Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Όχι σε νέους φόρους και αύξηση του ΦΠΑ.

Αρνητικός στο ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ και επιβολής νέων φόρων εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Την ίδια στιγμή, πάνω από τις 300 μονάδες έφτασε στη διάρκεια της σημερινής διαπραγμάτευσης το spread των ομολόγων, ενώ ο Γενικός Δείκτης τιμών στο χρηματιστήριο υποχώρησε 3,39%.

Όχι σε νέους φόρους και αύξηση του ΦΠΑ.

Αρνητικός στο ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ και επιβολής νέων φόρων εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Την ίδια στιγμή, πάνω από τις 300 μονάδες έφτασε στη διάρκεια της σημερινής διαπραγμάτευσης το spread των ομολόγων, ενώ ο Γενικός Δείκτης τιμών στο χρηματιστήριο υποχώρησε 3,39%.

«Δεν υπάρχει πρόθεση αύξησης του ΦΠΑ. Προετοιμαζόμαστε για ό,τι χρειαστεί. Στο “ό,τι χρειαστεί” δεν περιλαμβάνεται η αύξηση του ΦΠΑ, νέοι φόροι», δήλωσε ο υπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Αναφερόμενος στις πρόσφατες συναντήσεις του στο πλαίσιο των Eurogroup και Ecofin, δήλως πως «το κλίμα μεταξύ των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών είναι ιδιαίτερα βαρύ όσον αφορά στα στατιστικά στοιχεία της Ελλάδας» και ότι «αυτό συνεπάγεται κόστος για εμάς, μέσω της διεύρυνσης των spreads στις διεθνείς αγορές. Το ζήτημα των στατιστικών στοιχείων είναι, κατά τη γνώμη μου, το ίδιο σοβαρό με το ζήτημα του ελλείμματος».

Προσέθεσε πάντως ότι «η αίσθηση που υπάρχει μετά το Ecofin και το Eurogroup είναι ότι γυρνάμε το κλίμα. Για την Ελλάδα, αρχίζει να εμπεδώνεται η εμπιστοσύνη. Υπάρχει πρόθεση από την κυβέρνηση να θεσμοθετήσει δημοσιονομικούς κανόνες έως τα τέλη του έτους. Η Ελλάδα είναι μία από τις τρεις χώρες της Ευρώπης... που δεν έχουν θεσμοθετήσει ακόμα δημοσιονομικούς κανόνες».

Ξεκαθάρισε επίσης ότι η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία θα ανεξαρτητοποιηθεί πλήρως από το ελληνικό κράτος, τονίζοντας ότι ήδη, συστήθηκε μια ανεξάρτητη επιτροπή - σε αυτήν μετέχουν η Τράπεζα της Ελλάδος, η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών εκπρόσωποι του ΙΟΒΕ, της ΓΣΕΕ και του ΚΕΠΕ- που εκπόνησε ένα πόρισμα το οποίο θα αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ο υπουργός Οικονομικών άφησε παράλληλα ανοικτό το ενδεχόμενο έκδοσης λαϊκού ομολόγου φέτος. Σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση σκέφτεται την έκδοση τέτοιου ομολόγου, ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε: «Τα εξετάζουμε όλα, όμως η έκδοση λαϊκού ομολόγου δεν είναι η μόνη λύση. Δεν έχουμε πάρει καμιά απόφαση».

Πιέσεις από τις αγορές

Την ίδια στιγμή πάντως, σε νέο κλοιό πιέσεων βρέθηκαν σήμερα τόσο τα ελληνικά ομόλογα όσο και το χρηματιστήριο. Το spread μεταξύ των ελληνικών και των γερμανικών 10ετών ομολόγων εκτινάχθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης πάνω από τις 300 μονάδες βάσεις, καταγράφοντας υψηλό μηνών, ενώ ο Γενικός Δείκτης τιμών έκλεισε με απώλειες 3,39% στις 2.030,28 μονάδες.

Πηγή Τα Νέα
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description Γιάννης | Ιανουαρίου 21, 2010 10:59 π.μ. | Reply
Δηλαδή κ. Παπακωνσταντίνου, η περικοπή των επιδομάτων στο δημόσιο δεν είναι ουσιαστικά φόρος; Μα σε ποιούς μιλάει ο άνθρωπος και γιατί κανείς δημοσιογράφος δεν του κάνει αυτή την ερώτηση;
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο