Γ. Παπακωνσταντίνου: Ανάκαμψη το 2ο εξάμηνο του 2010.

Οικονομικές Ειδήσεις

22 Ιανουάριος 2010
Το μακροοικονομικό σενάριο στο ΠΣΑ είναι ρεαλιστικό και η χώρα θα είναι σε οριακή ύφεση το 2010, με την ανάκαμψη να σημειώνεται στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, ενώ θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης θα καταγραφούν το 2011, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου μιλώντας σε διεθνές τραπεζικό συνέδριο που διοργάνωσαν στην Αθήνα το περιοδικό "The Banker " των Financial Times. Taxheaven.gr

Γ. Παπακωνσταντίνου: Ανάκαμψη το 2ο εξάμηνο του 2010.

Το μακροοικονομικό σενάριο στο ΠΣΑ είναι ρεαλιστικό και η χώρα θα είναι σε οριακή ύφεση το 2010, με την ανάκαμψη να σημειώνεται στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, ενώ θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης θα καταγραφούν το 2011, τόνισε  ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου μιλώντας σε διεθνές τραπεζικό συνέδριο που διοργάνωσαν στην Αθήνα το περιοδικό "The Banker " των Financial Times.

"Η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει οικονομική βοήθεια και είναι βέβαιη ότι θα καλύψει τις δανειακές της ανάγκες τους επόμενους μήνες" συνέχισε o Γιώργος Παπακωνσταντίνου. "Η Ελλάδα δεν περιμένει κάποιον να τη σώσει, η χώρα δεν έχει ζητήσει ούτε περιμένει κάτι τέτοιο" πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα βάσει του σχεδιασμού της θα είναι σε θέση να ικανοποιήσει τις δανειακές της απαιτήσεις στις διεθνείς αγορές τις επόμενες βδομάδες ή μήνες.

Με παρέμβαση του Πρωθυπουργού άρχισε το μεσημέρι η συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής (ΟΚΕ) στην οποία προεδρεύει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος

Γ. Παπακωνσταντίνου: Ανάκαμψη το β' εξάμηνο του 2010

Ο υπουργός υπογράμμισε ακόμα ότι δεν θα υπάρξει καμία παρέκκλιση από το στόχο της διόρθωσης του δημοσιονομικού προβλήματος και της ανάταξης της οικονομίας, ενώ εμφανίστηκε αντίθετος στη λήψη σκληρών μέτρων, υπογραμμίζοντας ότι οι αλλαγές που θα γίνουν πρέπει να έχουν ένα αίσθημα δικαίου διαφορετικά οι πολίτες δεν θα τις στηρίξουν.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το μακροοικονομικό σενάριο στο ΠΣΑ είναι ρεαλιστικό και η χώρα θα είναι σε οριακή ύφεση το 2010, με την ανάκαμψη να σημειώνεται στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, ενώ θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης θα καταγραφούν το 2011.

Σημείωσε ακόμα, ότι η κυβέρνηση δεν στοχεύει τους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά τη σπατάλη που κρύβεται στο Δημόσιο και υπογράμμισε πως θα χτυπηθεί αλύπητα η φοροδιαφυγή, δίνοντας κίνητρα στους πολίτες να ζητούν αποδείξεις αλλά και επιβάλλοντας υψηλές ποινές στους παραβάτες.

Στο μεταξύ, στο υψηλότερο επίπεδο από την είσοδο της Ελλάδας στην ευρωζώνη το 2001, έφθασε σήμερα το σπρεντ του 10ετούς ελληνικού ομολόγου αγγίζοντας τις 311 μονάδες βάσης.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη, το σπρέντ του ελληνικού ομολόγου έκλεισε στις 294 μονάδες βάσης.

Μιιλώντας αναλυτικά για τους στόχους του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, τόνισε ότι έχει διπλό στόχο: Να βάλει τις βάσεις για μια νέα πορεία ανάπτυξης ταυτόχρονα με τη δημοσιονομική εξυγίανση.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε κατηγορηματικά ότι ο δημοσιονομικός στόχος για μείωση του ελλείμματος κάτω από 3% σε χρονικό ορίζοντα τριετίας, είναι δύσκολος αλλά απόλυτα εφικτός.
   
    Μιλώντας για τη φορολογική πολιτική, είπε ότι περισσότεροι από 20.000 πολίτες έκαναν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις και επισημάνσεις στη δημόσια διαβούλευση που ολοκληρώθηκε.

    Τέλος επισήμανε ότι το φορολογικό νομοσχέδιο, που ετοιμάζεται, θα έχει πολύ σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ελέγχου στις επιχειρήσεις και στα φυσικά πρόσωπα, θα προβλέπει γενικευμένο "πόθεν έσχες" και διευρυμένη φορολογική βάση.

        "Να χτυπήσουμε αλύπητα όσους επιβαρύνουν και κλέβουν τον Έλληνα φορολογούμενο", είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, τονίζοντας ότι "το φορολογικό νομοσχέδιο θα προβλέπει εξαιρετικά αυστηρές ποινές σε όσους επιμένουν να μην επωμίζονται τα φορολογικά βάρη που τους αναλογούν".

    Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε "δεν θα αφήσουμε να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Παίρνουμε και θα πάρουμε όλα τα μέτρα που απαιτούνται για να αλλάξει πορεία η χώρα μας."

Πηγή Express