Αποτελέσματα live αναζήτησης

Αυξήσεις ως 80% στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων .

3 Φεβρουάριου 2010 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Οι αποκλίσεις με τις αγοραίες αγγίζουν το 186% - Οι νέες αξίες θα ανακοινωθούν τον Μάρτιο .
Αυξήσεις ως 80% στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων .

Οι αποκλίσεις με τις αγοραίες αγγίζουν το 186% - Οι νέες αξίες θα ανακοινωθούν τον Μάρτιο .

Αυξήσεις-«φωτιά» επίκεινται για τις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών προβλέπουν ότι οι αυξήσεις σε πολλές συνοικίες της Αττικής θα αγγίξουν ως και το 80% καθώς στην έρευνα που διενεργήθηκε καταγράφηκαν σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ αγοραίων και αντικειμενικών τιμών ως και 186%.

Οι ίδιες πηγές εξηγούν ότι «είναι αδύνατον να αυξηθούν οι τιμές στα πραγματικά επίπεδα της αγοράς με μια απόφαση γιατί θα προκαλούσε σοκ στην αγορά και στους φορολογουμένους».

Πολύ περισσότερο επειδή οι σημαντικές αποκλίσεις τιμών καταγράφονται στις λαϊκές συνοικίες. Οι νέες τιμές αναμένεται να ανακοινωθούν εντός του Μαρτίου.

Στο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων ο γενικός γραμματέας φορολογικών και τελωνειακών θεμάτων του υπουργείου Οικονομικών κ. Δ.Γεωργακόπουλος ανέφερε ότι οι αντικειμενικές αξίες θα αναπροσαρμοσθούν το 2010, χωρίς ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες για το εύρος των αυξήσεων που θα σημειωθούν.

Σύμφωνα με πίνακα που παρουσιάζει σήμερα «Το Βήμα» παρατηρείται το φαινόμενο οι τιμές πώλησης νεόδμητων ακινήτων να εμφανίζουν πολύ μεγαλύτερες διαφορές σε σύγκριση με τις αντικειμενικές αξίες σε περιοχές οι οποίες χαρακτηρίζονται «φθηνές», ενώ αντίθετα στις λεγόμενες «ακριβές» περιοχές οι τιμές ζώνης είναι πιο κοντά στις αγοραίες.

Αυτό ουσιαστικά υποδηλώνει ότι αν υλοποιηθεί η πρόθεση της κυβέρνησης για διαμόρφωση αντικειμενικών αξιών κοντά στα επίπεδα των αγοραίων τότε οι επιβαρύνσεις στις περιοχές όπου κατοικούν φορολογούμενοι με εισοδήματα τα οποία κατατάσσονται κυρίως στα χαμηλά ή στα μεσαία τότε το πλήγμα που θα υποστούν θα είναι βαρύ.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα όπου στο Ζεφύρι Αττικής η τιμή ζώνης ανά τετραγωνικό μέτρο νεόδμητου ακινήτου στο καλύτερο σημείο της περιοχής διαμορφώνεται σε 700 ευρώ όταν η τιμή πώλησης μπορεί να ανέλθει ως και 2.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Δηλαδή παρατηρείται διαφορά 186%!

Αντίθετα, στην Κηφισιά, η ανώτατη τιμή ζώνης, βάσει της Εφορίας, είναι 4.000 ευρώ και η τιμή πώλησης 4.600 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Δηλαδή απόκλιση μόλις 14%. Στις περιοχές οι οποίες δεν χαρακτηρίζονται ούτε ακριβές αλλά ούτε και φθηνές οι αποκλίσεις μεταξύ αγοραίων και αντικειμενικών τιμών κυμαίνονται περίπου στο 50%.

Η αύξηση όμως των αντικειμενικών αξιών θα έχει επίπτωση και στην ίδια την κτηματαγορά η οποία τους τελευταίους μήνες βρίσκεται «στο κόκκινο», με τις αγοραπωλησίες να κυμαίνονται σε ιστορικά χαμηλά, αλλά από την άλλη οι τιμές να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα. Οπως αναφέρει στο «Βήμα» αρμόδιος παράγοντας που δραστηριοποιείται στον χώρο του Real Εstate οι περισσότερες κατασκευαστικές εταιρείες λόγω τού ότι δεν έχουν δανειστεί δεν πιέζονται να μειώσουν τις τιμές. Από την άλλη, όμως, διαπιστώνουν ότι τα νεόδμητα ακίνητά τους παραμένουν στα αζήτητα επί αρκετά χρόνια και αυτό δημιουργεί σοβαρό κόστος για τις επιχειρήσεις. Οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές παρατηρώντας τις τιμές να μην υποχωρούν και τα δάνεια να χορηγούνται με το σταγονόμετρο τηρούν στάση αναμονής, περιμένοντας μήπως και οι εργολάβοι βάλουν τελικά «νερό στο κρασί τους» και μειώσουν τις τιμές πώλησης.

Πηγή Το Βήμα


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης