Αποτελέσματα live αναζήτησης

17 μέτρα αλλάζουν τον χάρτη της φορολογίας

8 Φεβρουάριου 2010 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
  • Στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται η σύνδεση του αφορολογήτου των 12.000 ευρώ με την προσκόμιση αποδείξεων λιανικών πωλήσεων .
17 μέτρα αλλάζουν τον χάρτη της φορολογίας

Στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται η σύνδεση του αφορολογήτου των 12.000 ευρώ με την προσκόμιση αποδείξεων λιανικών πωλήσεων .

Αλλάζουν όλα στη φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων καθώς και στη φορολογία κεφαλαίου με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, οι βασικές αρχές του οποίου αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στην εβδομάδα. Το υπουργείο Οικονομικών έχει καταλήξει σε 17 φορολογικά μέτρα τα οποία έχουν στόχο την περιστολή της φοροδιαφυγής, την αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης σε ετήσια εισοδήματα πάνω από 30.000-40.000 ευρώ και στη μεγάλη ακίνητη περιουσία και τη μείωση του ελλείμματος που βρίσκεται στο «κόκκινο».

Η σημαντικότερη αλλαγή που αναμένεται να επηρεάσει το σύνολο των 8.500.000 φορολογουμένων αφορά την καθιέρωση ενιαίας φορολογικής κλίμακας η οποία θα περιλαμβάνει νέα κλιμάκια και υψηλό ανώτατο συντελεστή. Σύμφωνα με ανώτερο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, οι αλλαγές στη φορολογική κλίμακα αναμένεται να επιφέρουν φορολογικές ελαφρύνσεις σε εκείνους οι οποίοι δηλώνουν στην Εφορία ετήσια εισοδήματα ως 30.000 ευρώ, ενώ βαθιά το χέρι στην τσέπη θα βάλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δηλώνουν προκλητικά χαμηλά εισοδήματα και διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία που δεν συνάδουν με τις δηλωθείσες απολαβές.

Ακόμη στο φορολογικό νομοσχέδιο θα προβλέπεται η σύνδεση του αφορολογήτου των 12.000 ευρώ με την προσκόμιση αποδείξεων λιανικών πωλήσεων, ενώ όσοι δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν αποδείξεις είναι πολύ πιθανόν να επιβαρυνθούν με έναν χαμηλό φορολογικό συντελεστή (π.χ. 5%) ως το ύψος του αφορολογήτου. Σημαντική παρέμβαση στη φορολογία εισοδήματος θα είναι η κατάργηση της αυτοτελούς φορολογίας που ισχύει για μια σειρά εισοδήματα και επιδόματα που λαμβάνουν μισθωτοί του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα καθώς και ορισμένες κατηγορίες επαγγελματιών. Οι αλλαγές στη φορολογία ακινήτων σε πρώτη φάση θα περιοριστούν στην κατάργηση του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων και την αντικατάστασή του από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας ο οποίος αναμένεται να επιβαρύνει ετησίως του ιδιοκτήτες που έχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000-400.000 ευρώ σε ποσοστό ως και 1%. Πολύ υψηλότερες θα είναι οι επιβαρύνσεις που θα ισχύσουν για τα ακίνητα των υπεράκτιων εταιρειών (offshore) οι οποίες σήμερα φορολογούνται με συντελεστή 3%. Σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση των μερισμάτων που λαμβάνουν μέτοχοι εισηγμένων και άλλων επιχειρήσεων, σύμφωνα με τη δέσμευση του ίδιου του Πρωθυπουργού θα φορολογούνται με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος αφού πρώτα αφαιρεθούν τα ποσά των φόρων που έχουν παρακρατηθεί στην πηγή.

Σημαντικές αλλαγές ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών και στον τρόπο με τον οποίον θα ελέγχεται το «πόθεν έσχες» των φορολογουμένων, ενώ παράλληλα θα ισχύσουν νέου τύπου τεκμήρια-κριτήρια με στόχο κυρίως εκείνους που δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα και έχουν στην κατοχή τους πολυτελή αυτοκίνητα, διαθέτουν αρκετά ακίνητα και έχουν μεγάλα ποσά καταθέσεων στις τράπεζες.

Υστερα από πέντε χρόνια «φορολογικής ασυλίας» που απόλαυσαν περίπου 400.000

επιτηδευματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλείνοντας κάθε χρόνο τα βιβλία τους με τη διαδικασία της αυτοπεραίωσης, το υπουργείο Οικονομικών είναι αποφασισμένο να καταργήσει τη συγκεκριμένη διαδικασία που οδήγησε σε σημαντικές απώλειες εσόδων και να εφαρμόσει νέο σύστημα προσδιορισμού του εισοδήματος αποκλειστικά με τα βιβλία, λαμβάνοντας υπόψη και την περιουσιακή κατάσταση των επαγγελματιών. Ουσιαστικά πρόκειται για την εφαρμογή νέου συστήματος φορολογίας το οποίο δεν θα αφήνει στο φορολογικό απυρόβλητο κανέναν.

Αυξάνεται ο φόρος στις offshore
Το υπουργείο Οικονομικών για λόγους φορολογικής δικαιοσύνης θα κινηθεί προς την κατεύθυνση της αύξησης της φορολογίας στις offshore εταιρείες, τα ακίνητα των οποίων φορολογούνται με 3% επί της αντικειμενικής αξίας. Εχουν καταγραφεί 3.684 offshore με ακίνητη περιουσία, μέρος των οποίων είναι «φιλέτα» στη Μύκονο, στη Σαντορίνη και στη Ρόδο.



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης