Αποτελέσματα live αναζήτησης

Αυτοτελής φόρος 15% στα μερίσματα

17 Ιανουάριου 2010 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
  • Εξτρα φόρους 480 εκατ. ευρώ, οι οποίοι τετραπλασιάζονται την επόμενη διετία προκειμένου το έλλειμμα να μειωθεί στο 2,8% του ΑΕΠ στο τέλος του 2012, προβλέπει ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός της κυβέρνησης.
Αυτοτελής φόρος 15% στα μερίσματα.
 
Εξτρα φόρους 480 εκατ. ευρώ, οι οποίοι τετραπλασιάζονται την επόμενη διετία προκειμένου το έλλειμμα να μειωθεί στο 2,8% του ΑΕΠ στο τέλος του 2012, προβλέπει ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός της κυβέρνησης.

Το νέο λογαριασμό, που πιθανόν να οδηγήσει και σε έλλειμμα κάτω από τον «πήχη» του 8,7% που έχει τεθεί για φέτος, θα κληθούν να τον πληρώσουν: επενδυτές, ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά και όλοι οι καταναλωτές.

Το Υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των ακινήτων, αναπροσαρμογές φόρων στα καύσιμα και πιθανόν ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ 15% για αγαθά και υπηρεσίες.

Πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη θα βάλουν και οι επενδυτές καθώς στο οικονομικό επιτελείο συζητούν αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων στο 15%. Αρμόδιες πηγές φέρουν τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου να κάνει στροφή στο θέμα της φορολόγησης των μερισμάτων, κατόπιν των προβληματισμών που αναπτύχθηκαν στη διαβούλευση για το φορολογικό.

Η κυβέρνηση βάδιζε αρχικά προς την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των μερισμάτων 10%, και την ένταξη των συγκεκριμένων πηγών εισοδήματος στη φορολογική κλίμακα. Όμως, οι ενστάσεις που κατέθεσαν οι φορείς της αγοράς άλλαξαν τα σχέδια του Υπουργείου Οικονομικών.

Οι προτάσεις που κατέθεσαν οι εκπρόσωποι της χρηματιστηριακής αγοράς έχουν να κάνουν:

* Με τις δυσκολίες που ανακύπτουν για τις 320 εισηγμένες εταιρείες να εκδώσουν βεβαιώσεις προς τους μετόχους με το συνολικό ποσό των μερισμάτων που έλαβαν από την εταιρεία. Τη βεβαίωση θα υποβάλουν οι επενδυτές μαζί με τα άλλα στοιχεία της δήλωσης στην εφορία.
*Με το καθεστώς φορολόγησης των ξένων επενδυτών που δραστηριοποιούνται στο ελληνικό χρηματιστήριο.
*Με τον τρόπο φορολόγησης των μετόχων, οι οποίοι «κρύβουν» τις επενδυτικές τους κινήσεις πίσω από ένα λογαριασμό μιας ξένης τράπεζας ή σε μια offshore εταιρεία. Αυτές οι προτάσεις σε συνδυασμό με τον κίνδυνο μετανάστευσης των επενδυτικών κεφαλαίων σε άλλες χρηματαγορές οδήγησαν τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου σε επανεξέταση του αρχικού σχεδίου.

Σήμερα τα μερίσματα φορολογούνται με 25% στην πηγή και αυτοτελώς 10% όταν διανέμονται στους μετόχους.

Στο Υπουργείο Οικονομικών έχουν υπολογίσει ότι σε περίπτωση που ο συντελεστής αυξηθεί στο 15%, τότε τα φορολογικά έσοδα θα δυναμώσουν κατά 280 εκατ. ευρώ. Έτσι θα φτάσουν στα 640 εκατ. ευρώ από 360 εκατ. ευρώ το 2009. Από τα μόνιμα μέτρα η κυβέρνηση προσβλέπει το 2010 σε ενίσχυση εσόδων κατά 3,94 δισ. ευρώ. Αυτά θα προέλθουν:
-700 εκατ. ευρώ από την επανεξέταση του συνόλου των φοροαπαλλαγών.
-200 εκατ. ευρώ από την αυξημένη παρακράτηση φόρου που θα φέρει σε όλους τους φορολογούμενους η νέα φορολογική κλίμακα.
-200 εκατ. ευρώ από την κατάργηση των εισοδημάτων που φορολογούνται αυτοτελώς.
-400 εκατ. ευρώ θα εισπράξει η κυβέρνηση από τα ακίνητα και ειδικότερα από τον ΦΜΑΠ που θα αντικαταστήσει το ΕΤΑΚ.
-650 εκατ. ευρώ θα αποφέρει η αύξηση των φόρων στα τσιγάρα.
-400 εκατ. ευρώ θα φέρει στα δημόσια ταμεία η αναπροσαρμογή του τέλους στην κινητή τηλεφωνία μαζί με την αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο.
-870 εκατ. ευρώ θα αποδώσει η έκτακτη εισφορά στις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις.
-180 εκατ. ευρώ η έκτακτη εισφορά στους ιδιοκτήτες ακινήτων.
-60 εκατ. από την αναπροσαρμογή του ΕΦΚ στα ποτά.
-2,4 δισ. ευρώ προσδοκά να εισπράξει το Υπουργείο Οικονομικών από την πάταξη της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής.

Πηγή Ισοτιμία


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης