Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

Νέοι φόροι στα σκαριά για τα άδεια ασφαλιστικά ταμεία

Ανοιχτό αφήνει το ζήτημα ο κ. Παπακωνσταντίνου, ενώ ο κ. Λοβέρδος διεκδικεί €100 εκατ. από τον ΟΤΕ.

Νέοι φόροι στα σκαριά για τα άδεια ασφαλιστικά ταμεία.
Ανοιχτό αφήνει το ζήτημα ο κ. Παπακωνσταντίνου, ενώ ο κ. Λοβέρδος διεκδικεί €100 εκατ. από τον ΟΤΕ.
        
Τα άδεια ασφαλιστικά ταμεία οδηγούν την κυβέρνηση στον σχεδιασμό νέων φόρων αλλά και σε διεκδικήσεις 100 εκατ. ευρώ ακόμη και από τον ΟΤΕ για οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές προς το ΙΚΑ από την εθελουσία έξοδο του 2004.

Μετά τη δήλωση-«βόμβα» του υπουργού Εργασίας κ. Α.Λοβέρδου ότι «δεν υπάρχει σάλιο στον ΟΑΕΔ», που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων τόσο για την ουσία όσο και για την έκφραση, και παρά τη διευθέτηση του θέματος καταβολής των επιδομάτων ανεργίας, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ.Παπακωνσταντίνου μιλώντας xθες σε πρωινή εκπομπή της ΤV άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής φόρου υπέρ των Ταμείων.

Οπως είναι γνωστό, στο τραπέζι του διαλόγου για το Ασφαλιστικό έχει κατατεθεί πρόταση για την επιβολή φόρου σε τράπεζες, καζίνα, στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ, ιδιωτικές κλινικές, επαγγελματίες (γιατροί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι κ.ά.) και σε όσες δραστηριότητες δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ, ώστε μεγάλες επιχειρήσεις και «έχοντες» να συνδράμουν στην αντιμετώπιση του οξυμμένου προβλήματος των Ταμείων. Τα έσοδα θα ενισχύσουν το Ταμείο Αλληλεγγύης Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, αλλά ακόμη- όπως στα περισσότερα ζητήματα- η κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη να ανακοινώσει τις τελικές επιβαρύνσεις.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι, παρά την επιβολή έκτακτης εισφοράς στις μεγάλες κερδοφόρες επιχειρήσεις και στους ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας, ο ίδιος τάσσεται κατά της επιβολής νέας έκτακτης εισφοράς, αλλά δεν διευκρίνισε τίποτε περισσότερο.

Παράλληλα, μετά τη σύσκεψη της επιτροπής των ειδικών για το Ασφαλιστικό, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Λοβέρδος κατήγγειλε ότι «μια αλόγιστη, απερίσκεπτη και καταναλωτική διαχείριση του ΟΑΕΔ την τελευταία πενταετία έφερε τον Οργανισμό σε δραματική κατάσταση». Πάντως ο νέος διοικητής του ΟΑΕΔ κ. Ηλ. Κικίλιας δήλωσε ότι θα καταβληθεί κανονικά το επίδομα ανεργίας.

Στο μεταξύ ο κ. Λοβέρδος άνοιξε και νέο μέτωπο με τον ΟΤΕ, μετά την αντίδρασή του στη νέα εθελουσία έξοδο που ετοιμάζει ο Οργανισμός: διεκδικεί 100 εκατ. ευρώ από την επιχείρηση για την εθελουσία έξοδο του 2004 σε ασφαλιστικές εισφορές προς το ΙΚΑ. Παρόμοιες διεκδικήσεις εγείρονται και για τις τράπεζες. «Σ ήμερα,κάποια χρόνια μετά, εμείς καλούμαστε να διαχειριστούμε ένα πολύ σοβαρό υπόλοιπο εκείνης της ρύθμισης.Δεν έχουμε δυνατότητες άλλες από αυτές που δίνει ο νόμος. O ΟΤΕ οφείλει να εκπληρώσει τις πραγματικές του υποχρεώσεις. Το ΙΚΑ αναζητεί πόρους ελέγχοντας και τον τελευταίο του κωδικό.Για το ΙΚΑ κάθε ευρώ είναι πάρα πολύ χρήσιμο και συνεπώς και για την εθελουσία εκείνη τα πράγματα θα πρέπει να τεθούν στη σωστή τους βάση» πρόσθεσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ κ. Π. Βουρλούμης πρόσφατα έκανε ευρεία αναφορά στο θέμα του υπεράριθμου προσωπικού που έχει ο Οργανισμός και στο ιστορικό των εθελουσίων εξόδων, υποστηρίζοντας ουσιαστικά ότι οι αποχωρήσεις με τη χορήγηση κινήτρων αποτελούν αναγκαίο κακό για επιχειρήσεις που λειτουργούν στην ελεύθερη αγορά. Δεν παρέλειψε μάλιστα να ανοίξει και το θέμα της άρσης της μονιμότητας των υπαλλήλων του ΟΤΕ.

Πηγή Το Βήμα


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο