Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις
Αλλες ειδήσεις

Σχετικά θέματα

Να επιστρέψουν 8,8 εκατ. ευρώ καλούνται εφοριακοί και εταιρείες μαϊμού.

Την επιστροφή ΦΠΑ, ύψους 8.831.906 ευρώ, εντός 48 ωρών, που φέρονται ότι εισέπραξαν τρεις ανύπαρκτες εταιρείες στη Βόρεια Ελλάδα, χρησιμοποιώντας πλαστά τελωνειακά έγγραφα, που βεβαίωναν εξαγωγές, οι οποίες ουδέποτε πραγματοποιήθηκαν,

Να επιστρέψουν 8,8 εκατ. ευρώ καλούνται εφοριακοί και εταιρείες μαϊμού.

Την επιστροφή ΦΠΑ, ύψους 8.831.906 ευρώ, εντός 48 ωρών, που φέρονται ότι εισέπραξαν τρεις ανύπαρκτες εταιρείες στη Βόρεια Ελλάδα, χρησιμοποιώντας πλαστά τελωνειακά έγγραφα, που βεβαίωναν εξαγωγές, οι οποίες ουδέποτε πραγματοποιήθηκαν, ζητεί από εφοριακούς και τελωνειακούς της ΔΟΥ Θεσσαλονίκης αλλά και τους επιχειρηματίες, εφόσον εντοπιστούν, ο γενικός επίτροπος Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕλΣ) κ. Γ. Σχοινιωτάκης.

Με έγγραφό του, που φέρει ημερομηνία 22 Ιανουαρίου 2010, προς τη Διεύθυνση Επιθεώρησης του υπουργείου Οικονομικών, ζητεί να επιστραφεί το παραπάνω ποσό, εφόσον η έρευνα επιβεβαιώσει παράνομες εκταμιεύσεις από το δημόσιο ταμείο.
Παράλληλα, ο φάκελος της υπόθεσης απάτης βρίσκεται στο... στόχαστρο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, προκειμένου να αποκαλυφθούν οι υπαίτιοι και να διερευνηθεί εάν οι δημόσιοι υπάλληλοι ή κάθε άλλος υπεύθυνος έχουν διαπράξει τα αδικήματα της κακουργηματικής απάτης και της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου.

Ειδικότερα, ο ανώτατος δικαστής υποδεικνύει στη Γενική Γραμματεία Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων του υπουργείου Οικονομικών ότι πρέπει το συντομότερο δυνατό να οριστούν στη Θεσσαλονίκη οικονομικοί επιθεωρητές, οι οποίοι στο πλαίσιο εφαρμογής των δημοσιολογιστικών διατάξεων θα πρέπει να καλέσουν για «εξηγήσεις» τους τελωνειακούς και τους εφοριακούς που διαχειρίζονταν τον λογαριασμό ΦΠΑ και είναι υπόλογοι για τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, καθώς και τους υπεύθυνους των επιχειρήσεων, προκειμένου να επιστρέψουν μέσα σε 48 ώρες τα χρήματα που έκαναν... φτερά.

ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ
Η υπόθεση μπήκε στο... μικροσκόπιο του γενικού επιτρόπου, όταν ανακάλυψε ότι η διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών πρότεινε να εφαρμοσθούν για τους εφοριακούς ρυθμίσεις που προβλέπουν ηπιότερη μεταχείρισή τους.
Συγκεκριμένα, οι επιθεωρητές στους οποίους ανατέθηκε το έργο της ΕΔΕ καταλόγισαν αμέλεια και ατελή εκπλήρωση καθήκοντος στην πλειονότητα των υπαλλήλων των ΔΟΥ Θεσσαλονίκης από τις οποίες εισέπραξαν παρανόμως τα ποσά οι ανύπαρκτες εταιρείες, ενώ το πειθαρχικό παράπτωμα της βαριάς αμέλειας καταλογίστηκε σε 8 υπαλλήλους του Δ' Τελωνείου Θεσσαλονίκης και της απλής αμέλειας σε 2 υπαλλήλους «καθώς με τις ενέργειές τους συνετέλεσαν στις παράνομες επιστροφές ΦΠΑ».
Ο κ. Σχοινιωτάκης, αφού χαρακτηρίζει «αδιανόητο» το γεγονός, αναφέρει ότι οι συγκεκριμένοι εφοριακοί δεν άσκησαν τη δέουσα εποπτεία και επίβλεψη, ώστε να αντιληφθούν έγκαιρα ότι επρόκειτο για επιχειρήσεις ανύπαρκτες που με δόλιο τρόπο πέτυχαν την εκταμίευση του ποσού και το οικειοποιήθηκαν παράνομα. Ετσι, ζητεί να εφαρμοσθούν σε βάρος τους αυστηρότερες νομοθετικές διατάξεις, ώστε να πληρώσουν και αυτοί, αφού με τις πράξεις τους συνετέλεσαν στη δημιουργία του ελλείμματος.
Σημειώνεται ότι οι έρευνες ξεκίνησαν με αφορμή αναφορές της Περιφερειακής Διεύθυνσης ΥΠΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας, προς το υπουργείο Οικονομικών, από την αρμόδια υπηρεσία του οποίου διατάχθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής πειθαρχικής εξέτασης.
Οπως διαπιστώθηκε για την «κομπίνα» χρησιμοποιήθηκαν εικονικά στοιχεία τελωνειακών εγγράφων και ψευδείς δηλώσεις, προκειμένου να δικαιολογηθεί η επιστροφή ΦΠΑ για εξαγωγές που δεν έγιναν ποτέ.


Πηγή  Κέρδος
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description ΚΑΤΕΡΙΝΑ | January 30, 2010 11:28 PM | Reply
ΚΑΙ ΕΠΕΙΤΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ!ΓΙΑ ΤΕΤΟΙΑΣ ΕΚΤΑΣΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΗΘΕΝ ΜΙΚΡΗ ΑΜΕΛΕΙΑ!ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΥΡΙΩΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΕΙΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ,ΤΑΠΑΙΡΝΟΥΝ ΜΑΥΡΑ ΚΑΙ ΑΣΠΡΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΝΟΧΛΕΙ!ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΟΙ ΔΟΥ,ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΝΤΡΑ ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ,ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΛΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ,ΝΑ ΞΕΜΠΕΡΔΕΥΟΥΜΕ ΜΕ ΔΑΥΤΟΥΣ!ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΡΟΠΟ κ.ΣΧΟΙΝΙΩΤΑΚΗ!
image description δημήτρης | January 31, 2010 12:42 PM | Reply
σωστά, σωστά.
Μόνο με ηλεκτρονικά ελεγχόμενες διαδικασίες μακριά από φυσική παρουσία προσώπων θα βρεθεί η λύση. Οι υπάλληλοι των δου να ελέγχουν μόνο μηχανογραφικές καταστάσεις για τις οποίες θα δίνουν αναφορά στο Υπουργείο.
Να ολοκληρωθεί ο έλεγχος του Επιτρόπου και να γίνονται γνωστά τα αποτελέσματα των ελέγχων.
image description ΒΓΚ | January 31, 2010 5:43 PM | Reply
Το θέμα ειναι<<άκρως ειδικό >> και υπάρχει νομική διάσταση .Η άποψη του
Γενικου Επιτρόπου έρχεται σε διάσταση με την παγια σχετική νομολογια .Επομένως εαν γίνουν οι δημοσιολογιστικοί καταλογισμοί, αυτοι προσβάλονται με έφεση στο ελεγκτικό συνεδριο ,το οποίο τελικά θα αποφανθεί περί της νομιμοτητας ή μη των καταλογισμων αυτων.Η ανωτέρω δημοσιολογιστική ευθύνη διαφέρει απο την τυχον ύπαρξη ποινικών και πειθαρχικών ευθυνών
image description 1234 | January 31, 2010 8:00 PM | Reply
Σωστά, σωστά. Οι υπάλληλοι των ΔΟΥ και των τελωνείων -αυτοί οι αμελείς-δεν πρέπει να ελεγχθούν εξονυχιστικά στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς?? Μήπως εντελώς τυχαία έχει μπεί-κατά λάθος - κανένα μεγάλο ποσό στους λογαριασμούς τους. Γιατί πόσο αμέλεια πιά? Δεν μπορεί. Θα πήραν το κατιτίς τους για να κάνουν τα στραβά μάτια.Φυσικά ζητήθηκε από το Υπ.οικ να πέσουν στα μαλακά, γιατί κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει. συνεταιράκια είναι οι προϊστάμενοι μεγάλων ΔΟΥ και τα υψηλόβαθμα στελέχη του Υποικ. Κατά τα άλλα μπορεί να πετύχουν κανένα φουκαρά να πουλήσει ένα ματσάκι ρίγανη χωρίς απόδειξη και να του πάρουν το κεφάλι. Ακου αμέλεια!!!! Δηλαδή κάποιοι θεωρούν ότι είμαστε κάφροι, η εν πάσει περιπτώσει χαμηλής νοημοσύνης και δεν καταλαβαίνουμε ότι δεν πρόκειται για αμέλεια, απλά κάποιοι εφοριακοί τα πιάσαν. Ολοι αυτοί -προϊσταμένοι ΔΟΥ και υψηλ.στελέχη του υπ.οικ. είναι συνεταιράκια από παράδοση. Γι'αυτό πρέπει να γίνουν όλα ηλεκτρονικά, να μην έρχεται faco to face ελεγκτής και ελεγχόμενος. Οποιος συλληφθεί να τα πιάνει-όπως πιστεύω -οι συγκεκριμένοι-να διώκεται. Να καταργηθούν τα συνδικαλιστικά όργανα αυτά τα άχρηστα κατασκευάσματα που το μόνο που κάνουν είναι να υπερασπίζονται στους διεφθαρμένους και τους αργυρώνητους.
image description alitax | February 1, 2010 2:04 PM | Reply
Θα πρότεινα να μην καταδικάζουμε με βάση τη λογική του όχλου. Αν κατηγορηθεί ένας εφοριακός να μην καθίσταται αυτομάτως ένοχος. Γιατί η ενοχή είναι προσωπική και όχι συλλογική ενός κλάδου ή μιας ομάδας ανθρώπων. Φοβάμαι ότι στη λογική του όχλου και της εκ των προτέρων καταδίκης έχουν εισχωρήσει και θεσμικοί λειτουργοί (δικαστές - ελεγκτικό συνέδριο). Αν προσδιοριστεί η ευθύνη με βάση κανόνες δικαίου, τότε να ισχύουν και οι συνέπειες του νόμου. Εδώ και ο δολοφόνος που έχει ομολογήσει τη δολοφονία δεν καταδικάζεται αν δεν προηγηθεί δίκη σε δικαστήριο.
Εν προκειμένω για τις παράνομες επιστροφές ΦΠΑ, έχει ψάξει κανένας το ισχύον νομικό καθεστώς; Μήπως οι νόμοι και οι αποφάσεις που έχουν ψηφιστεί από τις κυβερνητικές πλειοψηφίες και τους υπουργούς αφήνουν τεράστια παράθυρα ανοιχτά στους επιτήδειους για να εισπράτουν παράνομα τεράστια ποσά; Η ισχύουσα εγκύκλιος πάντως που εφαρμόζεται αναγκαστικά από τις εφορίες ΠΟΛ 1073/2004 ρητά αναφέρει ότι όταν ζητάει κάποιος επιστροφή ΦΠΑ, του επιστρέφεται χωρίς κανένα έλεγχο το 90% του ποσού και στο τέλος της χρήσης - μετά από 1 χρόνο γίνεται προσωρινός έλεγχος και παίρνει και το υπόλοιπο 10% (άντε βρες τον και άντε πιάστον μετά από ένα χρόνο). Επιτέλους στην Ελλάδα θα πρέπει κάποτε να χτηπήσουμε και τον γάιδαρο και όχι πάντα το σαμάρι. Κατά τα λοιπά βεβαίως αν κάποιος δωροδοκείται θα πρέπει να εξαντλείται η αυστηρότητα του νόμου.
image description ΔΗΜΗΤΡΗΣ | February 1, 2010 10:13 PM | Reply
ΕΣΥ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΚΑΛΑ ΤΑ ΛΕΣ ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΡΟΒΑΤΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΠΟΥ ΤΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΟΠΩΣ ΘΕΛΟΥΝ. ΑΝ ΑΡΝΗΘΕΙ Ο ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΘΕΛΗΣΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΛΕΓΧΟ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΝΑ ΜΗΝΥΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ. ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ΜΟΥΦΑ ΜΕΤΑ ΔΕΝ ΤΟΝ ΣΩΖΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΝ ΚΑΛΥΨΕΙ.ΑΥΤΑ ΟΜΩΣ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΔΕΝ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙ.
Η 1073/04 ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ.ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΦΟΡΟΚΛΟΠΗ.

ΠΟΛ1073/2004 Τρόπος επιστροφής του πιστωτικού υπολοίπου.

Το πιστωτικό υπόλοιπο επιστρέφεται:

α) Χωρίς έλεγχο κατά 90% του αιτούμενου πιστωτικού υπολοίπου με βάση τις υποβαλλόμενες καταστάσεις και τα προβλεπόμενα κατά περίπτωση δικαιολογητικά του άρθρου 4 της νέας απόφασης, όπως αυτά αναφέρονται κατωτέρω.
.

4. Δικαιολογητικά - απλοποιήσεις.

Για την επιστροφή χωρίς έλεγχο του 90% του πιστωτικού υπολοίπου του φόρου στις περιπτώσεις των υποκειμένων που ενεργούν τις πράξεις που προαναφέρθηκαν καταργείται πλέον η υποχρέωση προσκόμισης των τραπεζικών εγγράφων και δίγραμμων επιταγών που απαιτούντο με την προηγούμενη διαδικασία προς απόδειξη της εξόφλησης της συναλλαγής προκειμένου να διενεργηθεί η επιστροφή χωρίς έλεγχο.

Επίσης, καταργείται η υποχρέωση προσκόμισης όλων των άλλων παραστατικών (δελτίων αποστολής, τιμολογίων, πιστωτικών τιμολογίων, φορτωτικών, C.M.R., στοιχείων σχετικών με τη διενέργεια απαλλασσόμενης πράξης κ.λ.π. )

image description Αγράμματος | February 26, 2010 1:23 PM | Reply
Ποιός απο εσας πιστεύει ότι ο λαδωμένος τελωνειακός και εφοριακός εχει στο δικό του λογαριασμό τα μαύρα χρήματα; Για να βρεθούν πρέπει να ελέγχονται όλοι οι συγγενείς και φίλοι για ύποπτα εμβασματα και πόθεν έσχες σε αγορές ακινήτων. Και εντάξει, κουμπάροι, παιδιά, αδέλφια βρίσκονται. Οι πιο μάγκες που χρησιμοποιούν αχυρανθρώπους όπως ναρκομανείς που για ένα γερό χαρτζιλίκι σου δίνουν ταυτότητες, ΑΦΜ και σου υπογράφουν ό,τι θές;
Οι αμερικάνοι κάνουν το εξής κόλπο: Παρακολουθούν τα σκουπίδια σου και μαζεύουν αποδείξεις για τα έξοδά σου. Αντε να ισχυριστείς μετά ότι με τα 1500 ευρώ πλήρωνες αυτά που βρήκαν ότι κατανάλωσες. Οχι όπως στο ελλαδιστάν.
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο