Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Προς αφορολόγητο 8.000 € με μάξιμουμ τα 15.000 €

Σε ένα ενιαίο αφορολόγητο 7.000 με 8.000 ευρώ, με δυνατότητα αύξησής του στα 12.000 ευρώ, αλλά ακόμη και στα 15.000 ευρώ μέσω των αποδείξεων, κατευθύνεται το υπουργείο Οικονομικών.

Προς αφορολόγητο 8.000 € με μάξιμουμ τα 15.000 €

Σε ένα ενιαίο αφορολόγητο 7.000 με 8.000 ευρώ, με δυνατότητα αύξησής του στα 12.000 ευρώ, αλλά ακόμη και στα 15.000 ευρώ μέσω των αποδείξεων, κατευθύνεται το υπουργείο Οικονομικών.

Οι κατευθυντήριες γραμμές αναμένεται να ανακοινωθούν εντός του πρώτου δεκαημέρου του Φεβρουαρίου από τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, βάσει των προτάσεων που κατατέθηκαν στο πλαίσιο του διαλόγου με τους κοινωνικούς φορείς, αλλά και της δημόσιας διαβούλευσης μέσω Διαδικτύου με τους πολίτες.

Οι υπηρεσιακές ομάδες, που έχουν συσταθεί στο υπουργείο για να συνδυάσουν τα πακέτα των προτάσεων, εργάζονται νυχθημερόν, προκειμένου να καταλήξουν στα κείμενα που θα παραδώσουν εντός της προσεχούς εβδομάδας στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Από την εικόνα που έχουν μέχρι στιγμής προκύπτει διάσταση απόψεων, ειδικά στο επίμαχο ζήτημα της φορολογικής κλίμακας.

Οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί ποικίλλουν. Από μια γενναία αύξηση του αφορολογήτου, ακόμη και πάνω από 20.000 ευρώ, μέχρι την οριστική κατάργησή του και την υιοθέτηση ενός συστήματος απόλυτα συνυφασμένου με τις αποδείξεις. Δηλαδή να μην ισχύσει αφορολόγητο και να αναγνωρίζεται το σύνολο των δαπανών, οι οποίες θα οδηγούν σε μείωση του φορολογητέου εισοδήματος. Ακραίες είναι και οι προτάσεις για τους φορολογικούς συντελεστές και τα εισοδηματικά κλιμάκια. Ξεκινούν από τη φορολόγηση ακόμη και του πρώτου ευρώ εισοδήματος με βασικό συντελεστή 5% και ξεπερνούν ακόμη και το 50% για τα πολύ υψηλά εισοδήματα.

Ακραίες προτάσεις φορέων

Ευρείας αποδοχής είναι το μέτρο των αποδείξεων, με επισημάνσεις για μεγαλύτερα ποσοστά έκπτωσης των δαπανών από επιτηδευματίες που φοροδιαφεύγουν (γιατροί, ελαιοχρωματιστές, υδραυλικοί κ.λπ.).

Τις προτάσεις φαίνεται να λαμβάνει σοβαρά υπόψη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, η οποία σε κάθε περίπτωση δεν συζητάει κατάργηση ή αύξηση αφορολογήτου και το οποίο, για την ώρα, προσδιορίζει στα 7.000 με 8.000 ευρώ. Η προσκόμιση αποδείξεων θα το ανεβάζει στα 12.000 ευρώ, ενώ όσοι καταθέτουν αποδείξεις από τις ύποπτες ομάδες φοροδιαφυγής θα μπορούν να ανεβάσουν το αφορολόγητο κατά 3.000 ευρώ επιπλέον, στις 15.000 ευρώ.

Αποψη των επιτελών του υπουργείου είναι ότι τα ποσοστά έκπτωσης των δαπανών δεν μπορεί να είναι ίδια για όλες τις κατηγορίες των αποδείξεων. Και προσανατολίζονται σε μια λίστα εκπιπτόμενων δαπανών με ποσοστά που θα ξεκινούν κάτω από το 50% της δαπάνης για έξοδα από επιτηδευματίες που δεν εμφανίζουν τάσεις φοροδιαφυγής και θα πλησιάζουν -αλλά δεν θα φθάνουν- στο 100%, αν προέρχονται από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής.


Πηγή Ελευθεροτυπία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description ΡΑΘΥΜΟΣ | Ιανουαρίου 31, 2010 1:23 π.μ. | Reply
Για να δούμε, τι θα δούμε ...
image description ΣΤΑΘΗΣ | Ιανουαρίου 31, 2010 3:14 μ.μ. | Reply
ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΟΣΟ ΤΟ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΑΠΕΤΥΧΕ
image description ΣΚΙΠΕΡ | Φεβρουαρίου 1, 2010 10:03 π.μ. | Reply
Μόνο στην Ελλάδα γίνονται αυτά!έχω πήξει στις αποδείξης από καφέ και εστιατόρια.Να δω ποιος λοφιστής θα μου φτιάξει τη δήλωση,
image description Yannis24100 | Φεβρουαρίου 1, 2010 6:13 μ.μ. | Reply
Υπάρχουν ΣΑΪΤ που καταχωρείς τις αποδείξεις ενα είναι το taxfriend.gr
image description ΖΑΜΠΕΤΑΣ ΝΙΚΟΣ | Φεβρουαρίου 2, 2010 9:07 π.μ. | Reply
ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ 3 ΠΑΙΔΙΑ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΘΑΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ ΤΑ 20000
ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΟΥΜΕ ΤΟΤΡΙΤΩ ΠΑΙΔΙ
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο