Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Στις 2 Φεβρουαρίου αποφασίζεται ο φόρος - πόρος για τα ταμεία.

Στην επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για το ασφαλιστικό - που αναμένεται στις 2 Φεβρουαρίου 2010 παραπέμφθηκε η συγκεκριμένη ανακοίνωση της θέσης της κυβέρνησης για την καθιέρωση ενός νέου φόρου ως πόρου για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Στις 2 Φεβρουαρίου αποφασίζεται ο φόρος - πόρος για τα ταμεία.             

 
Στην επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για το ασφαλιστικό - που αναμένεται στις 2 Φεβρουαρίου 2010 παραπέμφθηκε η συγκεκριμένη ανακοίνωση της θέσης της κυβέρνησης για την καθιέρωση ενός νέου φόρου ως πόρου για τα ασφαλιστικά ταμεία.  Η παρουσίαση θα γίνει από τον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο αλλά και τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

Μέσω αυτού του νέου φορολογικού εσόδου το Υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι θα συγκεντρώνει πόρους της τάξης των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως.  Στη σημερινή συνεδρίαση ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε ότι το ΙΚΑ θα διεκδικήσει από την πρώην Ολυμπιακή οφειλές ύψους 660 εκατομμυρίων ευρώ αλλά και από τον ΟΤΕ οφειλές που προκύπτουν από την εθελούσια έξοδο του 2005 και υπολογίζονται κοντά στα 142 εκατομμύρια ευρώ.

Κατά τη συζήτηση ο πρόεδρος της Επιτροπής 'Αγγελος Στεργίου έκανε λόγο για έναν φόρο που θα στηρίζει τη χρηματοδότηση των ταμείων σε αντικατάσταση της μέχρι σήμερα συμμετοχής του κράτους ισχυριζόμενος ότι η χρηματοδότηση των ταμείων μέσω των εισφορών έχει πλέον φτάσει στα όριά της.

Στη θέση αυτή αντιτάχθηκαν οι εκπρόσωποι των συνδικάτων καθηγητές Γ. Ρωμανιάς και Σ. Ρομπόλης που πρότειναν τη δημιουργία ενός "κουμπαρά" για το ασφαλιστικό που θα συγκεντρώνει 3 έως 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως ως ποσοστό από το σύνολο των ετησίων εισπράξεων του προϋπολογισμού αλλά πιθανώς και μέσα από τη θεσμοθέτηση ενός μίνι "φόρου Τόμπιν" πάνω στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές και πράξεις. Οι εκπρόσωποι των συνδικάτων τάχθηκαν κατά της θεσμοθέτησης φόρου επί των εισοδημάτων ειδικά σε μια περίοδο κρίσης σαν τη σημερινή.

Η πρόταση του προέδρου της επιτροπής κοινωνικού διαλόγου για το ασφαλιστικό 'Αγγελου Στεργίου, είναι η παρακράτηση ποσοστού 1% επί της φορολογίας φυσικών προσώπων για την οικονομική ενίσχυση των Ταμείων. Στον αντίποδα η εργατική πλευρά, που διαφωνεί με την πρόταση αυτή, αντιπροτείνει ποσοστό επί των τραπεζικών συναλλαγών στο τζίρο των τυχερών παιχνιδιών.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, για να  καλύπτονται και οι ασφαλιστικές εισφορές όσων ασφαλίζονται στο ΙΚΑ ή στον ΟΓΑ, πρότεινε η αμοιβή στο οικόσιτο προσωπικό (καθαρίστριες κτλ) και στους εργάτες γης να γίνεται με κουπόνι το οποίο ο εργοδότης θα αγοράζει από το ΙΚΑ.

Για παράδειγμα για αμοιβή οικιακής βοηθού της τάξης των 40 ευρώ, ο εργοδότης θα πληρώσει εισφορά 5,3 ευρώ και από τον εργαζόμενο θα παρακρατηθούν 2,6 ευρώ.

Έτσι τα ταμεία αναμένεται να ωφεληθούν με έσοδα πάνω από 350 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το φόρο που θα καταβάλλεται υπέρ του ασφαλιστικού θα αναλύσουν από κοινού οι υπουργοί οικονομίας και εργασίας στις 2 Φεβρουαρίου.
 
Πηγή Express
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description kapoios kapou kapote | Ιανουαρίου 20, 2010 3:51 μ.μ. | Reply
To κουπόνι θα έπρεπε να το παίρνει ο εργαζόμενος από το ταμείο προκειμένου να πληρωθεί και αν έχει αντίρρηση ο εργοδότης να γίνεται καταγγελία.ΑΜΕΣΑ όχι 4 μήνες μετά!
image description maurogialouros | Ιανουαρίου 21, 2010 4:27 μ.μ. | Reply
Πάλι εμείς θα την πληρώσουμε,και κανένας απο τους πρώην διευθυντές
ταμείων που τα βούλιαξαν με δικές τους επιλογές.
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο