Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Μεγαλύτερη έκπτωση φόρου από δαπάνες για γιατρούς, δικηγόρους, τεχνίτες .

Μεγαλύτερη έκπτωση φόρου θα εξασφαλίζουν στους φορολογουμένους οι αποδείξεις από συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών (γιατρούς, δικηγόρους, τεχνίτες) που, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, δηλώνουν εισοδήματα πολύ χαμηλότερα από τα πραγματικά.

Αποδείξεις με έξτρα φορο - πριμ .
Μεγαλύτερη έκπτωση φόρου από δαπάνες για γιατρούς, δικηγόρους, τεχνίτες .
   
Μεγαλύτερη έκπτωση φόρου θα εξασφαλίζουν στους φορολογουμένους οι αποδείξεις από συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών (γιατρούς, δικηγόρους, τεχνίτες) που, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, δηλώνουν εισοδήματα πολύ χαμηλότερα από τα πραγματικά.

Παράλληλα, το υπουργείο σχεδιάζει την καθιέρωση ΦΠΑ για όλα τα επαγγέλματα και ταμειακές μηχανές σε όλο το φάσμα της αγοράς, που σημαίνει ότι με το νέο καθεστώς θα υπόκεινται στον φόρο γιατροί, δικηγόροι, ασφαλιστές και ιδιωτικά εκπαιδευτήρια που σήμερα εξαιρούνται.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών φέρεται πεπεισμένη ότι, για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της διαπραγμάτευσης του τύπου «100 ευρώ με απόδειξη, 80 χωρίς» ανάμεσα σε επαγγελματίες και φορολογουμένους, θα πρέπει να δώσει ισχυρότερα των σημερινών κίνητρα ώστε οι τελευταίοι να απαιτούν την απόδειξή τους. Τα κίνητρα αυτά θα οδηγούν σε μεγαλύτερη έκπτωση φόρου σε σχέση με τις υπόλοιπες κατηγορίες αποδείξεων (από σούπερ μαρκετ, ρούχα, παπούτσια κ.ά.), που και αυτές θα συνδεθούν με το αφορολόγητο όριο εισοδήματος. Στη λίστα του υπουργείου Οικονομικών με τις αποδείξεις που θα «μετράνε» περισσότερο περιλαμβάνονται δαπάνες από γιατρούς, δικηγόρους, ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, πατωματζήδες, αλουμινάδες και πλακάδες, επαγγελματικές ομάδες στις οποίες η έκδοση αποδείξεων θεωρείται από τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου είδος προς... εξαφάνιση.

Στο τραπέζι του διαλόγου έχει τεθεί πρόταση, σύμφωνα με την οποία αποδείξεις δαπανών που θα προέρχονται από κλάδους οι οποίοι έχουν πολύ χαμηλό μέσο όρο εισοδημάτων, όπως οι παραπάνω, να εκπίπτουν προσαυξημένες κατά 50%. Έτσι μια απόδειξη αυτής της κατηγορίας για δαπάνη 100 ευρώ θα οδηγεί σε έκπτωση από το εισόδημα 150 ευρώ. Εναλλακτικά έχει προταθεί να διευρυνθεί το σημερινό ύψος των εκπτώσεων του 40% της δαπάνης (για σύνολο αποδείξεων έως 8.000 ευρώ) για παράδειγμα στο 60%, πρόταση που φαίνεται να συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες υλοποίησης.

Εκπτώσεις τριών ταχυτήτων
Ασχέτως του τρόπου με τον οποίο θα εκπίπτουν οι αποδείξεις με... ειδικό βάρος, δεδομένο είναι πως διαμορφώνεται ένα σύστημα εκπτώσεων φόρου με αποδείξεις πολλαπλών ταχυτήτων.

Σε πρώτο επίπεδο οι αποδείξεις θα διασφαλίζουν το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ και σε δεύτερο εφόσον αφορούν σε επαγγελματικές ομάδες που θεωρείται ότι φοροδιαφεύγουν θα οδηγούν σε έξτρα έκπτωση φόρου. Σε τρίτο επίπεδο, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να κερδίζουν και έξτρα αφορολόγητο, πάνω από τα 12.000 ευρώ, εφόσον συγκεντρώνουν περισσότερες των απαιτουμένων αποδείξεις.

Σύμφωνα με τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών, φορολογούμενος με εισόδημα κοντά στο αφορολόγητο δεν θα χρειάζεται να υποβάλλει στην Εφορία αποδείξεις παραπάνω από 1.000-2.000 ευρώ για να εξασφαλίζει το αφορολόγητο όριο εισοδήματος των 12.000 ευρώ. Για έναν μέσο μισθωτό, το ποσό των αποδείξεων που θα πρέπει να συγκεντρώνει για να ωφελείται από όλο το αφορολόγητο θα κυμαίνεται γύρω στα 6.000 ευρώ. Από την άλλη, φορολογούμενος με εισόδημα 100.000 ευρώ θα κερδίζει αφορολόγητο πάνω από 12.000 ευρώ εφόσον προσκομίζει αποδείξεις πάνω από κάποιο όριο. «Και πάνω από το αφορολόγητο θα υπάρχει και εκεί μια έκπτωση, στην πράξη δεν θα χάνονται οι αποδείξεις», είπε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως θα δώσουμε «μεγαλύτερο κίνητρο στους πολίτες για τη συλλογή αποδείξεων από επαγγελματικές ομάδες με μεγάλη φοροδιαφυγή».

Μειωμένα τέλη κυκλοφορίας αλλά ακριβότερα καύσιμα θα πληρώνουν οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. Τα τέλη κυκλοφορίας της επόμενης χρονιάς θα είναι μειωμένα, με παράλληλη όμως αύξηση του φόρου στα καύσιμα, όπως αποκάλυψε με δηλώσεις του χθες ο κ. Παπακωνσταντίνου εξηγώντας ότι θα επιβαρύνεται περισσότερο η χρήση παρά η κατοχή του αυτοκινήτου. Ο υπουργός είπε επίσης, μεταξύ άλλων:

● Οι αντικειμενικές αξίες δεν υπάρχει πρόθεση να αυξηθούν τον Μάρτιο. Κάποια στιγμή, όμως, θα αυξηθούν σταδιακά στο ύψος των αγοραίων.

● Παραμένει ο φόρος καταθέσεων 10%, ενώ δεν θα δηλώνονται οι καταθέσεις στις φορολογικές δηλώσεις. Αντιθέτως, κερδίζει έδαφος η παροχή κινήτρων επαναπατρισμού κεφαλαίων από το εξωτερικό.

● Εξετάζεται η επιβολή φόρου υπέρ του Ασφαλιστικού, ο οποίος όμως «σε καμία περίπτωση δεν θα επιβαρύνει τον κόσμο».

Πηγή Τα Νέα
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο