Αποτελέσματα live αναζήτησης

Πόλεμος στα βενζινάδικα για τις αποδείξεις.

26 Ιανουάριου 2010 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτά
  • Εντονες τριβές μεταξύ πρατηριούχων βενζίνης και καταναλωτών έχει προκαλέσει η σύγχυση σχετικά με την έκδοση αποδείξεων για πώληση αμόλυβδης βενζίνης στους εποχουμένους.
Πόλεμος στα βενζινάδικα για τις αποδείξεις.

Ο νόμος δεν επιβάλλει την έκδοσή τους, αλλά οι πελάτες τις ζητούν για να μειώσουν τον φόρο τους .

Εντονες τριβές μεταξύ πρατηριούχων βενζίνης και καταναλωτών έχει προκαλέσει η σύγχυση σχετικά με την έκδοση αποδείξεων για πώληση αμόλυβδης βενζίνης στους εποχουμένους.

Πολλοί πελάτες ζητούν από τους πρατηριούχους αποδείξεις λιανικής για τη βενζίνη που αγοράζουν, θεωρώντας ότι το ποσό που πληρώνουν θα εκπέσει από το φορολογητέο τους εισόδημα. Το ισχύον θεσμικό πλαίσιο πάντως δεν επιβάλλει την έκδοση αποδείξεων λιανικής για τις πωλήσεις βενζίνης, αλλά εν πολλοίς δεν την επιτρέπει κιόλας.

Το καθεστώς αφορά και επηρεάζει πανελλαδικά το 95% των πρατηρίων, εκτός αυτών που έχουν βιβλία Γ΄ κατηγορίας και είναι υποχρεωμένα από τον Κώδικα να εκδίδουν αποδείξεις. Οι ταμειακές μηχανές που υπάρχουν στα πρατήρια καυσίμων εκδίδουν αποδείξεις για τα λοιπά είδη και υπηρεσίες που διαθέτουν τα πρατήρια (αξεσουάρ αυτοκινήτων, ψιλικά, τυποποιημένα τρόφιμα, λίπανση- πλύσιμο).

Η ασάφεια που επικρατεί πάντως φέρνει καθημερινά αντιμέτωπους τους πρατηριούχους με τους πελάτες, οι οποίοι θεωρούν ότι οι πρατηριούχοι δεν εκδίδουν αποδείξεις επειδή θέλουν να φοροδιαφύγουν, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αντεγκλήσεις και καταγγελίες. Διάβημα για το θέμα έκανε χθες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), που ζήτησε παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να διευκρινιστεί ότι με το ισχύον καθεστώς δεν επιτρέπει την έκδοση αποδείξεων για τις λιανικές πωλήσεις βενζίνης από τα πρατήρια.

Σε επιστολή της προς τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου η ΠΟΠΕΚ επαναλαμβάνει τη θέση του κλάδου, υπέρ της εγκατάστασης ταμειακών μηχανών στα πρατήρια για την έκδοση αποδείξεων για τις πωλήσεις καυσίμων, υπό την προϋπόθεση ότι αυτές θα είναι συνδεδεμένες με ολοκληρωμένα και πιστοποιημένα ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου εισροών- εκροών.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι αντίθετη θέση έχουν εκφράσει οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών, που θεωρούν ότι οι ταμειακές στην αντλία μπορεί να τοποθετηθούν άνετα και άμεσα χωρίς το σύστημα εισροών- εκροών.

Πηγή Το Βήμα




Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης