Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

Εξόφληση χρεών στα Ταμεία με τραπεζικά δάνεια μέσω ΤΕΜΠΜΕ .

Σήμερα ο Γ. Παπακωνσταντίνου και ο Ανδρ. Λοβέρδος προαναγγέλλουν σχέδιο για την «έξτρα» χρηματοδότηση του ασφαλιστικού μέσω «σταθερών πόρων από την άμεση φορολογία»

Εξόφληση χρεών στα Ταμεία με τραπεζικά δάνεια μέσω ΤΕΜΠΜΕ .

Σήμερα ο Γ. Παπακωνσταντίνου και ο Ανδρ. Λοβέρδος προαναγγέλλουν σχέδιο για την «έξτρα» χρηματοδότηση του ασφαλιστικού μέσω «σταθερών πόρων από την άμεση φορολογία»

Διπλό «παράθυρο» για την είσπραξη των συσσωρευμένων χρεών, ύψους 7,5 δισ. ευρώ, προς τα ασφαλιστικά ταμεία μέσω 2 νέων «διευκολύνσεων» -τραπεζικά δάνεια μέσω του ΤΕΜΠΜΕ και πάγιο σύστημα ρύθμισης των οφειλών- «ανοίγει» σύντομα η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με στόχο να αυξήσει τα έσοδα του ασφαλιστικού συστήματος.

Το σχέδιο
Το σχέδιο που επεξεργάζονται ο υπουργός Αντ. Λοβέρδος και ο υφυπουργός Γ. Κουτρουμάνης, με βάση εισηγήσεις που τους έχουν υποβληθεί, προβλέπει σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «Η»:

1. Την καθιέρωση νέου πάγιου συστήματος ρύθμισης των οφειλών για όσους καταβάλλουν τις τρέχουσες εισφορές τους στα Ταμεία. Ο αριθμός των δόσεων δεν θα μπορεί να υπερβαίνει, κατ΄ ανώτατο όριο, τις 48 μηνιαίες δόσεις (ή τις 24 διμηνιαίες για τους ελεύθερους επαγγελματίες που καταβάλλουν ανά δίμηνο τις εισφορές τους) με την προϋπόθεση της καταβολής τόσο των τρεχουσών εισφορών όσο και μιας προκαταβολής επί της κεφαλαιοποιούμενης συνολικής οφειλής που θα είναι 10% για ποσά έως 10.000 ευρώ, 5% για ποσά άνω των 10.000 ευρώ και «διαπραγματεύσιμη» με το κάθε Ταμείο για ποσά οφειλής πάνω από τα 20.000 ευρώ. Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης, θα διατηρηθεί η έκπτωση του 80% επί των πρόσθετων τελών των καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών.

2. Την παροχή δυνατότητας εξόφλησης των οφειλών των ασφαλισμένων ειδικά του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών και Εμπόρων μέσω τραπεζικού δανεισμού και με την εγγύηση του Ταμείου Εγγυοδοσίας (ΤΕΜΠΜΕ). Σύμφωνα με την πρόταση που υπέβαλαν στο υπουργείο από κοινού ο διοικητής του ΟΑΕΕ Κ. Παπαθανασίου και οι εκπρόσωποι των επαγγελματιών και εμπόρων, οι οφειλέτες θα δανειοδοτούνται μέσω του τραπεζικού ιδρύματος της επιλογής τους αποκλειστικά και μόνο για την εξόφληση των οφειλομένων ασφαλίστρων και, μέχρι του ποσού της οφειλής τους, με εγγύηση του ΤΕΜΠΜΕ (Ταμείο Εγγυοδοσίας). Ως πρόσθετο κίνητρο για τον οφειλέτη προτείνεται να είναι η δυνατότητα δραστικής μείωσης των πρόσθετων τελών και προσαυξήσεων (σε ποσοστό 80%) αφού τροποποιηθεί ο ισχύον νόμος για τη ρύθμιση των χρεών (ν. 2676/99).

Τα δύο παραπάνω μέτρα υπολογίζεται ότι θα δώσουν ισχυρό κίνητρο σε όσους αδυνατούν, λόγω οικονομικής κρίσης και της αδυναμίας πληρωμής των ασφαλιστικών τους εισφορών, να τακτοποιήσουν τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις ενώ θα συμβάλλουν και στην «αυτοχρηματοδότηση» του συστήματος. Με βάση τα τελευταία στοιχεία, στο ΙΚΑ οι καθυστερούμενες εισφορές ξεπερνούν τα 4,5 δισ. ευρώ ενώ στον ΟΑΕΕ φτάνουν στο 1,8 δισ. ευρώ.


80.000 ανασφάλιστοι!
Ογδόντα χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες που είτε δεν ασφαλίζονταν καθόλου στον ΟΑΕΕ, είτε ασφαλίζονταν στον ΟΓΑ για να πληρώνουν χαμηλότερα ασφάλιστρα, εντόπισε ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών. Πρόκειται για ελεύθερους επαγγελματίες που οι περισσότεροι επιλέγουν ως «έδρα» περιοχές με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων ώστε να μην ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ.

Ο διοικητής του Ταμείου με εγκύκλιο έχει καθορίσει τα επαγγέλματα που υποχρεωτικά υπάγονται στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ, ενώ έχει ζητήσει (και η ηγεσία του υπουργείου έχει αποδεχθεί) να τερματιστεί το σημερινό καθεστώς που εξαιρεί από την ασφάλιση στον Οργανισμό επαγγελματίες σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων που δραστηριοποιούνται πέραν της δηλωμένης έδρας και πάντως όσες περιοχές χαρακτηρίζονται ως τουριστικές. Ο ΟΑΕΕ υπολογίζεται ότι μετά τον εντοπισμό των 80.000 ασφαλισμένων θα αυξήσει κατά 250 εκατ. ευρώ τα ετήσια έσοδά του.


Σήμερα οι ανακοινώσεις για τον ασφαλιστικό φόρο
Από ένα μείγμα ειδικών πόρων, όπως από την άμεση φορολογία, το ΦΠΑ, τους κοινωνικούς πόρους, ποσοστό από τα λαχεία, τα πρόστιμα και από τον τζίρο οικονομικών δραστηριοτήτων


Οι διευκολύνσεις για τις εξοφλήσεις των χρεών θα γίνουν μέσα στους επόμενους δύο μήνες και είναι ανεξάρτητες από τη δημιουργία -από το 2011 και σε συνάρτηση με την αναμόρφωση του φορολογικού- του νέου διευρυμένου «κουμπαρά» υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων (με το ν. Πετραλιά δημιουργήθηκε ένας αντίστοιχος «κουμπαράς», το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών», που είχε προβλεφθεί να τροφοδοτείται από το 4% των ετήσιων εσόδων του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ), το 10% των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις και το 10% των κοινωνικών πόρων).

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description ΣΩΤΗΡΗΣ | Φεβρουαρίου 2, 2010 10:16 π.μ. | Reply
ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΘΑ ΑΝΑΣΑΝΕΙ ΚΟΣΜΟΣ
image description ΣΩΤΗΡΗΣ | Φεβρουαρίου 2, 2010 10:22 π.μ. | Reply
ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΘΑ ΑΝΑΣΑΝΕΙ ΚΟΣΜΟΣ
image description ΠΑΡΗΣ | Φεβρουαρίου 3, 2010 8:54 π.μ. | Reply
ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΘΕΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΥΝΤΟΜΑ
image description ΠΑΡΗΣ | Φεβρουαρίου 3, 2010 8:04 π.μ. | Reply
ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΘΕΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΥΝΤΟΜΑ
image description ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ | Φεβρουαρίου 15, 2010 7:53 μ.μ. | Reply
ΚΑΛΟ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΑΛΑ ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟΝ ΤΕΙΡΕΣΙΑ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΜΠΟΡΟΣ ΝΑΡΚΟΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑ ΣΤΟΝ ΤΕΙΡΕΣΙΑ
image description ΔΗΜΗΤΡΑ | Φεβρουαρίου 24, 2010 11:04 μ.μ. | Reply
ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΡΙΣΕΩΣ....

ΕΦΟΣΟΝ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ, ΠΡΩΗΝ ΚΑΙ ΝΥΝ ΧΡΩΣΤΟΥΝ ΤΟ ΑΞΙΑΓΑΠΗΤΟ ΤΕΒΕ, ΙΚΑ Κ.Λ.Π, ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΧΡΕΩΣΤΟΥΝ ΚΑΡΤΕΣ, ΔΑΝΕΙΑ Κ.Λ.Π...

ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ, ΛΕΥΚΟΣ Η ΚΑΙ ΜΑΥΡΟΣ ΕΩΣ ΚΑΤΑΜΑΥΡΟΣ.....

ΠΩΣ ΛΟΙΠΟΝ ΘΑ ΠΑΡΕΙ Ο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΑΥΤΟΣ ΔΑΝΕΙΟ ΜΕΣΩ ΤΡΑΠΕΖΑΣ, ΑΦΟΥ ΑΥΤΟΜΑΤΩΣ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΘΑ ΤΟΝ ΑΠΟΡΡΙΨΕΙ????

ΔΗΜΗΤΡΑ...ΠΡΩΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ...
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο