Αποτελέσματα live αναζήτησης

Στις 2 Φεβρουαρίου αποφασίζεται ο φόρος - πόρος για τα ταμεία.

19 Ιανουάριου 2010 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Στην επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για το ασφαλιστικό - που αναμένεται στις 2 Φεβρουαρίου 2010 παραπέμφθηκε η συγκεκριμένη ανακοίνωση της θέσης της κυβέρνησης για την καθιέρωση ενός νέου φόρου ως πόρου για τα ασφαλιστικά ταμεία.
Στις 2 Φεβρουαρίου αποφασίζεται ο φόρος - πόρος για τα ταμεία.             

 
Στην επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για το ασφαλιστικό - που αναμένεται στις 2 Φεβρουαρίου 2010 παραπέμφθηκε η συγκεκριμένη ανακοίνωση της θέσης της κυβέρνησης για την καθιέρωση ενός νέου φόρου ως πόρου για τα ασφαλιστικά ταμεία.  Η παρουσίαση θα γίνει από τον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο αλλά και τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

Μέσω αυτού του νέου φορολογικού εσόδου το Υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι θα συγκεντρώνει πόρους της τάξης των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως.  Στη σημερινή συνεδρίαση ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε ότι το ΙΚΑ θα διεκδικήσει από την πρώην Ολυμπιακή οφειλές ύψους 660 εκατομμυρίων ευρώ αλλά και από τον ΟΤΕ οφειλές που προκύπτουν από την εθελούσια έξοδο του 2005 και υπολογίζονται κοντά στα 142 εκατομμύρια ευρώ.

Κατά τη συζήτηση ο πρόεδρος της Επιτροπής 'Αγγελος Στεργίου έκανε λόγο για έναν φόρο που θα στηρίζει τη χρηματοδότηση των ταμείων σε αντικατάσταση της μέχρι σήμερα συμμετοχής του κράτους ισχυριζόμενος ότι η χρηματοδότηση των ταμείων μέσω των εισφορών έχει πλέον φτάσει στα όριά της.

Στη θέση αυτή αντιτάχθηκαν οι εκπρόσωποι των συνδικάτων καθηγητές Γ. Ρωμανιάς και Σ. Ρομπόλης που πρότειναν τη δημιουργία ενός "κουμπαρά" για το ασφαλιστικό που θα συγκεντρώνει 3 έως 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως ως ποσοστό από το σύνολο των ετησίων εισπράξεων του προϋπολογισμού αλλά πιθανώς και μέσα από τη θεσμοθέτηση ενός μίνι "φόρου Τόμπιν" πάνω στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές και πράξεις. Οι εκπρόσωποι των συνδικάτων τάχθηκαν κατά της θεσμοθέτησης φόρου επί των εισοδημάτων ειδικά σε μια περίοδο κρίσης σαν τη σημερινή.

Η πρόταση του προέδρου της επιτροπής κοινωνικού διαλόγου για το ασφαλιστικό 'Αγγελου Στεργίου, είναι η παρακράτηση ποσοστού 1% επί της φορολογίας φυσικών προσώπων για την οικονομική ενίσχυση των Ταμείων. Στον αντίποδα η εργατική πλευρά, που διαφωνεί με την πρόταση αυτή, αντιπροτείνει ποσοστό επί των τραπεζικών συναλλαγών στο τζίρο των τυχερών παιχνιδιών.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, για να  καλύπτονται και οι ασφαλιστικές εισφορές όσων ασφαλίζονται στο ΙΚΑ ή στον ΟΓΑ, πρότεινε η αμοιβή στο οικόσιτο προσωπικό (καθαρίστριες κτλ) και στους εργάτες γης να γίνεται με κουπόνι το οποίο ο εργοδότης θα αγοράζει από το ΙΚΑ.

Για παράδειγμα για αμοιβή οικιακής βοηθού της τάξης των 40 ευρώ, ο εργοδότης θα πληρώσει εισφορά 5,3 ευρώ και από τον εργαζόμενο θα παρακρατηθούν 2,6 ευρώ.

Έτσι τα ταμεία αναμένεται να ωφεληθούν με έσοδα πάνω από 350 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το φόρο που θα καταβάλλεται υπέρ του ασφαλιστικού θα αναλύσουν από κοινού οι υπουργοί οικονομίας και εργασίας στις 2 Φεβρουαρίου.
 
Πηγή Express


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης