Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Επισπεύδονται οι αλλαγές σε φορολογία και ασφαλιστικό.

Τις βασικές κατευθύνσεις των αλλαγών στη φορολογία εισοδήματος και κεφαλαίου παρουσιάζει έως τις αρχές Φεβρουαρίου το υπουργείο Οικονομικών, ενώ παράλληλα θα «τρέξει» ταχύτερα και ορισμένες διαρθρωτικές αλλαγές, μετά τις αντιδράσεις που προκαλεί στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, η καθυστέρηση λήψης μέτρων.

Επισπεύδονται οι αλλαγές σε φορολογία και ασφαλιστικό.

Τις βασικές κατευθύνσεις των αλλαγών στη φορολογία εισοδήματος και κεφαλαίου παρουσιάζει έως τις αρχές Φεβρουαρίου το υπουργείο Οικονομικών, ενώ παράλληλα θα «τρέξει» ταχύτερα και ορισμένες διαρθρωτικές αλλαγές, μετά τις αντιδράσεις που προκαλεί στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, η καθυστέρηση λήψης μέτρων.

Η κριτική για την καθυστέρηση άσκησης οικονομικής πολιτικής κορυφώθηκε με την ανοιχτή επιστολή του ΙΟΒΕ προς τον πρωθυπουργό και σε συνδυασμό με τα συνεχή αρνητικά σχόλια από το εξωτερικό, έχει επιδεινωθεί περαιτέρω το οικονομικό κλίμα στη χώρα, την ώρα που η κυβέρνηση έχει εγκλωβιστεί στη διαδικασία των διαβουλεύσεων.

Με εντολή του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου, επιταχύνεται η λήψη αποφάσεων σε σειρά ζητημάτων, για να πειστούν οι αγορές.
Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου θα παρουσιάσει τους άξονες της φορολογικής μεταρρύθμισης που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση. Θα πρόκειται για την παρουσίαση των κυβερνητικών θέσεων, μετά την αξιοποίηση των διαλόγου που έγινε μέσω του ίντερνετ, με την κατάθεση των προτάσεων από τους πολίτες, αλλά και από τα πορίσματα των επιτροπών, που λειτουργούν και καταρτίζουν το φορολογικό νομοσχέδιο.

Οι αλλαγές στη φορολογία θα αποσκοπούν στην αύξηση των φορολογικών εσόδων μέσα από την αύξηση της έμμεσης και άμεσης φορολογίας. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές προθέσεις:

- Αλλάζει η κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, με μία πιο προοδευτική, που τιμαριθμοποιείται κάθε χρόνο ανάλογα με τον πληθωρισμό. Θα επιβαρυνθούν εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ και θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα ή θα υπάρξουν οριακές μειώσεις φόρου στα χαμηλότερα εισοδήματα.

- Καταργούνται πολλές φοροαπαλλαγές και καθιερώνονται εισοδηματικά όρια μέχρι των οποίων θα αναγνωρίζονται, ενώ ενισχύεται το αφορολόγητο με αποδείξεις παροχής υπηρεσιών ή αγοράς καταναλωτικών αγαθών.

- Λαμβάνονται μέτρα κατά της φοροδιαφυγής των ελευθέρων επαγγελματιών και των ατομικών επιχειρήσεων, που έχουν τεθεί στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών, ενώ ενισχύεται και το πόθεν έσχες.

- Καταργούνται οι ειδικές ρυθμίσεις για την αυτοτελή φορολόγηση ορισμένων επαγγελματιών (ταξί, φορτηγών Δημόσιας Χρήσης, λεωφορείων, κ.λπ.), ενώ επεκτείνεται σε όλους τους επιτηδευματίες η χρήση ταμιακών μηχανών.

- Στον τομέα της ακίνητης περιουσίας, έχουν νομοθετηθεί ήδη οι αλλαγές στη φορολογία κληρονομιών, γονικών παροχών, ενώ απομένει η κατάργηση του ΕΤΑΚ και η καθιέρωση του νέου Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας με νέα αφορολόγητα.

Στην ατζέντα του υπουργείου Οικονομικών υπάρχουν επίσης θέματα όπως:

1. Το νομοσχέδιο για την ανεξαρτητοποίηση της Εθνικής Στατιστικής Αρχής, που ζητεί επιτακτικά η Κομισιόν μετά και την τεράστια αναθεώρηση των στοιχείων του ελλείμματος του 2009, λόγω αποκρύψεων δαπανών και των υστερήσεων των εσόδων.

2. Η εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο. Το σχετικό νομοσχέδιο θα υποβληθεί σε διάλογο με την ΑΔΕΔΥ και θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή.

3. Το νομοσχέδιο, με την ενσωμάτωση στο εθνικό μας δίκαιο της κοινοτικής οδηγίας για το «άνοιγμα» των υπηρεσιών, στον ανταγωνισμό. Δεν αφορά στα κλειστά επαγγέλματα αλλά στη δυνατότητα κατοίκων άλλων χωρών της ΕΕ να ασκούν δραστηριότητες στην Ελλάδα, εφόσον έχουν τα προσόντα που απαιτούνται. Στην κυβερνητική ατζέντα είναι και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, διαδικασία που θα ξεκινήσει εντός της άνοιξης.

4. Η επαναλειτουργία των «τυχερών παιχνιδιών» και συγκεκριμένα η άρση της απαγόρευσης για τα τεχνικά παίγνια, καθώς η χώρα πληρώνει πρόστιμο ύψους 31.000 ευρώ πρόστιμο κάθε μέρα. Θα ακολουθήσει διάλογος για την εξέταση της επαναλειτουργίας και των τυχερών παιχνιδιών αν και υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις και από κυβερνητικά στελέχη.

5. Το νομοσχέδιο για την εισοδηματική πολιτική και την περικοπή των επιδομάτων κατά 10%.

6. Η ίδρυση, μέχρι το Μάρτιο, της σύστασης και λειτουργίας της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών από το Δημόσιο. Όλες οι πληρωμές μισθών και συντάξεων θα γίνονται από η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα τις ελέγχει, με στόχο τον περιορισμό των κονδυλίων από επιδόματα που καταβάλλονται σε μη δικαιούχους.

Πηγή: H Nαυτεμπορική
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο