερωτήματα σε σχέση με το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων αλλά και το καθεστώς πληρωμής των μισθωτών υπαλλήλων κατά την ημέρα αυτή, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου γνωστοποίησε προς τα μέλη της, τα κάτωθι:

Ενημέρωση ΕΣΕΕ σε εργοδότες και εργαζόμενους για την αργία της Καθαράς Δευτέρας

Δεδομένου ότι, πλησιάζει η ημέρα της Καθαρής Δευτέρας και παραδοσιακά τίθενται ερωτήματα σε σχέση με το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων αλλά και το καθεστώς πληρωμής των μισθωτών υπαλλήλων κατά την ημέρα αυτή, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου γνωστοποίησε προς τα μέλη της, τα κάτωθι:

1. Η Καθαρή Δευτέρα δεν περιλαμβάνεται στις εξαιρέσιμες εορτές (υποχρεωτικές αργίες), ως εκ τούτου η λειτουργία των καταστημάτων κατά την ημέρα αυτή είναι ελεύθερη, εάν και εφόσον το επιθυμεί ο κάθε έμπορος - επιχειρηματίας.

2. Στο ως άνω πλαίσιο, η Καθαρή Δευτέρα είναι εργάσιμη ημέρα και για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Είναι όμως δυνατόν η ανωτέρω εορτή να οριστεί ως ημέρα αργίας με άλλες ειδικές διατάξεις, όπως π.χ. με συλλογική σύμβαση, τοπική εορτή, επιχειρησιακή πρωτοβουλία κλπ.

3. Δεδομένου ότι, ειδικότερα στην περιφέρεια, υπάρχουν μικρά και μεσαία σούπερ μάρκετ ενταγμένα στην δύναμη των Εμπορικών Συλλόγων, σας υπενθυμίζω ότι σύμφωνα με το άρθρο 5 της από 7-9-2006 Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας των εργαζομένων στις εμπορικές επιχειρήσεις, η Καθαρή Δευτέρα καθιερώθηκε ως υποχρεωτική αργία για τους εργαζόμενους στα Σούπερ Μάρκετ. Εξαιρούνται τα Σούπερ Μάρκετ που βρίσκονται σε Δήμους κάτω των 7.000 κατοίκων, όπου η αργία καθιερώνεται ως προαιρετική. Στην περίπτωση αυτή (την δεύτερη), εφόσον οι επιχειρήσεις αυτές λειτουργήσουν, οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν το ημερομίσθιό τους με προσαύξηση 75%.

4. Η από 7-9-2006 Συλλογική Σύμβαση Εργασίας δεν τροποποιεί το πλαίσιο για το ωράριο των καταστημάτων αλλά αφορά μόνο τους εργαζόμενους. Θεωρητικά λοιπόν, εάν ένα Σούπερ Μάρκετ ανοίξει την Καθαρή Δευτέρα σε Δήμο άνω των 7.000 κατοίκων χωρίς να απασχολήσει εργαζόμενους, τότε θα λειτουργήσει νόμιμα.

5. Οι ρυθμίσεις της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και το όριο των Δήμων με πληθυσμό άνω των 7.000 κατοίκων αφορούν μόνο σε επιχειρήσεις Σούπερ Μάρκετ. Ως εκ τούτου, οι λοιπές εμπορικές επιχειρήσεις που επιλέξουν να λειτουργήσουν την Καθαρή Δευτέρα, οπουδήποτε στην επικράτεια, θα ανοίξουν νόμιμα και δεν οφείλουν προσαυξημένο ημερομίσθιο ή άλλες επιβαρύνσεις. Η προσαύξηση οφείλεται μόνο στους εργαζόμενους των Σούπερ Μάρκετ που θα λειτουργήσουν την ημέρα αυτή σε Δήμους με πληθυσμό κάτω των 7.000 κατοίκων.

6. Οι κυρώσεις του νόμου για τα Σούπερ Μάρκετ που θα λειτουργήσουν παράνομα (δηλαδή θα απασχολήσουν προσωπικό σε Δήμους άνω των 7.000 κατοίκων) ή δεν θα καταβάλλουν προσαυξημένο κατά 75% ημερομίσθιο στους εργαζομένους τους (σε Δήμους κάτω των 7.000 κατοίκων) είναι οι εξής:

Διοικητικές Ποινές: Ο έλεγχος γίνεται από την Επιθεώρηση Εργασίας είτε αυτεπάγγελτα, είτε κατόπιν καταγγελίας. Οι ποινές επιβάλλονται με αιτιολογημένη πράξη του αρμόδιου Επιθεωρητή Εργασίας. Αυτές είναι

α) Πρόστιμο για κάθε μία παράβαση από 1.000 έως 30.000 ευρώ (άρθρο 3 παρ. 3 ν. 3385/2005).

β) Προσωρινή διακοπή της λειτουργίας της επιχείρησης (άρθρο 16 παρ. 1 εδάφιο β ν. 2639/1998).

Ποινικές Κυρώσεις: Ο έλεγχος γίνεται από την Ελληνική Αστυνομία είτε αυτεπάγγελτα, είτε κατόπιν καταγγελίας. Οι ποινές επιβάλλονται από τα Δικαστήρια (ακόμη και με την διαδικασία του αυτοφώρου) και είναι:

α) Ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 6 μηνών ή/και με

β) Χρηματική ποινή τουλάχιστον 900 ευρώ (άρθρο 17 ν. 2639/1998, όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 3 ν. 3385/2005).

Οι πιο πάνω Διοικητικές ή ποινικές κυρώσεις δεν έχουν σχέση οι μεν με τις δε και μπορούν να επιβληθούν σωρευτικά.

Υπενθυμίζεται και πάλι ότι η Καθαρή Δευτέρα δεν αποτελεί επίσημη αργία του Κράτους. Η υποχρεωτικότητά της καθιερώνεται μόνο με ειδικές διατάξεις ή ρυθμίσεις.

 
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description oufo | Φεβρουαρίου 11, 2010 12:00 π.μ. | Reply
το ύψος των προστίμων για διοικητικές κυρώσεις αό Επιθεώρηση Εργασίας έχει αλλάξει ως προς το κατώτερο όριο. Είναι 500 ευρώ αλλά δεν θυμάμαι τον Νόμο αυτήν την στιγμή
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο