Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Φορολογικά ΚΕΠ παντού, ανατροπές σε εφορίες - τελωνεία.

Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης ιδρύονται «φορολογικά ΚΕΠ» στα οποία οι φορολογούμενοι θα μπορούν να διεκπεραιώνουν τις φορολογικές και τελωνειακές υποθέσεις τους.

Φορολογικά ΚΕΠ παντού, ανατροπές σε εφορίες - τελωνεία.

Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης ιδρύονται «φορολογικά ΚΕΠ» στα οποία οι φορολογούμενοι θα μπορούν να διεκπεραιώνουν τις φορολογικές και τελωνειακές υποθέσεις τους.

Δημιουργία «φορολογικών ΚΕΠ» σε κάθε πόλη και χωριό της χώρας, κατάργηση εφοριών και τελωνείων, επανασύσταση και αναβάθμιση του ΣΔΟΕ, αλλά και σύσταση Εθνικού Κέντρου Ελέγχου και Επανελέγχου των μεγάλων επιχειρήσεων προβλέπει το σχέδιο για τη ριζική αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών.

Το σχέδιο αυτό, το οποίο αποτελεί αντικείμενο του κοινωνικού διαλόγου για τη μεταρρύθμιση του ισχύοντος φορολογικού συστήματος, ανατρέπει το σημερινό σύστημα λειτουργίας και οργάνωσης των 300 ΔΟΥ και των 130 περίπου τελωνείων.

Στόχος του υπουργείου είναι η καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των φορολογούμενων από οποιαδήποτε ΔΟΥ της χώρας ή από μια μόνο υπηρεσία τα Τοπικά Οικονομικά Κέντρα (ΤΟΚ).

Ουσιαστικά πρόκειται για «φορολογικά ΚΕΠ» στα οποία οι φορολογούμενοι θα μπορούν να διεκπεραιώνουν τις φορολογικές και τελωνειακές υποθέσεις τους, χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθούν από τον τόπο κατοικίας τους και να ταλαιπωρούνται από υπηρεσία σε υπηρεσία για να πάρουν μια υπογραφή. Στα ΤΟΚ η πλειοψηφία των υποθέσεων θα ολοκληρώνεται με μια υπογραφή, ενώ απώτερος στόχος του υπουργείου είναι όλες οι συναλλαγές των φορολογούμενων να γίνονται ηλεκτρονικά.


Συντονισμός
Τον έλεγχο των οικονομικών υπηρεσιών (ΔΟΥ Τελωνείων, Τοπικών Οικονομικών Κέντρων) που βρίσκονται σε κάθε περιφέρεια θα έχει το Περιφερειακό Κέντρο, το οποίο θα συντονίζει και θα ελέγχει τις διαδικασίες είσπραξης των φόρων και τελών, των ελέγχων ακόμη και τη συμπεριφορά των υπαλλήλων.

Το μοντέλο που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών για τη νέα δομή των υπηρεσιών του, το οποίο παρουσιάζει σήμερα η «Η» έχει βρει θετική ανταπόκριση από τους φορείς. Ειδικότερα: Σε κάθε περιφέρεια δημιουργούνται Περιφερειακά Κέντρα (ΠΚ) τα οποία θα παρακολουθούνται από την Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών. Μάλιστα μεταξύ Κεντρικής Υπηρεσίας και Περιφερειακών Κέντρων θα «υπογράφεται» «Συμβόλαιο στόχων» για έσοδα, φορολογικούς ελέγχους, το οποίο θα πρέπει να εκτελούν οι τοπικές οικονομικές υπηρεσίες (ΔΟΥ, Τελωνεία, ΤΟΚ).


Περιφέρειες
Σύμφωνα με το προτεινόμενο μοντέλο, τα Περιφερειακά Κέντρα είναι κέντρα συντονισμού, υποστήριξης και ελέγχου:

Της διαδικασίας παραλαβής και επεξεργασίας όλων των ειδών των δηλώσεων, που παραλαμβάνονται από τις τοπικές οικονομικές μονάδες της περιφέρειάς τους.
Της είσπραξης όλων των φόρων, τελών και δασμών.
Της ενημέρωσης της περιφέρειας για φορολογικά και τελωνειακά θέματα.
Της εκπαίδευσης όλων των υπαλλήλων.
Των φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων.
Της εισαγωγής στοιχείων(data entry) για το οικονομικό προφίλ κάθε φορολογούμενου και επιχείρησης.

Ευθύνες
Επίσης έχουν την ευθύνη για τα εξής:

Την εκτέλεση της συμφωνίας της επίτευξης στόχων για όλες τις οικονομικές υπηρεσίες που υπάγονται σε αυτό.
Την ποιότητα και ποσότητα των εργασιών όλων των υπηρεσιών.
Τη σύνταξη του ετήσιου απολογισμού δράσης.
Την παρακολούθηση της διαδικασίας και αναφοράς στη Διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου.
Τη συμπεριφορά όλων των υπαλλήλων της περιφέρειάς του.
Την επίλυση διοικητικών διαφορών.
Την επίλυση φορολογικών διαφορών.
Οι τοπικές υπηρεσίες που υπάγονται σε κάθε Περιφερειακό Κέντρο έχουν κοινή χωρική αρμοδιότητα με αυτή του Περιφερειακού Κέντρου και είναι συνδεδεμένες με αυτό μέσω δικτύου. Έτσι ο πολίτης θα μπορεί να εξυπηρετείται σε οποιαδήποτε εφορία ή τελωνείο από αυτές που ανήκουν στο ίδιο Περιφερειακό Κέντρο. Όπως αναφέρει αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, η λύση αυτή, δίνει την ευελιξία στη φορολογική διοίκηση να αυξάνει ή να μειώνει το αριθμό των υπηρεσιών, χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες και κόστος τεχνικών εργασιών για διασπάσεις ή συνενώσεις.


Τοπικά Κέντρα
Σε όλες τις άγονες, ορεινές, συνοριακές και δύσκολες από πλευράς μετακίνησης των φορολογούμενων περιοχές συστήνονται τα Τοπικά Οικονομικά Κέντρα για την εξυπηρέτηση του κοινού.

Αποστολή του Τοπικού Οικονομικού Κέντρου είναι η ολοκλήρωση μίας ή πολλών συναλλαγών του πολίτη από μια θέση εργασίας, χωρίς αυτός να χρειάζεται να μετακινηθεί, καθώς και η γρήγορη διεκπεραίωση των αιτημάτων του.

Στα Τοπικά Οικονομικά Κέντραθα μπορεί να γίνονται:

Απλές συναλλακτικές δραστηριότητες.
Υποβολή δηλώσεων, αιτήσεων κ.λπ.
Πληρωμή φόρων και τελών.
Δραστηριότητες που είναι αυτοματοποιημένες.
Διαδικασίες πρωτοκόλλου.

Ελεγχοι

Το σχέδιο για την αναδιοργάνωση και αναβάθμιση των οικονομικών υπηρεσιών περιλαμβάνει ακόμη:

Δημιουργία Υπηρεσίας Διεύ-θυνσης Εσωτερικού Ελέγχου.
Δημιουργία Υπηρεσίας Ομάδας ελέγχου ενδοομιλικών τιμολογήσεων μεταξύ πολυεθνικών επιχειρήσεων (transfer-pricing).
Αναβάθμιση του Ειδικού Νομικού Γραφείου Φορολογίας.
Επανασύσταση του Εθνικού Κέντρου Ελέγχου -Επανελέγχου, για τον έλεγχο και επανέλεγχο των μεγάλων επιχειρήσεων και ομίλων.
Επανασύσταση και αναβάθμιση του ΣΔΟΕ.
Καθιέρωση του συστήματος υπογραφής συμβολαίου στόχων μεταξύ της Κεντρικής Διοίκησης και των Περιφερειακών Κέντρων.
Αναβάθμιση της Σχολής Επιμόρφωσης Υπαλλήλων ΥΠΟΟ (ΣΕΥΥΟ). Η πιστοποίηση της εκπαίδευσης θα αποτελεί επιπλέον προσόν προαγωγής των υπαλλήλων.
Δημιουργία συστήματος πληροφόρησης Διοίκησης (MIS).

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

ΘΕΛΟΥΝΕ ΝΑ ΞΗΛΩΣΟΥΝΕ ΕΦΟΡΙΑΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΟΥΣ. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ
image description DIMITRIOS_FIN | Ιανουαρίου 20, 2010 6:34 μ.μ. | Reply
Μακάρι μήπως σοβαρευτουμε επιτέλους σε αυτό το Κράτος (προσοχή όμως όχι υπερεξουσίες και έλεγχο σε αυτούς που κάνουν έλεγχο).
image description nik | Ιανουαρίου 20, 2010 6:54 μ.μ. | Reply
Όλα καλά, αλλά τελικά μένουμε στα λόγια χωρίς πράξεις.
image description ΝΙΙΙΙΙ | Ιανουαρίου 21, 2010 8:33 π.μ. | Reply
ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΙΣ ΠΟΥΛΗΣΕΙ ΣΤΟΝ ΚΟΚΑΛΗ ΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΣΟΣΙΑ = ΛΗΣΤΕΣ
image description JONN | Ιανουαρίου 21, 2010 2:39 μ.μ. | Reply
ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΚΥΡΙΟΙ , ΣΕ ΠΟΙΑ ΧΩΡΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ , ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΝΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΓΙΑ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΤΡΕΛΕΣ ΠΡΟΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΛΑΝΣΑΡΟΥΝ .
ΑΙΣΧΟΣ........
image description Bill | Ιανουαρίου 21, 2010 5:44 μ.μ. | Reply
Όχι άλλες προσλήψεις στο Δημόσιο! Φτάνει πια! Να βάλουν χέρι στους ήδη υπάρχοντες υπαλλήλους σε εφορίες κτλ. Να κάνουν τη δουλειά τους σωστά. Επιτέλους να καταργήσουν την ηλίθια χαρτούρα που σε αναγκάζει να δίνεις δύο και τρεις φορές τα ίδια δικαιολογητικά για το ίδιο πράγμα! Να καταργήσουν και να φτιάξουν από την αρχή τον αρχαίο πλέον ΚΒΣ αλλά και το φορολογικό σύστημα!
image description dimgian | Ιανουαρίου 22, 2010 8:29 π.μ. | Reply
Αυτά που αναφέρει το δημοσίευμα αποτελούν όνειρα θερινής νυκτός, ανθρώπων που αγνοούν παντελώς το έργο των εφοριών και των τελωνείων . Γνωρίζω πολύ καλά το έργο τουλάχιστον των εφοριών και έχω την άποψη ότι έχει ανάγκη σοβαρών βελτιώσεων και αλλαγής νοοτροπιών, πλην όμως η βελτίωση σε συνδοιασμό και με τις αλλαγές στη νομοθεσία πρέπει να σχεδιασθεί με πρωτεργάτες, άξια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών που γνωρίζουν τις ανάγκες και τις αδυναμίες και έχουν και τις γνώσεις και τις ικανότητες να σχεδιάσουν αυτές τις αλλαγές . Τόσο ο σημερινός Γενικός Δ/ντής Φορολογίας, Δημήτρης Σταματόπουλος, όσο καιάλλα στελέχη που μπορούν να συνεργαστούν με αυτόν και κατέχουν την Ελληνική πραγματικότητα αλλά έχουν συνεργασθεί και με Αμερικάνικες και Ευρωπαϊκές φορολογικές αρχές μπορούν να εισηγηθούν βιόσημες αλλαγές . ακούσει
image description Ν-ΦΡΑΓΚΛΙΝΟς.Π | Ιανουαρίου 22, 2010 10:41 π.μ. | Reply
Αυτοί οι άνθρωποι που με κάθε τρόπο θέλουν το ταχύτερο να μετατρέψουν την Χώρα σε επαρχία της Εμπορευματικής Ευρώπης με ανθρωποειδή κατοίκους ,απλώς είναι , οπως όλοι οι ""εκπρόσωποι"" του λαού από 1966- έως και σήμερα : ερασιτέχνες πολιτικοί - ( κατά τον Ι.Δραγούμη , είναι πολιτικάντηδες ) .
Οι οποίοι, ενώ δεν γνωρίζουν την ελληνική πραγματικότητα παραμένουν δογματικοί και προσπαθούν να μεταρέψουν τους υπαλλήλους ( μαζί με την δική τους ΑΔΕΔΥ ) σε παρίες της εξουσίας ........
Ο αείμνηστος καθηγητής Α.ΑΓΓΕΛΌΠΟΥΛΟς , από την δεκαετία του 1980 αναφέρεται σε τέτοιους τύπους με masters που δεν γνωρίζουν ότι όι οικονομικοί νόμοι είναι φιλέκδικοι ..... αυτό το τίμημα ακριβώς , πληρωνει η χώρα και ο λαός - μάζα που οδηγείται επί χρόνια στην
" φτώχευση" άδοντας ( τραγουδόντας και χειροκτοτώντας! )....
image description Δημήτρης | Ιανουαρίου 25, 2010 9:29 π.μ. | Reply
Αλήθεια το κόστος δημιουργίας αυτών των κέντρων πόσο θα είναι? Το κόστος για τη λεγόμενη αναβάθμιση του ΤΑΧΙS θα πάει στράφι? Ο νέος εξοπλισμός που πήγε στις ΔΟΥ (Η/Υ, εξπλισμός για το syxefxis, φορητοί υπολογιστές για το elenxis κλπ κλπ) τι θα απογίνει? Μιλάμε μήπως για εκ. ευρώ? Θα γίνει απόσβεση από την αύξηση των φορολογικών εσόδων? Μήπως θα έχουμε και καμμιά εθελούσια για τους εφοριακούς?
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο