Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

17 μέτρα αλλάζουν τον χάρτη της φορολογίας

Στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται η σύνδεση του αφορολογήτου των 12.000 ευρώ με την προσκόμιση αποδείξεων λιανικών πωλήσεων .

17 μέτρα αλλάζουν τον χάρτη της φορολογίας

Στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται η σύνδεση του αφορολογήτου των 12.000 ευρώ με την προσκόμιση αποδείξεων λιανικών πωλήσεων .

Αλλάζουν όλα στη φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων καθώς και στη φορολογία κεφαλαίου με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, οι βασικές αρχές του οποίου αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στην εβδομάδα. Το υπουργείο Οικονομικών έχει καταλήξει σε 17 φορολογικά μέτρα τα οποία έχουν στόχο την περιστολή της φοροδιαφυγής, την αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης σε ετήσια εισοδήματα πάνω από 30.000-40.000 ευρώ και στη μεγάλη ακίνητη περιουσία και τη μείωση του ελλείμματος που βρίσκεται στο «κόκκινο».

Η σημαντικότερη αλλαγή που αναμένεται να επηρεάσει το σύνολο των 8.500.000 φορολογουμένων αφορά την καθιέρωση ενιαίας φορολογικής κλίμακας η οποία θα περιλαμβάνει νέα κλιμάκια και υψηλό ανώτατο συντελεστή. Σύμφωνα με ανώτερο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, οι αλλαγές στη φορολογική κλίμακα αναμένεται να επιφέρουν φορολογικές ελαφρύνσεις σε εκείνους οι οποίοι δηλώνουν στην Εφορία ετήσια εισοδήματα ως 30.000 ευρώ, ενώ βαθιά το χέρι στην τσέπη θα βάλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δηλώνουν προκλητικά χαμηλά εισοδήματα και διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία που δεν συνάδουν με τις δηλωθείσες απολαβές.

Ακόμη στο φορολογικό νομοσχέδιο θα προβλέπεται η σύνδεση του αφορολογήτου των 12.000 ευρώ με την προσκόμιση αποδείξεων λιανικών πωλήσεων, ενώ όσοι δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν αποδείξεις είναι πολύ πιθανόν να επιβαρυνθούν με έναν χαμηλό φορολογικό συντελεστή (π.χ. 5%) ως το ύψος του αφορολογήτου. Σημαντική παρέμβαση στη φορολογία εισοδήματος θα είναι η κατάργηση της αυτοτελούς φορολογίας που ισχύει για μια σειρά εισοδήματα και επιδόματα που λαμβάνουν μισθωτοί του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα καθώς και ορισμένες κατηγορίες επαγγελματιών. Οι αλλαγές στη φορολογία ακινήτων σε πρώτη φάση θα περιοριστούν στην κατάργηση του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων και την αντικατάστασή του από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας ο οποίος αναμένεται να επιβαρύνει ετησίως του ιδιοκτήτες που έχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000-400.000 ευρώ σε ποσοστό ως και 1%. Πολύ υψηλότερες θα είναι οι επιβαρύνσεις που θα ισχύσουν για τα ακίνητα των υπεράκτιων εταιρειών (offshore) οι οποίες σήμερα φορολογούνται με συντελεστή 3%. Σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση των μερισμάτων που λαμβάνουν μέτοχοι εισηγμένων και άλλων επιχειρήσεων, σύμφωνα με τη δέσμευση του ίδιου του Πρωθυπουργού θα φορολογούνται με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος αφού πρώτα αφαιρεθούν τα ποσά των φόρων που έχουν παρακρατηθεί στην πηγή.

Σημαντικές αλλαγές ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών και στον τρόπο με τον οποίον θα ελέγχεται το «πόθεν έσχες» των φορολογουμένων, ενώ παράλληλα θα ισχύσουν νέου τύπου τεκμήρια-κριτήρια με στόχο κυρίως εκείνους που δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα και έχουν στην κατοχή τους πολυτελή αυτοκίνητα, διαθέτουν αρκετά ακίνητα και έχουν μεγάλα ποσά καταθέσεων στις τράπεζες.

Υστερα από πέντε χρόνια «φορολογικής ασυλίας» που απόλαυσαν περίπου 400.000

επιτηδευματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλείνοντας κάθε χρόνο τα βιβλία τους με τη διαδικασία της αυτοπεραίωσης, το υπουργείο Οικονομικών είναι αποφασισμένο να καταργήσει τη συγκεκριμένη διαδικασία που οδήγησε σε σημαντικές απώλειες εσόδων και να εφαρμόσει νέο σύστημα προσδιορισμού του εισοδήματος αποκλειστικά με τα βιβλία, λαμβάνοντας υπόψη και την περιουσιακή κατάσταση των επαγγελματιών. Ουσιαστικά πρόκειται για την εφαρμογή νέου συστήματος φορολογίας το οποίο δεν θα αφήνει στο φορολογικό απυρόβλητο κανέναν.

Αυξάνεται ο φόρος στις offshore
Το υπουργείο Οικονομικών για λόγους φορολογικής δικαιοσύνης θα κινηθεί προς την κατεύθυνση της αύξησης της φορολογίας στις offshore εταιρείες, τα ακίνητα των οποίων φορολογούνται με 3% επί της αντικειμενικής αξίας. Εχουν καταγραφεί 3.684 offshore με ακίνητη περιουσία, μέρος των οποίων είναι «φιλέτα» στη Μύκονο, στη Σαντορίνη και στη Ρόδο.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description ΜΙΣΘΩΤΟΣ ΚΟΡΟΙΔΟ | Φεβρουαρίου 8, 2010 4:52 μ.μ. | Reply
ΜΑΣ ΕΧΕΤΕ ΖΑΛΙΣΕΙ!

Δεν βαρεθήκατε να παίζετε τα πππαγαλάκια, και μάλιστα αυτών των ΑΝΕΚΔΙΗΓΗΤΩΝ και ΑΝΙΚΑΝΩΝ;
image description ΜΙΣΘΩΤΟΣ ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΟΣ | Φεβρουαρίου 8, 2010 4:18 μ.μ. | Reply
ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ. ΜΙΣΘΩΤΟΣ ΜΕ 40.000,00 ΕΥΡΩ ΜΙΚΤΑ ΜΕ 2 ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΣΠΙΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΙΣ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΝΟΙΓΟΥΝΕ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΝΑ ΔΟΥΝ ΠΟΙΟΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΕΙ????
image description ΚΩΣΤΑΣ | Φεβρουαρίου 8, 2010 9:07 μ.μ. | Reply
ΠΡΟΤΙΜΩ ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΩ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΜΑΙ ΤΟ ΦΠΑ 19% ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ.ΕΤΣΙ ΠΡΟΤΙΜΩ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΩ ΜΕ ΤΟ 5% Η 10% ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΠΙΑΣΩ
ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΟΡΙΟ.ΑΡΑ ΕΧΩ ΚΕΡΔΟΣ 19-5=14 Η 19-10=9.ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ.ΟΤΙ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΠΕΙΔΗ ΤΑ ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΑΔΙΚΑ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ 40% ΚΑΙ
Η ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΦΟΡΟΥ 65% ΕΙΝΑΙ ΕΞΟΝΤΟΤΙΚΑ ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΣ.
image description ΚΩΣΤΑΣ | Φεβρουαρίου 8, 2010 9:14 μ.μ. | Reply
ΝΑ ΔΕΣΜΕΥΘΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 10,000,000 ΕΥΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ.ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ
ΑΠΟΖΗΜΕΙΩΣΕΙ ΜΕ 5ΕΤΗ Η 10ΕΤΗ ΟΜΟΛΟΓΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ.ΟΥΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΤΕΣ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟΙ.ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΞΕΧΡΕΩΝΕΤΑΙ Η ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΓΛΥΤΩΝΕΙ ΤΟΝ ΤΟΚΟΓΛΥΦΙΚΟ ΔΑΝΕΙΣΜΟ ΤΗΣ.
image description MD | Φεβρουαρίου 8, 2010 9:28 μ.μ. | Reply
ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ-ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΟΥΔΕΝ ΛΟΓΟΣ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΟΜΙΚΟ ΚΩΛΥΜΑ ΙΣΧΥΡΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ "ΔΥΣΤΥΧΩΣ" ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ. ΤΟΝ ΕΧΟΥΝ ΔΕΣΕΙ ΚΑΛΑ ΤΟΝ ΓΑΙΔΑΡΟ ΤΟΥΣ. ΤΟΥΣ ΕΧΕΙΣ ΓΙΑ Μ....ΕΣ?
ΑΣ ΜΕΙΩΣΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΣ ΕΡΘΟΥΝ ΓΙΑ ΣΥΓΚΑΤΑΒΑΣΗ.
ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΥΡΙΕ ΠΑΓΚΑΛΕ, ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΕΤΕ ΑΝΕΤΟΣ, ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΦΥΛΑΚΗ. ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΛΕΦΤΕΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ?
ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΣΥΛΙΑ? ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ.
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο