Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

ΠΣΑ: Αναθέρμανση της ανάπτυξης από το 2011.

Οι βασικοί στόχοι του Προγράμματος και το περίγραμμα των αλλαγών που σχεδιάζονται στην ελληνική οικονομία, παρουσιάστηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο, από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

ΠΣΑ: Αναθέρμανση της ανάπτυξης από το 2011.

Οι βασικοί στόχοι του Προγράμματος και το περίγραμμα των αλλαγών που σχεδιάζονται στην ελληνική οικονομία, παρουσιάστηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο, από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

Η συνολική εξοικονόμηση πόρων για το 2011 προσδιορίζεται στα 11 δισ. ευρώ. Από αυτά τα μέτρα που οδηγούν στην ενίσχυση των εσόδων υπολογίζεται ότι θα φέρουν στα δημόσια ταμεία 7,34 δισ. (4,46 δισ πρόσθετοι επιπλέον φόροι και 2,88 δισ. από άλλες πηγές).

Στο μέτωπο των κρατικών δαπανών οι περικοπές για το τρέχον έτος εκτιμώνται στο ΠΣΑ στα 3,68 δισ. Εξάλλου, στην τριετία 2010-2012, υπολογίζεται ότι τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας θα φθάσουν στο 2, 3% του ΑΕΠ ή τα 5,75 δις ευρώ.

Αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στο Προγραμμα Στεθερότητας και Ανάπτυξης που παρουσίαστηκε κατά το υπουργικό συμβούλιο.

Κατά τη συνεδρίαση, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου έδωσε τον οδικό χάρτη για την ανασυγκρότηση της χώρας, την αναθέρμανση της οικονομίας, αλλά και την πεποίθηση να υπάρξουν θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης στοχεύοντας στο 2013, ξεκινώντας από το 2010. Το ΠΣΑ θα κατατεθεί την Πέμπτη στη Βουλή και την Παρασκευή θα αποσταλεί στην Κομισιόν. Μάλιστα, όπως είπε ο υπουργός θα είναι σαφές και ποσοτικοποίημένο, όπως ζήτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ελλειμμα.

Στη συνέχεια ανέφερε ορισμένα παραδείγματα ποσοτικοποίησης των εσόδων. Ειδικότερα, η μείωση του ελλείμματος θα επιτευχθεί με τη συγκέντρωση 1,5 δισ. ευρώ από τις σπατάλες σε νοσοκομεία, 1 δισ. ευρώ από τη φοροδιαφυγή, 700 εκατ. ευρώ από την αύξηση του φόρου κατανάλωσης σε ποτά και τσιγάρα και 400 εκατ. από το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση του ελλείμματος το 2010 στο 8,7%, το 2011 στο 5,6%, το 2012 στο 2,8% και στο 2013 στο 2%.

Ανάπτυξη.

Σε θετικούς ρυθμούς προβλέπεταιι να κινηθεί η ανάπτυξη από το 2011. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Παπακωνσταντίνου για το 2010 αναμένεται αρνητικός ρυθμός ανάπτυξης, στο -0,3. Αναστροφή του κλίματος περιμένει το οικονομικό επιτελείο από το 2011 και μετά. Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για ανάπτυξη 1,5, το 2012 1,2 φθάνοντας το 2010 το 2,5%.


Λ. Κατσέλη.

Αναφερόμενη στην ανάπτυξη και την αναθέρμνση της οικονομίας κ. Λούκα Κατσέλη σημείωσε ότι υπάρχουν τρεις βασικοί στόχοι, οι οποίοι είναι:

Η πράσινη ανάπτυξη, το νέο παραγωγικό μοντέλο, όπως το χαρακτήρισε, της χώρας, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Οι στόχοι θα επιτευχθούν με πολιτικές, οι οποίες θα κινούνται, σε πέντε άξονες: Πρώτον, στην αύξηση των δημοσίων επενδύσεων. Δεύτερον, στη συγκράτηση των πληθωριστικών πιέσεων. Τρίτον, στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και των ιδιωτικών επενδύσεων, την προώθηση της εξωστρέφειας της οικονομίας και των εξαγωγών, όπως και στην ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά και της εποπτείας της.

Οπως επισήμανε η κα Κατσέλη ξεκίνησε η επεξεργασία των σχεδίων για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο