Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Έφεση του Ελληνικού Δημοσίου κατά της απόφασης που έκρινε αντισυνταγματική την έκτακτη εισφορά .

Έφεση κατά της πρόσφατης απόφασης του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος 3758/2009 που επέβαλε την έκτακτη εισφορά, άσκησε το Ελληνικό Δημόσιο.

Έφεση του Ελληνικού Δημοσίου κατά της απόφασης που έκρινε αντισυνταγματική την έκτακτη εισφορά .

Έφεση κατά της πρόσφατης απόφασης του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος 3758/2009 που επέβαλε την έκτακτη εισφορά, άσκησε το Ελληνικό Δημόσιο.

Την έφεση άσκησε ο προϊστάμενος της ΔΟΥ Ψυχικού, (ως εκπρόσωπος του Δημοσίου), ο οποίος ζητά να εξαφανιστεί η υπ. αριθμ. 18440/2009 απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών.

Στην έφεση υποστηρίζεται ότι είναι σύμφωνη με τις συνταγματικές επιταγές του άρθρου 78 παράγραφος 2 του Συντάγματος η έκτακτη εισφορά που προβλέπεται από το άρθρο 18 του Ν. 3758/2009.

Ειδικότερα, στην έφεση, μεταξύ των άλλων, αναφέρεται: «Είναι μη νόμιμη η κρίση της αποφάσεως του Διοικητικού Πρωτοδικείου ότι το άρθρο 78 παρ. 2 του Συντάγματος θεσπίζει γενική απαγόρευση αναδρομικής επιβολής πέραν του προηγούμενου έτους οποιουδήποτε δυσμενέστερου των ισχυόντων οικονομικού μέτρου, ανεξαρτήτως του είδους αυτού ή της προσωρινότητας της επιβολής του και ότι το ταμειακό συμφέρον του Δημοσίου δεν συνιστά λόγο καταστρατηγήσεως συνταγματικών διατάξεων. Και τούτο, διότι δεν πρόκειται περί αναδρομικής φορολογίας, αλλά περί σύννομου και σύμφωνης με το Σύνταγμα επιβολής έκτακτης φορολογικής επιβαρύνσεως με βάση τον εγγύτερο προς το χρόνο επιβολής της τίτλο φοροδοτικής ικανότητας, που πάντως αποτελεί το κριτήριο επιβολής του φόρου και όχι το αντικείμενο του φόρου».

Ακόμη, αναφέρει το Δημόσιο ότι η έκτακτη εισφορά επιβλήθηκε για λόγους δημοσίου συμφέροντος που ανάγονται στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Επίσης, υποστηρίζει ότι ο Ν. 3758/2009 νόμιμα και σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές απέβλεψε στα κέρδη της διαχειριστικής περιόδου 2007, προκειμένου να καθορίσει τα, κατά τη δημοσίευση αυτού, οικονομικώς ισχυρότερα πρόσωπα και να επιβάλει την ειδική εισφορά για την κάλυψη της έκτακτης ανάγκης.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο