Αποτελέσματα live αναζήτησης

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ «ALTER» ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ

5 Φεβρουάριου 2010 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 17 λεπτά
  • ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ «ALTER» ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ «ALTER» ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΝΙΚΗΣ 5-7
10180 ΑΘΗΝΑ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ TΗΛ.: 210-3332551/2
FAX: 210-3332559
e-mail : [email protected]

   
Αθήνα, 4 Φεβρουαρίου 2010

   
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ «ALTER»
ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ

   

    Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πάμε να καλησπερίσουμε τον Υπουργό Οικονομικών, τον, κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Καλησπέρα σας, κ. Υπουργέ.

    Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Καλησπέρα, κ. Χατζηνικολάου.

    Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θέλω πριν μπω στα ερωτήματα μου να δούμε μαζί σας παρακαλώ πως συνεχίζουν να καλύπτουν τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας τα ξένα δίκτυα και αμέσως μετά να μπω στις ερωτήσεις.

    Προβάλλεται ρεπορτάζ

    Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Πολύ σωστή η λέξη ισορροπία, που είπε ο κ. Στίγκλιτς στο ρεπορτάζ, κ. Χατζηνικολάου. Είναι απαραίτητη, γιατί χωρίς αυτή την ισορροπία, δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε γρήγορα, αποτελεσματικά αλλά και δίκαια.

    Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εγώ θα σας μιλήσω στην ερώτηση μου, στην πρώτη μου ερώτηση για μια άλλη ισορροπία.

    Έχετε από τη μια μεριά το δεδομένο της πολιτικής συναίνεσης, τουλάχιστον από τα υπόλοιπα κόμματα εκτός από την Αριστερά, από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, τη Νέα Δημοκρατία και το ΛΑΟΣ. Την ίδια στιγμή, νομίζω θα αναγνωρίσετε κι εσείς, πως είναι πολύ σημαντική η κοινωνική συναίνεση. Σημαντικότερη ίσως από την πολιτική.

    Με αυτό το δεδομένο θέλω να σας ρωτήσω αν θεωρείτε κ. Υπουργέ ότι τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός είναι δίκαια μέτρα. Και μένω κυρίως στο γεγονός ότι για άλλη μια φορά προσεγγίζεται το πρόβλημα με έμμεσους φόρους, με φόρο στα καύσιμα, που πλήττει κυρίως, όπως όλοι οι έμμεσοι φόροι, τα αδύναμα πορτοφόλια.

    Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Χατζηνικολάου, ο φόρος στα καύσιμα είναι μονάχα ένα μέτρο από το σύνολο, το πλέγμα όλων των μέτρων που περιέχει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

    Η πραγματικότητα είναι ότι, αυτή τη στιγμή, είμαστε σε έκτακτη ανάγκη. Σε έκτακτη ανάγκη χρειάζονται έκτακτα μέτρα. Μακάρι να μπορούσε να κάνει κάποιος όσα πρέπει, χωρίς καμία απολύτως αύξηση σε φόρους, όπως ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα. Όμως, χρειάζεται και αυτό.

    Το ζητούμενο, και αυτό το οποίο βλέπει ο Έλληνας πολίτης, είναι μια πραγματική προσπάθεια, που προσπαθούμε να είναι δίκαια, όσο γίνεται, στις σημερινές συνθήκες. Γιατί εν τέλει, ξέρετε, το πιο δίκαιο πράγμα από όλα, σήμερα, είναι να μην καταρρεύσει η χώρα. Το πιο δίκαιο είναι να μην πέσουμε στον γκρεμό.

    Γιατί, αν αφήσουμε την κατάσταση να συνεχίζεται, όπως είναι τώρα, και να αυξάνεται το κόστος του δανεισμού, να μην μπορούν δανειστούν οι ελληνικές Τράπεζες, να περνά το κόστος με αυξημένα επιτόκια στα νοικοκυριά, τότε, θα πνιγεί η μέση ελληνική οικογένεια. Αυτό είναι που πρέπει να σταματήσουμε.

    Και άρα χρειάζονται και αυτά τα μέτρα, όπως αυτά τα οποία ανακοινώσαμε, προχθές.

    Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα, ένα κρίσιμο ερώτημα που νομίζω θα το έχετε ακούσει από πολλές πλευρές είναι αν διαθέτετε σαν κράτος το μηχανισμό για να εισπράξετε, το μηχανισμό για να γεμίσετε τα ταμεία.

    Δηλαδή το μεγάλο ερωτηματικό είναι εντάξει, έρχεται ένα φορολογικό νομοσχέδιο, ας υποθέσουμε, θα το δούμε αύριο-μεθαύριο, σε λίγες μέρες, ότι θα είναι ένα καλό, ένα δίκαιο φορολογικό νομοσχέδιο. Θα μπορέσετε να εισπράξετε;

    Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Καταρχάς, παρά τα όσα έχουν ακουστεί τις τελευταίες μέρες, εμείς έχουμε ξεκινήσει την ανασυγκρότηση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών. Έχουν μπει στόχοι ανά Εφορία για φόρους και ανείσπρακτα κι έχουμε τα πρώτα καλά σημάδια τον Γενάρη. Ο Γενάρης έχει καλά έσοδα συνολικά. Είμαστε στο στόχο και λίγο παραπάνω.

    Προφανώς, υπάρχουν προβλήματα. Προφανώς, αλλάζουν διευθυντές, εκεί που χρειάζεται. Όλα αυτά τα προχωράμε. Είδατε και σήμερα μια επιτυχία, πιάστηκαν τελωνειακοί, οι οποίοι, δυστυχώς, δεν εκτελούσαν το καθήκον τους, αλλά έκαναν παράνομες πράξεις.

    Αυτό που θα επιχειρήσουμε να κάνουμε με το φορολογικό νομοσχέδιο, είναι να βρούμε «έξυπνες» λύσεις, γιατί -και με δεδομένες τις αδυναμίες του φοροεισπρακτικού μηχανισμού- δεν είναι δυνατόν, προφανώς, να υπάρχει ένα έφορος πάνω από κάθε Έλληνα.

    Θα επιχειρήσουμε να βρούμε λύσεις, οι οποίες θα απλοποιούν το σύστημα και θα δημιουργούν κίνητρα, αλλά και μέσα από έναν μηχανισμό δειγματοληπτικών ελέγχων θα πιάνουμε αυτούς που φοροδιαφεύγουν και αυτοί θα τιμωρούνται πάρα πολύ αυστηρά. Δεν μπορούμε να τα αλλάξουμε όλα από τη μια μέρα στην άλλη, κάνουμε όμως βήματα. Και νομίζω ότι θα δείτε και με το φορολογικό νομοσχέδιο ότι τα βήματα αυτά είναι στη σωστή κατεύθυνση.

    Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα πριν μπω σε λεπτομερέστερες ερωτήσεις γι' αυτά που έρχονται, θέλω να μείνω πάλι σε ένα πολιτικό ερώτημα. Θέλω να ρωτήσω κ. Υπουργέ, θα το ακούσατε αυτό και από πολιτικούς τις τελευταίες μέρες και από δημοσιογράφους, φόροι, φόροι, φόροι, ανάπτυξη; Δηλαδή αυτό που κυριαρχεί είναι ότι η χώρα δεν παράγει πλέον, ότι η χώρα δεν έχει προοπτική, δεν έχει μέλλον.

    Ότι δεν μπορούμε να νιώθουμε καλά ακόμη και αν πετύχουμε τους στόχους που έχετε θέσει τους οικονομικούς, δηλαδή να εξοικονομήσουμε αυτά που χρειάζονται για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να λειτουργούμε σαν χώρα.

    Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Είναι σωστό αυτό που λέτε. Μόνο από περικοπές δαπανών και αύξηση φόρων είναι προφανές ότι δεν λύνουμε το πρόβλημα. Όμως, εφαρμόζουμε το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης και περιγράφουμε σε αυτό συγκεκριμένες παρεμβάσεις στο σκέλος της ανάπτυξης, οι οποίες θα ωθήσουν την όλη προσπάθεια.

    Έχουμε μπροστά μας να απορροφήσουμε 16 δισ. τα επόμενα τρία χρόνια από τα διαρθρωτικά ταμεία. Ετοιμάζεται νομοσχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών για τη δημιουργία και λειτουργία ενιαίων επιχειρήσεων. Η συνάδελφος μου Υπουργός Περιβάλλοντος έχει περάσει από το Υπουργικό Συμβούλιο και έρχεται και στη Βουλή νομοσχέδιο, που μειώνει κατά πολύ το χρόνο, για να γίνουν επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που είναι ένας πολύ σημαντικός κλάδος για τη χώρα.

    Άρα, λοιπόν, είναι μείζον ζήτημα η ανάπτυξη. Και είναι μείζον ζήτημα να μπορέσουμε να προσελκύσουμε επενδύσεις. Η Ελλάδα παραδοσιακά, να σας θυμίσω, είχε υψηλές επενδύσεις, όχι ξένες, αλλά συνολικά επενδύσεις ως προς το ΑΕΠ. Είχαμε πτώση το 2009.

    Εμείς πιστεύουμε ότι και με τη μείωση του ελλείμματος θα απελευθερωθούν πόροι, που μπορούν να πάνε σε επενδύσεις.

    Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα, μια παλιότερη συζήτηση που είχαμε κάνει όταν πρωτοαναλάβατε Υπουργός ήταν -θα το θυμάστε το ερώτημα μου- ποιον θεωρεί η κυβέρνηση πλούσιο. Ξέρω ότι είναι λαϊκίστικο το ερώτημα ίσως υπό τις παρούσες συνθήκες, αλλά είναι και ουσιαστικό. Δηλαδή πάνω από ποιο επίπεδο εισοδήματος αρχίζουν να σφίγγουν τα πράγματα.

    Τότε μιλούσαμε για τις 60.000 ευρώ ή για τις 50.000 ευρώ. Τώρα ακούω ότι ο πήχης κατεβαίνει προς τις 30.000 ευρώ και θέλω να επαναφέρω το ερώτημα. Ποιον Έλληνα θα θεωρεί πλούσιο το φορολογικό σας νομοσχέδιο;

    Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Χατζηνικολάου, το 90% και πάνω των φορολογικών δηλώσεων αφορούν εισοδήματα κάτω από 30.000 ευρώ ατομικό εισόδημα. Αν όλοι οι Έλληνες δήλωναν όλα τους τα εισοδήματα, το εισόδημα των 30.000 ευρώ θα ήταν ένα εισόδημα που θα δήλωναν πολλοί περισσότεροι από το μέσο όρο.

    Στην πράξη γνωρίζουμε ότι πολύς κόσμος δεν δηλώνει όλα τα εισοδήματά του. Άρα δεν μπορεί να είναι η πλήρης απάντηση. Αυτό που μπορώ να πω, σήμερα, είναι ότι στο φορολογικό νομοσχέδιο σε εισοδήματα όχι μόνο μέχρι 30.000 ευρώ, αλλά και παραπάνω, όχι μόνο δεν θα υπάρξει επιβάρυνση, αλλά θα υπάρξει και φορολογική ελάφρυνση. Φορολογική επιβάρυνση θα υπάρξει σε υψηλότερα εισοδήματα και, βέβαια, θα υπάρξει εκεί όπου υπήρξε αυτοτελής φορολόγηση σε συγκεκριμένους κλάδους και αυτή θα καταργηθεί.

    Με το φορολογικό νομοσχέδιο κάνουμε μία σαφή ανακατανομή υπέρ των χαμηλών και μεσαίων και εις βάρος των υψηλών εισοδημάτων, αυτών που λέμε «έχοντες και κατέχοντες», είτε αφορούν μεγάλη ακίνητη περιουσία, είτε μεγάλα εισοδήματα. Και βεβαίως εις βάρος όσων φοροδιαφεύγουν, οι οποίοι μέσα από μία σειρά από μηχανισμούς θα αναγκαστούν να δηλώσουν εισοδήματα, που δεν δηλώνουν σήμερα.

    Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Επομένως κύριε Υπουργέ, οι φορολογικοί συντελεστές θα αλλάξουν; Ο ανώτατος συντελεστής θα ανέβει, ή ο ίδιος συντελεστής θα εξακολουθήσει να λειτουργεί αλλά θα ενταχθούν σε αυτόν τα εισοδήματα από όποια πηγή και αν προέρχονται;

    Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Θα μου επιτρέψετε, κύριε Χατζηνικολάου, να μην απαντήσω με μεγάλη ακρίβεια στο ερώτημά σας.

    Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Είναι κρίσιμο ερώτημα αυτό.

    Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Είναι, πράγματι. Όμως, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα γίνει το Υπουργικό Συμβούλιο, όπου θα κληθώ να παρουσιάσω τις προτάσεις του οικονομικού επιτελείου. Νομίζω πως δεν είναι σωστό να κάνω οποιαδήποτε ανακοίνωση, πριν από αυτό. Είχαμε πει και παραμένουμε στο ότι δεν ήταν στόχος μας να αυξήσουμε τους ανώτατους συντελεστές.

    Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αυτό θυμάμαι. Γι’ αυτό και ρωτώ.

    Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Αυτό παραμένει, δεν αλλάξει. Έχουμε πει ότι θα έχουμε μια πιο προοδευτική κλίμακα.

    Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ναι, αλλά κατά τον ίδιο τρόπο είχε πει για παράδειγμα ο κ. Λοβέρδος τα τρία «δεν» για το ασφαλιστικό. Και το ένα από αυτό έκανε φτερά, τα όρια. Γι’ αυτό σας ρωτώ.

    Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κοντός ψαλμός αλληλούια, κύριε Χατζηνικολάου. Την επόμενη βδομάδα θα γίνουν γνωστές όλες οι βασικές παράμετροι του φορολογικού νομοσχεδίου.

    Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πάντως δεν σας βλέπω να λέτε με την ίδια έμφαση που το έλεγε η Κυβέρνηση παλαιότερα ότι οι συντελεστές δεν αλλάζουν, απλώς καταργείται η αυτοτελής φορολόγηση. Που σημαίνει ότι είναι ανοιχτό το θέμα προς συζήτηση.

    Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Δεν θέλω να μπούμε περισσότερο σε αυτή τη συζήτηση, γιατί δεν θέλω να κάνω ανακοινώσεις, πριν έρθει η ώρα. Αλλά σας επαναλαμβάνω ότι είχαμε πει κάτι το οποίο εξακολουθεί να ισχύει.

    Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα, μία άλλη κουβέντα που είχαμε κάνει πάλι εδώ στο δελτίο ειδήσεων του ALTER ήταν για τους φοροφυγάδες και για την πραγματικά εξοργιστική εικόνα μεγαλογιατρών, μεγαλοδικηγόρων, μεγαλομηχανικών, μεγαλοδημοσιογράφων οι οποίοι δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα, τόσο χαμηλά ώστε να καθίσταται εντελώς προκλητικός ο τρόπος με τον οποίο διαβιούν και μη εξηγήσιμος.

    Και θέλω να ρωτήσω αν προχωράει και σε ποιο βαθμό αυτό που τότε είχατε υποσχεθεί και δεσμευθεί, ότι μέσα από ελέγχους θα υπάρξει φορολογική δικαιοσύνη, θα υπάρξει ισχυρό σήμα στην ελληνική κοινωνία. Γιατί άκουσα και τον Πρωθυπουργό σήμερα να στέλνει ένα τέτοιο σήμα από τις Ινδίες.

    Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Πράγματι. Καταρχάς, με τον νέο τρόπο κατάθεσης φορολογικών δηλώσεων, όπου θα δηλώνονται και στοιχεία διαβίωσης, αν θέλετε, αυτό θα επιτρέπει στον φορολογούμενο να υπολογίσει ένα ελάχιστο εισόδημα, το οποίο θα πρέπει να δικαιολογεί στην Εφορία.

    Αν μπορεί να το δικαιολογήσει, έχει καλώς. Αλλά αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορεί πλέον κάποιος με δύο αυτοκίνητα, ένα σπίτι, ένα εξοχικό, να δηλώνει πολύ χαμηλά εισοδήματα. Άρα, ήδη, ξεκινάει κάποιος με μια πολύ πιο ισότιμη βάση και η μεγάλη φοροαποφυγή, που υπάρχει σε επαγγέλματα, όπως αυτά που είπατε, θα σταματήσει.

    Αυτό είναι το ένα σκέλος. Το άλλο σκέλος είναι οι έλεγχοι. Ξέρετε ότι ξεκινήσαμε στοχευμένους ελέγχους. Στην Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων -το πρώην ΣΔΟΕ- υπάρχει ένα πλήρες επιχειρησιακό δυναμικό, το οποίο έχει πάρει παραμέτρους ρίσκου, δηλαδή εκεί που πραγματικά υπάρχουν τα προβλήματα.

    Και έχουν ξεκινήσει τέτοιοι έλεγχοι, θα ανακοινώσουμε τις επόμενες μέρες κάποια αποτελέσματα. Αλλά να ξέρετε ότι η ασυλία που υπήρχε σε συγκεκριμένα επαγγέλματα, σε συγκεκριμένες οικονομικές δραστηριότητες τελειώνει, δεν θα συνεχιστεί. Και αυτό, νομίζω, θα μπορούμε να το υποστηρίξουμε με απτά αποτελέσματα.

    Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Η δήλωση που σας αποδίδεται ότι κάνατε σε κάποια σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών, ότι ίσως πρέπει να δούμε και κάποιον φοροφυγά κάποια στιγμή στη φυλακή, κάποιον να αντιμετωπίζει ποινικές συνέπειες, είναι πραγματική δήλωση, την έχετε κάνει;

    Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Την έχω πει πολλές φορές. Είναι αδιανόητο να υπάρχει ατιμωρησία για ανθρώπους, που ξέρουμε ότι φοροδιαφεύγουν.

    Στο φορολογικό θα διορθώσουμε και ορισμένες αδυναμίες του νόμου, που δεν επιτρέπουν στις φορολογικές αρχές να κινούνται αρκετά γρήγορα και επιτρέπουν σε φορολογούμενους να διαφεύγουν με διάφορους τεχνικούς τρόπους, για πάρα πολύ καιρό. Αναγκαστικά θα υπάρξουν αυστηρότερες ποινές.

    Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Διαβάζω κύριε Υπουργέ στις εφημερίδες τις τελευταίες ημέρες ότι γίνονται σκέψεις να καθιερωθεί καθολικό πόθεν έσχες, ότι γίνονται σκέψεις να υπάρξουν βιβλία εσόδων και εξόδων και έκδοση αποδείξεων για όλες τις επαγγελματικές ομάδες, δηλαδή να μπουν ταμειακές μηχανές στα τουριστικά καταλύματα, στα ταξί, στα βενζινάδικα, και θέλω να ρωτήσω αν αυτή είναι η γενική σας κατεύθυνση -φαντάζομαι δεν μπορείτε να μπείτε τώρα σε λεπτομέρειες- και ακόμη με ποιον τρόπο θα διασφαλίσετε έσοδα, κινητοποιώντας αυτούς τους μηχανισμούς που ανέφερα, στο σύντομο και δύσκολο χρονικό διάστημα που προβλέπει το σχέδιό σας, το Σχέδιο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

    Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Χατζηνικολάου, είμαστε η χώρα των εξαιρέσεων. Εξαίρεση από εδώ, εξαίρεση από εκεί. Επαγγελματικές ομάδες έχουν καταφέρει να κρατήσουν για τους εαυτούς τους κάποια πιο ευνοϊκά καθεστώτα και η μεγάλη μάζα των πολιτών, όλοι οι φορολογούμενοι, δεν έχουν ευνοϊκά προνόμια.

    Λοιπόν, δεν θα μπορώ να σταθώ ως Υπουργός Οικονομικών, αν φέρω ένα φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα βρίθει εξαιρέσεων. Άρα η γενική αρχή, με την οποία προχωράμε, είναι κατάργηση όλων των εξαιρέσεων. Όταν λέμε κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης, εννοούμε κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης. Όταν λέμε κατάργηση των χαριστικών φοροαπαλλαγών, εννοούμε κατάργηση των χαριστικών φοροαπαλλαγών. Όλες οι επαγγελματικές ομάδες έχουν πολύ καλά επιχειρήματα, για να εξαιρεθούν. Όμως, πρέπει να ξεκινήσουμε με τη λογική που λέει ότι όλοι πρέπει να φορολογούνται για όλα τους τα εισοδήματα, από όλες τις πηγές, χωρίς να υπάρχουν διακριτικές εξαιρέσεις. Αυτή, λοιπόν, είναι η λογική μας, με αυτήν πάμε.

    Τώρα στο δεύτερο σκέλος. Ένας από τους λόγους που πήραμε ορισμένα μέτρα, όπως η αύξηση του φόρου στα ποτά, στα τσιγάρα και τώρα στα καύσιμα είναι ακριβώς για να δώσουμε το χρόνο να δουλέψει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, να ανατάξουμε τους απολύτως διαλυμένους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς. Γιατί, όσο να ’ναι, κάθε νέο σύστημα χρειάζεται χρόνο.

    Και ορθά είπατε πριν, ότι κρινόμαστε κάθε μήνα. Το Φλεβάρη η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ρωτήσει: «Ο προϋπολογισμός το Γενάρη πώς πήγε; Πιάσατε τους στόχους που είχατε βάλει στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης»; Θα δει το πρόγραμμα και τα ορόσημα που έχουμε βάλει για τις διάφορες αλλαγές και τομές, που θέλουμε να κάνουμε και θα πει: «Το καταθέσατε το νομοσχέδιο για τη φορολογία; Για την εισοδηματική πολιτική τι κάνατε; Πέρασε η ανεξάρτητη Στατιστική Υπηρεσία; Τι κάνατε ώστε να τη στελεχώσετε»;

    Όλα αυτά είναι ένας πολύ συγκεκριμένος μπούσουλας, με βάση τον οποίο μας παρακολουθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Γι’ αυτό και έχω πει και λέω σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα παρέκκλισης από τον προϋπολογισμό, θα είναι καταστροφικό.

    Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα, θέλω να σας ζητήσω μια-δυο κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις. Η μία κατηγορηματική διαβεβαίωση, που πρέπει να γίνει από το στόμα του Υπουργού Οικονομικών και τη ζητούν οι πολίτες, ρωτούν οι πολίτες, είναι αν θα υπάρξει περαιτέρω φορολόγηση των τραπεζικών καταθέσεων. Και σας ρωτώ...

    Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Το έχουμε πει ξεκάθαρα, δεν αλλάζει ο τρόπος φορολόγησης των τραπεζικών καταθέσεων.

    Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν θα πειράξετε τις καταθέσεις.

    Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Όχι. Θα μείνουν όπως είναι σήμερα.

    Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Όχι. Το λέτε μετά λόγου γνώσεως.

    Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Απολύτως.

    Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Το ρωτώ και το ξαναρωτώ διότι γνωρίζετε ότι έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα πανικού.

    Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ναι, το γνωρίζω αυτό, δυστυχώς. «Κλίμα πανικού» νομίζω είναι μία υπερβολή, αλλά υπάρχει πολύς κόσμος που ανησυχεί.

    Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Με σενάρια ότι μπορεί να φύγουμε από το ευρώ, με ανθρώπους να λένε: πάρτε τις καταθέσεις σας στο εξωτερικό.

    Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Τα σενάρια αυτά είναι απολύτως εκτός πραγματικότητας.

    Θέλω να διαβεβαιώσω όλους όσους μας παρακολουθούν για ένα πράγμα. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι στέρεο. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν έχει να φοβηθεί απολύτως τίποτα. Η ρευστότητά του είναι επαρκής. Δεν υπάρχει ζήτημα για την σταθερότητά του. Και οι κυβερνήσεις γι’ αυτό είναι εδώ, για να στηρίζουν το τραπεζικό σύστημα, διότι το τραπεζικό σύστημα στηρίζει την πραγματική οικονομία.

    Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα, πριν από λίγες ημέρες, στις 25 Ιανουαρίου, το σχολίασα και στο ραδιόφωνο το πρωί και δεσμεύθηκα στους ακροατές μας να σας ρωτήσω το βράδυ, εκδώσατε μία απόφαση με την οποία από κάθε δαπάνη του Δημοσίου, από κάθε προϋπολογισμό δηλαδή οργανισμού, φορέα του Δημοσίου κόβεται ένα πρόσθετο 10% για να το κρατήσετε σαν αποθεματικό σε περίπτωση που εκτραπεί ο προϋπολογισμός.

    Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Πλην μισθών και συντάξεων.

    Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ακριβώς. Θέλω να σας ρωτήσω γιατί εξαιρέσατε τον προϋπολογισμό της Βουλής και την Προεδρία της Δημοκρατίας από το μέτρο αυτό.

    Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Γιατί δεν έχω δικαίωμα ως Υπουργός Οικονομικών, κ. Χατζηνικολάου, να το κάνω σε μία Υπουργική Απόφαση. Ο προϋπολογισμός της Βουλής βγαίνει ξεχωριστά από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δεν εντάσσεται στον κρατικό προϋπολογισμό. Άρα, δεν έχω από το νόμο το δικαίωμα.

    Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν έχετε εξουσία, δεν έχετε αρμοδιότητα.

    Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ναι, δεν έχω δικαιοδοσία να υπογράψω μία Υπουργική Απόφαση, αλλάζοντας τον προϋπολογισμό της Βουλής. Γι' αυτόν τον πολύ απλό λόγο.

    Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν θα έπρεπε.. Τώρα ζητώ τη γνώμη σας, όχι ως Υπουργού Οικονομικών πλέον, αλλά ως πολιτικού στελέχους. Πρέπει κατά τη γνώμη σας και η Βουλή να δείξει ανάλογη ευαισθησία; Αφού αυτό συμβαίνει στο σύνολο της κρατικής…

    Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Χατζηνικολάου, να σας προλάβω. Έχουμε κάνει εκτεταμένης συζητήσεις με τον Πρόεδρο της Βουλής, τον κ. Πετσάλνικο και η Βουλή κινείται και αυτή στην αντίστοιχη κατεύθυνση και θα γίνουν οι ανακοινώσεις. Είναι σαφές αυτό.

    Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μάλιστα. Αυτή είναι μία απάντηση που με ικανοποιεί και φαντάζομαι ότι θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι, για παράδειγμα, είναι πολύ μεγάλος αριθμός 1.500 εργαζόμενοι για ένα Κοινοβούλιο όπως το Ελληνικό. Θέλω να πω, δίνει μία αίσθηση το Ελληνικό Κοινοβούλιο ότι σε μία περίοδο που ο λαός καλείται να κάνει θυσίες, το ίδιο δεν κάνει θυσίες.

    Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Δεν θα ήθελα, κ. Χατζηνικολάου, να μπω στη διαδικασία να κρίνω κατά πόσο 1.500 υπάλληλοι είναι πολλοί ή λίγοι. Δεν νομίζω πως είναι εκεί το ζητούμενο. Και να σας πω με απόλυτη ειλικρίνεια, πρέπει να έχω και τα αντίστοιχα νούμερα για Κοινοβούλια άλλων χωρών.

    Ξέρω ότι η Βουλή συμπαρατάσσεται και αυτή στην προσπάθεια που γίνεται για εξοικονόμηση δαπανών σε όλο το Δημόσιο. Έχουμε κάνει, επαναλαμβάνω, εκτεταμένες συζητήσεις με τον Πρόεδρο της Βουλής και είμαστε απολύτως συντονισμένοι στην ίδια κατεύθυνση.

    Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Συντάξεις. Θα έχουμε αύξηση 1,5% σε όλες τις συντάξεις;

    Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ναι.

    Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σε όλες τις συντάξεις.

    Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ναι. Εξάλλου, κ. Χατζηνικολάου, οι πραγματικά μεγάλες συντάξεις είναι ελάχιστες. Υπάρχει ένα ζήτημα, αν θέλετε, πολύ μεγάλων συντάξεων, κυρίως εκτός στενού δημοσίου τομέα. Είναι κάτι το οποίο πρέπει να το δούμε σε σχέση με την ανταποδοτικότητα κιόλας.

    Θέλω να τονίσω είναι ότι η εισοδηματική πολιτική, την οποία θα ανακοινώσουμε, δεν θα ισχύει μόνο για το στενό δημόσιο τομέα. Θα ισχύει και για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, γιατί στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και σε μία σειρά από ζημιογόνες ΔΕΚΟ βλέπουμε δυστυχώς πολλές φορές πολιτικές μισθολογικές οι οποίες δεν συνάδουν με όσα θα έπρεπε. Να σας το πω απλά. Δεν γίνεται ένας εργαζόμενος σε μία ζημιογόνα ΔΕΚΟ να αμείβεται περισσότερο απ’ όσο αμείβεται σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών.

    Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ποια επιδόματα θα κοπούν στο Δημόσιο; Δηλαδή ποια επιδόματα είναι αυτά που θεωρείτε προκλητικά;

    Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Καταρχάς, δεν θέλω να χρησιμοποιήσω τη λέξη «προκλητικά» για επιδόματα.

    Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ας πούμε υπερβολικά.

    Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Το Δημόσιο έχει λειτουργήσει πολύ ανορθολογικά.

    Επειδή πολλές φορές δεν ήθελε να δώσει αυξήσεις στους βασικούς μισθούς, έδινε επιδόματα. Το πρόβλημα είναι ότι όλα αυτά δόθηκαν χωρίς μία κεντρική κατεύθυνση και έτσι υπάρχουν παράλογες διαφορές. Υπάρχουν διαφορετικά Υπουργεία, στα οποία δυο υπάλληλοι που κάνουν την ίδια δουλειά, κι ο ένας παίρνει διπλάσια λεφτά από τον άλλον.

    Αυτά πρέπει κάπως να συγκεραστούν. Και γι' αυτό ακούσατε τον Πρωθυπουργό, προχθές, που συνέδεσε τη μείωση του κονδυλίου των επιδομάτων κατά 10% με το διάλογο που ανοίγουμε άμεσα με την ΑΔΕΔΥ για το ενιαίο μισθολόγιο. Γιατί πρέπει να πάμε επιτέλους σε ένα ενιαίο μισθολόγιο. Η ΑΔΕΔΥ το λέει πάρα πολλά χρόνια. Η προηγούμενη Κυβέρνηση δεν το προχώρησε καθόλου.

    Εμείς είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε, για να υπάρξει μία κοινή λογική, αν θέλετε, και να αισθάνεται ο πολίτης ότι καταλαβαίνει γιατί πληρώνεται ο καθένας στο Δημόσιο τα χρήματα που πληρώνεται.

    Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση. Πότε θα ξεκαθαρίσετε; Και το ρωτώ διότι ήδη ακούσαμε να αναγγέλλονται απεργίες με θέμα αυτό, τις αλλαγές στα όρια ηλικίας.

    Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Όλοι γνωρίζουμε ότι το πρόβλημα του συνταξιοδοτικού είναι από τα πιο ευαίσθητα σε κάθε κοινωνία. Παρατηρούμε δυο πράγματα. Παρατηρούμε, καταρχάς, ότι σε όλες τις ευρωπαϊκές κοινωνίες έχει αυξηθεί πολύ το προσδόκιμο ζωής. Αυτό το γνωρίζουμε. Αυτό από μόνο του κάνει πολύ πιο δύσκολο το βιωσιμότητα των ασφαλιστικών συστημάτων.

    Για να σας δώσω ένα παράδειγμα, στην Ελλάδα τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού την τελευταία δεκαετία αυξήθηκαν κατά 80%. Οι δαπάνες για την κοινωνική ασφάλιση αυξήθηκαν κατά 300%. Αυτό δεν είναι βιώσιμο, είναι προφανές. Πρέπει κάπως να ελεγχθεί.

    Εδώ, λοιπόν, ο Πρωθυπουργός ήρθε, προχθές, και είπε ότι στο πλαίσιο των αλλαγών πρέπει να δούμε και το ζήτημα των ορίων ηλικίας.

    Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα πάμε στα 67;

    Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Δεν το γνωρίζω αυτό, κ. Χατζηνικολάου. Δεν υπάρχει κάποια ειλημμένη απόφαση σ' αυτή την κατεύθυνση. Υπάρχουν πάρα πολλές πρόωρες συνταξιοδοτήσεις στην Ελλάδα, δυστυχώς, που δεν πρέπει να υπάρχουν. Υπάρχουν πολλές αδικίες, υπάρχει πολύς κόσμος που βγαίνει σε σύνταξη σε πολύ νεαρή ηλικία, ενώ θα έπρεπε να συνεχίσει να συνεισφέρει.

    Και υπάρχει και αναντιστοιχία. Υπάρχει κόσμος που παίρνει πάρα πολύ χαμηλές συντάξεις, ενώ έχει δουλέψει πάρα πολλά χρόνια. Υπάρχει κόσμος που δουλεύει πολύ λιγότερα χρόνια και έχει πολύ υψηλές συντάξεις. Αυτές είναι αδικίες. Αυτές, λοιπόν, στο νομοσχέδιο για το συνταξιοδοτικό θα τις αντιμετωπίσουμε και στο πλαίσιο του διαλόγου θα φτάσουμε σε μία τελική θέση σχετικά και με το ζήτημα των ορίων ηλικίας.

    Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Υπουργέ, σας ευχαριστώ θερμότατα.

    Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κι εγώ, κ. Χατζηνικολάου.

    Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ευχαριστώ πολύ.




Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης