Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Οι δώδεκα αλλαγές στις νέες φορολογικές δηλώσεις.

Με δώδεκα αλλαγές τυπώθηκε το φετινό έντυπο της φορολογικής δήλωσης, το νέο Ε1 που θα συμπληρώσουν και θα υποβάλουν στην εφορία την άνοιξη οι φορολογούμενοι.

Οι δώδεκα αλλαγές στις νέες φορολογικές δηλώσεις.

Με δώδεκα αλλαγές τυπώθηκε το φετινό έντυπο της φορολογικής δήλωσης, το νέο Ε1 που θα συμπληρώσουν και θα υποβάλουν στην εφορία την άνοιξη οι φορολογούμενοι. Οι περισσότερες αλλαγές εντοπίζονται στον πίνακα των δαπανών που εκπίπτουν από το εισόδημα ή μειώνουν το φόρο αφού για τα εισοδήματα του 2009 εκπίπτουν εξ ολοκλήρου τα έξοδα σε γιατρούς και δικηγόρους ενώ όσοι πήραν στεγαστικό δάνειο από την 1η Ιανουαρίου 2009 για την απόκτηση πρώτης ή δευτερεύουσας κατοικίας θα έχουν μεγαλύτερη φοροέκπτωση.Ειδικότερα:

1. Στον πίνακα 1, ο φορολογούμενος και η σύζυγός του καλούνται να δηλώσουν τα στοιχεία τους. Για πρώτη φορά ζητείται η αναγραφή του αριθμού κινητού τηλεφώνου.

2. Για πρώτη φορά είναι προεκτυπωμένα τα στοιχεία του δήμου, στο δημοτολόγιο του οποίου ήταν εγγεγραμμένος ο φορολογούμενος την 31η/12/2009. Εάν ο δήμος που αναγράφεται είναι λάθος, ο φορολογούμενος οφείλει να τον διορθώσει.

3. Στο πίνακα 4, στον οποίο δηλώνονται τα εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες, διαγράφηκαν οι κωδικοί 305-306, όπου οι φορολογούμενοι δήλωναν το καθαρό ποσό του ΕΚΑΣ που τυχόν είχαν λάβει. Αυτό έγινε επειδή το ΕΚΑΣ απαλλάσσεται από τη φορολογία εισοδήματος και θα δηλώνεται πλέον προαιρετικά και μόνο για να ληφθεί υπόψη στην κάλυψη τεκμηρίων. Οι κωδικοί 305-306, στους οποίους δηλώνεται το ΕΚΑΣ, μεταφέρθηκαν στον πίνακα 6, στην τρίτη σελίδα της δήλωσης.

4. Στον πίνακα Ζ, στη δεύτερη σελίδα της δήλωσης, συγχωνεύτηκαν στην παράγραφο 9 οι ενδείξεις και οι κωδικοί όπου οι φορολογούμενοι δηλώνουν εισοδήματα από κινητές αξίες. Φέτος, όλα τα εισοδήματα από κινητές αξίες αλλοδαπής προέλευσης, τα οποία φορολογούνται με τις γενικές διατάξεις, θα πρέπει να δηλωθούν στην παράγραφο 9 και στους κωδικούς 295-296.

5. Στον πίνακα 7, έχουν προστεθεί οι κωδικοί 043-044. Οι φορολογούμενοι καλούνται να δηλώσουν ξεχωριστά, τα έξοδα ιατρικής περίθαλψης (πληρωμές για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις) που πραγματοποίησαν το 2009 στο εξωτερικό.

6. Στους κωδικούς 051-052 πρέπει να δηλώσουν τα συνολικά έξοδα ιατρικής περίθαλψης (επισκέψεις σε γιατρούς). Τα ποσά αυτά αναγνωρίζονται φέτος στο 100% της αξίας τους για έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα.

7. Στον πίνακα 7, έχουν προστεθεί οι νέοι κωδικοί 045-046. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν ξεχωριστά, για στατιστικούς λόγους, τα έξοδα νοσοκομειακής περίθαλψης (πληρωμές για νοσηλεία και φαρμακευτική περίθαλψη σε νοσοκομεία) που πραγματοποίησαν το 2009 στο εξωτερικό.

8. Στους κωδικούς 047-048 πρέπει να δηλώσουν τα συνολικά έξοδα νοσοκομειακής περίθαλψης. Το 20% των ποσών αυτών και μέχρι το όριο των 6.000 ευρώ αφαιρείται από τον αναλογούντα φόρο εισοδήματος. Στους κωδικούς 047-048 δηλώνεται το 50% της δαπάνης που έχει καταβληθεί σε επιχειρήσεις περίθαλψης ηλικιωμένων.

9. Στον πίνακα 7, στην τρίτη σελίδα, έχει προστεθεί νέα ένδειξη για τη δαπάνη αμοιβής δικηγόρου. Δίπλα από την ένδειξη αυτή και στους κωδικούς 041-042 πρέπει να δηλωθούν τα έξοδα για αμοιβές δικηγόρων που καταβλήθηκαν το 2009, διότι πλέον τα ποσά αυτά αναγνωρίζονται στο 100% για έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα.

10. Στον πίνακα 7, στο πάνω μέρος της τέταρτης σελίδας, προστέθηκαν οι κωδικοί 027-028, όπου οι φορολογούμενοι καλούνται να αναγράψουν τα ποσά των τόκων που πλήρωσαν το 2009, για να εξοφλήσουν στεγαστικά δάνεια ανέγερσης ή απόκτησης οποιασδήποτε κατοικίας (όχι μόνο πρώτης), τα οποία συνήψαν από τη 1-1-2009 μέχρι τις 31-12-2009. Το 40% των ποσών των τόκων αυτών αφαιρείται από το φόρο που αναλογεί στα εισοδήματα του 2009.

11. Στους νέους κωδικούς 029-030, πρέπει να αναγραφεί το συνολικό ποσό των στεγαστικών δανείων που συνάφθηκαν από τη 1-1-2009 μέχρι τις 31-12-2009. Για τις συμβάσεις αυτές, οι τόκοι αφαιρούνται από το φόρο που προκύπτει στο εισόδημά σας κατά ποσοστό 40% αυτών. Το ποσοστό αυτό μείωσης του φόρου υπολογίζεται στους τόκους που αντιστοιχούν στο τμήμα του δανείου ή του συνόλου των δανείων και των δύο συζύγων ως 350.000 ευρώ.

12. Στον πίνακα 8 της τέταρτης σελίδας, όπου αναγράφονται οι προκαταβληθέντες και παρακρατηθέντες φόροι, θα δηλώνεται πλέον στην παράγραφο 6 το ποσό του φόρου που καταβλήθηκε στο εξωτερικό για εισοδήματα που αποκτήθηκαν στο εξωτερικό, εκτός από αυτά που προήλθαν από κινητές αξίες, τα οποία φορολογούνται με τις γενικές διατάξεις.

Κινητά, δημοτολόγια
Φέτος η εφορία ζητάει από τους φορολογούμενους τους αριθμούς των κινητών τηλεφώνων τους ενώ προεκτυπωμένα είναι τα στοιχεία, στα δημοτολόγια του οποίου ήταν εγγεγραμμένοι στις 31 Δεκεμβρίου 2009. Η αναγραφή του αριθμού κινητού τηλεφώνου καθίσταται υποχρεωτική στις φετινές φορολογικές δηλώσεις, προκειμένου οι υπηρεσίες να μπορούν να ζητούν διευκρινήσεις.


Πηγή: Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description Κατερινα | Ιανουαρίου 18, 2010 2:24 μ.μ. | Reply
Σε περίπτωση που η δήλωση γίνει ηλεκτορινικά , πως θα συμπληρωθούν τα στοιχεία του κινητού τηλεφώνου ?
image description Θέμης | Ιανουαρίου 18, 2010 4:00 μ.μ. | Reply
και αν καποιος δεν εχει κινητο?
image description ΒΙΚΥ | Ιανουαρίου 18, 2010 5:53 μ.μ. | Reply
ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ. ΑΚΟΜΑ Η ΑΜΟΙΒΗ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΥ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΑΚΙΝΗΤΟ ΕΚΠΙΠΤΕΙ?
image description HLIAS | Ιανουαρίου 18, 2010 7:12 μ.μ. | Reply
YPARXOYN FOROLOGOYMENOI XWRIS KINHTO
PAIDIA ME AKINITA H SYNTAXH APO 8ANONTA GONEA , KAI ALLA POLA ATOMA.

TI KANOYME TOTE , KAI STO KATO KATO DEN EXW KINITO RE FILE ,

DEN EINAI SOBARO AYTO TO 8EMA
image description Aντωνης | Ιανουαρίου 19, 2010 1:44 π.μ. | Reply
Πολύ στα σοβαρά εχετε παρει αυτα που ζητα το εντυπο της της Εφορίας. Απλά δεν γραφουμε τίποτε. Γραφουμε μονο οπου θελουμε. (Δεν ειμαι ασχετος). Παντα υπηρχαν τρελες ερωτησεις στα αντυπα της εφορίας. Ποτε δεν απαντουσε ο κόσμος σε αυτα, τα οποια τα εγραφαν ασχετοι , για να βγαλουν μηδεν αποτελεσμα.
image description ΗΛΙΑΣ | Ιανουαρίου 19, 2010 1:50 μ.μ. | Reply
ΣΩΣΤΟΣ
image description ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΠΟ ΧΑΙΔΑΡΙ | Ιανουαρίου 20, 2010 9:55 π.μ. | Reply
Νομίζω ότι το θέμα της αναγραφής του κινητού τηλεφώνου είναι, το ολιγώτερο που μπορεί να το χαρακτηρίσει κανείς, ουτοπικό δεδομένου ότι, υπάρχουν άτομα μεγάλης ή νηπιακής ηλικίας που είναι μεν υπόχρεοι σε δήλωση αλλά δεν είναι κάτοχοι κινητού τηλεφώνου.Ομοίως υπάρχουν και οι περιπτώσεις των απορρήτων αριθμών κινηττών τηλεφώνων. Επομένως αποδυναμώνεται το μέτρο αυτό και καθίσταται αυτομάτως αναποτελεσματικό.
image description κώστας | Ιανουαρίου 20, 2010 5:51 μ.μ. | Reply
Φοιτητής Ελληνας ,ο οποίος κένει το διδακτορικό του στο Εξωτερικό και ταυτόχρονα εργάζεται, πρέπει να δηλώσει τα εισοδήματά του ,τα οποία είναι ίσα ισα για να ζήσει εκεί ? Που δηλώνονται ?
image description ΟχιΜισθοΣτουςΒουλευτες | Ιανουαρίου 21, 2010 12:37 π.μ. | Reply
Πριν ξεκινησω ενα μεγαλο ευχαριστω στους διαχειριστες για την προσθηκη της δυνατοτητας σχολιασμου.

Αλλαξε ο Μανωλιος και εβαλε τα ρουχα του αλλιώς, λεει η παροιμια για να επιβεβαιωσει τα τεκτενομενα της σημερινης κυβερνησης.

Εξαγγελιες φοροτρομοκρατιας προς στους πολιτες, πλαισιο νομου ανυπαρκτο ("συγγνωμη ηταν ενα αδικο μετρο του χρονου θα σας τα παρουμε αλλιως..."), ξεφουσκωσε το θεμα των αποδειξεων (δεν δινει κανενας εαν δεν επιμεινεις με το πιστολι στον κροταφο - ασε που υπαρχουν βασιμες υπονοιες οτι τον Απριλιο θα ακουσουμε για μετρο που δεν αποδιδει αρα δεν θα ισχυσει) και γενικα προχειροτητα ακομα μια φορα!

Και μη βιαστειτε να πειτε οτι ειναι φρεσκια κυβερνηση - ειχαν 8 χρονια να σχεδιασουν πολιτικη. Μηπως αυτοι επαιζαν Wii?

Τα κινητα τι τα θελουν; Αφου εχουμε ενα ΑΦΜ να μας κυνηγαει παντου. Α ρε μπαχαλο, ολη η ζωη μας ειναι αριθμοι εκτος απο την τσεπη μας (0 εις το πηλικον). Το μυαλο μου παει στο πονηρο (οσα χαϊβανια ταυτοποιηθουν απο μονα τους εχει καλως οι υπολοιποι...θα δουμε! σκεφτεται ο πονηρος νομοθετης)

Αλλα τι να περιμενεις; Χαϊρι; Οταν πας στα ηλεκτρικατζιδικα και βλεπεις ουρες βαρβαρων με ψηφιακα μαραφετια ανα χειρας μπας και χασουν τη χωριστρα του τζοβενου τηλεπαρουσιαστη.

Καλα ρε αφου το ξερεις οτι η υπομονη σκοτωνει! Δεν μπορεις να περιμενεις μια εβδομαδα; (ειδες τι εγινε με τις πινακιδες)- αμα δεν αγορασεις θα στον επιδοτησουν (βλ. Αμερικη)! Αλλα εκει... μη βγει και δε το εχεις!

ΠΛΗΡΩΝΕ ΤΩΡΑ ΕΛΛΗΝΑ (με τα γουστα σου!)Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο