Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Ξεκαθαρίζει για τις γονικές παροχές.

Μετά το mea culpa του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου για τα υπέρογκα τέλη κυκλοφορίας, αλλά και το «ανθρώπινα λάθη που διορθώνονται», για τη δασική τροπολογία που βάζει φωτιά σε γονικές παροχές και έμμεσους φόρους, με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στη Βουλή για το εάν θα αποσαφηνισθούν οι όροι του νέου καθεστώτος.

Ξεκαθαρίζει για τις γονικές παροχές.

Μετά το mea culpa του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου για τα υπέρογκα τέλη κυκλοφορίας, αλλά και το «ανθρώπινα λάθη που διορθώνονται», για τη δασική τροπολογία που βάζει φωτιά σε γονικές παροχές και έμμεσους φόρους, με ενδιαφέρον αναμένεται η  τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στη Βουλή για το εάν θα αποσαφηνισθούν οι όροι του νέου καθεστώτος.

Αυτό δεν θα γίνει στο μέλλον, θα γίνει τώρα, γιατί αυτό το επιβάλλει το άρθρο 78 του Συντάγματος, ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Αμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, φανερά ενοχλημένος από την επίμαχη τροπολογία, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι το βασικό ζητούμενο στη νομοθεσία και ιδίως στη φορολογική νομοθεσία είναι να μην υπάρχουν αναδρομικές εκπλήξεις. Να ξέρει ο πολίτης, τονίζει ο κ. Βενιζέλος, ο φορολογούμενος ποια είναι η φορολογική του επιβάρυνση, τι χρωστάει στο Δημόσιο.

Πλην όμως, όπως αναφέρουν πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα παραμείνει πιστό στην παρουσίαση των κατευθυντηρίων και μόνο γραμμών χωρίς συγκεκριμένους αριθμούς και ποσοστά, αφού κάτι διαφορετικό θα σήμαινε ακύρωση της διαβούλευσης που μόλις άρχισε.

Το νομοσχέδιο στο οποίο συμπεριλήφθηκε η τροπολογία, όπως υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Γ. Πεταλωτής, «θα συζητηθεί στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, θα υπάρξουν οι απόψεις, οι αντιρρήσεις, οι συμφωνίες της συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης και αφού γίνει η επεξεργασία απ' αυτή την Επιτροπή τότε αργότερα, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, θα πάει και στην Ολομέλεια».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την τροπολογία ο υπολογισμός του φόρου για γονικές παροχές, κληρονομιές και δωρεές θα πραγματοποιείται μεν προσωρινά με βάση το καθεστώς που ίσχυε μέχρι τις 8 Ιανουαρίου, πλην όμως η οριστική εκκαθάριση του φόρου για τις μεταβιβάσεις αυτές θα γίνει με βάσει τις διατάξεις του νέου φορολογικού νόμου όταν αυτός ψηφιστεί στη Βουλή.

Πρόκειται ουσιαστικά για τον απόλυτο αιφνιδιασμό χιλιάδων φορολογουμένων που είχαν προγραμματίσει να μεταβιβάσουν το προσεχές διάστημα στα παιδιά ή τα εγγόνια τους την ακίνητη περιουσία τους και τώρα μένουν μετέωροι, αφού δεν γνωρίζουν όχι μόνο τους νέους συντελεστές αλλά και τις αντικειμενικές τιμές με τις οποίες θα υπολογιστεί ο φόρος!

Είναι χαρακτηριστικό ότι το φορολογικό νομοσχέδιο, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του υπουργού Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, αναμένεται στις αρχές Μαρτίου και δεν αποκλείεται μέχρι τότε η κυβέρνηση να προχωρήσει και στην αύξηση των αντικειμενικών αξιών εκτινάσσοντας ακόμη πιο υψηλά τους φόρους μεταβίβασης.


Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Η πρόταση πάντως που έχει κατατεθεί στο υπουργείο Οικονομικών κάνει λόγο για αφορολόγητο όριο ύψους 200.000 ευρώ (ατομικό) και συντελεστές φόρου από 5% έως 20%. Συγκεκριμένα, από 200.000 - 300.000 ευρώ ο συντελεστής διαμορφώνεται στο 5%, από 300.000-450.000 στο 15% μέχρι 550.000 στο 15% και πάνω από την αξία αυτή 20%.

Με βάση την κλίμακα αυτή περιουσίες μέχρι 200.000 ευρώ δεν πληρώνουν κανένα φόρο, ενώ αντίθετα θα υπάρξει και επιστροφή φόρου αν υπάρξει πράξη γονικής παροχής πριν την κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου. Αντίθετα, σημαντική επιβάρυνση προκύπτει για περιουσίες άνω των 250.000 ευρώ που ξεκινά από 61% και υπερβαίνει ακόμη και το 1.200%!

Η δεύτερη εκδοχή κάνει λόγο για αύξηση του αφορολογήτου στις 300.000 ευρώ, συντελεστές φόρου από 1% έως 20% κλιμακωτά ανάλογα με την αξία του ακινήτου.

Πηγή Κέρδος


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο