Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Σχέδιο για νέο σύστημα ηλεκτρονικών αποδείξεων.

Ειδικές μαγνητικές κάρτες στις οποίες θα είναι καταχωρημένοι οι Α.Φ.Μ. των φορολογουμένων, αλλά και αποστολή στο υπουργείο Οικονομικών αναλυτικών τριμηνιαίων καταστάσεων από τις επιχειρήσεις και τους επιτηδευματίες, ετοιμάζεται να ρίξει στη «μάχη» των αποδείξεων το οικονομικό επιτελείο προκειμένου το νέο σύστημα να είναι απλό, λειτουργικό και να μην προκαλεί «πονοκέφαλο» στους φορολογούμενους.

Σχέδιο για νέο σύστημα ηλεκτρονικών αποδείξεων.

Ειδικές μαγνητικές κάρτες στις οποίες θα είναι καταχωρημένοι οι Α.Φ.Μ. των φορολογουμένων, αλλά και αποστολή στο υπουργείο Οικονομικών αναλυτικών τριμηνιαίων καταστάσεων από τις επιχειρήσεις και τους επιτηδευματίες, ετοιμάζεται να ρίξει στη «μάχη» των αποδείξεων το οικονομικό επιτελείο προκειμένου το νέο σύστημα να είναι απλό, λειτουργικό και να μην προκαλεί «πονοκέφαλο» στους φορολογούμενους.

Συγκεκριμένα στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου, είναι αφενός να μπορεί να ελεγχθεί η πραγματοποίηση των δαπανών και αφετέρου να μη δημιουργούνται προβλήματα στους φορολογούμενους, λόγος για τον οποίο άλλωστε μελετάται όπως από το 2011 το «βάρος» μετατοπιστεί αποκλειστικά στις επιχειρήσεις και στους επιτηδευματίες.

Προβλήματα εφαρμογής.

Τα προβλήματα πάντως δεν θα αποφευχθούν κατά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του νέου συστήματος, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος παράγοντας, αφού οι φορολογούμενοι υποχρεούνται ήδη να συγκεντρώνουν τις αποδείξεις και, εκτός απροόπτου, θα αναγκαστούν να υποβάλλουν ειδική λίστα στην οποία θα αναγράφουν τον Α.Φ.Μ. της επιχείρησης ή του επιτηδευματία με τον οποίο πραγματοποιήθηκε η συναλλαγή, την επωνυμία και το ποσό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών έχουν ήδη επισημάνει στην πολιτική ηγεσία ότι η υποχρέωση υποβολής των αποδείξεων έχει σημαντικό διαχειριστικό κόστος ελέγχου, ενώ ακόμη και η υποβολή λίστας δεν απεγκλωβίζει φορολογούμενους και ελεγκτικό μηχανισμό από το βραχνά της γραφειοκρατίας και δεν μειώνει επίσης το κόστος ελέγχου.

Η λειτουργία

Βέβαια, όπως αναφέρουν τα ίδια στελέχη του υπουργείου, κάθε νέο σύστημα τον πρώτο χρόνο παρουσιάζει ατέλειες που στη συνέχεια διορθώνονται και γι' αυτό έχουν ήδη προτείνει το καθεστώς των αποδείξεων να λειτουργήσει ως εξής:

- για τις δαπάνες που θα πραγματοποιηθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2010, δηλαδή μέχρι να ολοκληρωθεί το νέο σύστημα υποβολής και ελέγχου των συναλλαγών, οι φορολογούμενοι να κρατήσουν μεν τις αποδείξεις αλλά από την άλλη πλευρά να μην υιοθετηθεί η λίστα για την καταγραφή αυτών αφού εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, όπως λανθασμένη αναγραφή στοιχείων κ.λπ.

Αντίθετα θα πρέπει ποσοστό 3,5% έως και 5% των φορολογουμένων να κληθεί στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. προκειμένου να ελεγχθεί εξονυχιστικά, με όλες φυσικά τις συνέπειες που προβλέπονται από το νόμο στις περιπτώσεις που εντοπίζονται παρατυπίες.

- για τις δαπάνες που πραγματοποιούνται όμως από την 1η Ιανουαρίου 2011 και μετά, το σύστημα θα πρέπει να αλλάξει και οι επιχειρήσεις να έχουν τις εξής υποχρεώσεις:

α) να καταχωρούν τον Α.Φ.Μ. του φορολογουμένου και να εκδίδουν την απόδειξη. Επισημαίνεται ότι επί μηχανογραφικής έκδοσης των αποδείξεων ο εν λόγω τρόπος δεν παρουσιάζει καμία δυσκολία. Για τις αποδείξεις όμως που εκδίδονται μέσω Φορολογικών Ταμειακών Μηχανών, επειδή η πληκτρολόγηση του Α.Φ.Μ. εγκυμονεί κινδύνους με σοβαρότερο αυτόν της λανθασμένης πληκτρολόγησης, οι υπηρεσιακοί παράγοντες προτείνουν όπως συνδεθούν οι μηχανές με ειδικό σύστημα το οποίο θα αναγνωρίζει τον Α.Φ.Μ. μέσω ειδικής μαγνητικής κάρτας.

β) να υποβάλλουν στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ηλεκτρονικό αρχείο συναλλαγών ως εξής:

- μέχρι τις 30 Απριλίου για τις συναλλαγές των μηνών Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου.

- μέχρι την 31η Ιουλίου για τις συναλλαγές των μηνών Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου.

- μέχρι την 31η Οκτωβρίου για τις συναλλαγές των μηνών Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου.

- μέχρι την 31η Ιανουαρίου για τις συναλλαγές των μηνών Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου.

Τα στελέχη του υπουργείου ευελπιστούν ότι στην πλήρη του ανάπτυξη το εν λόγω σύστημα θα είναι εύκολο και γι' αυτό αποδεκτό από το σύνολο των φορολογουμένων που σήμερα, ίσως δικαιολογημένα έως ένα βαθμό, αντιδρά αφού όλοι θυμούνται το πώς λειτούργησε παλαιότερα το καθεστώς των αποδείξεων.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι και με το νέο σύστημα οι φορολογούμενοι δεν θα υποχρεούνται να συλλέγουν και να κρατούν τις αποδείξεις, όμως αυτό θα γίνεται μέχρι την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης προκειμένου να μπορούν να διορθωθούν λάθη που με το νέο φορολογικό σύστημα θα "κοστίζουν" ακριβά, είτε αφορούν το αφορολόγητο είτε τις εκπτώσεις φόρου.

Τι ισχύει

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα αλλά και τις προσθήκες που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών στη λίστα των δαπανών με αποδείξεις που θα εκπίπτουν οι πολίτες θα πρέπει να μαζεύουν ανελλιπώς αποδείξεις από σούπερ μάρκετ, γιατρούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, λογιστές - φοροτέχνες, ψυχιάτρους, λογοθεραπευτές, εμπόρους ειδών ένδυσης και υπόδησης, καταστήματα επίπλων, οικιακών συσκευών και εξοπλισμού, ηλεκτρονικών υπολογιστών και ποδηλάτων, από μίνι μάρκετ, φούρνους, συνεργεία αυτοκινήτων, ιχθυοπωλεία, οπωροπωλεία, ψιλικατζίδικα, ξενοδοχεία, καφέ, καταστήματα με είδη δώρων.

Επίσης θα προστεθούν τα συνεργεία αυτοκινήτων και δικύκλων, ενώ θα εξακολουθήσουν να ισχύουν οι αποδείξεις από κομμωτήρια, γυμναστήρια, ινστιτούτα αισθητικής, καθώς και από ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, ελαιοχρωματιστές κ.ά., ενώ θα προστεθούν τα καθαριστήρια, τα βιβλιοπωλεία, οι καφετέριες, τα ζαχαροπλαστεία και οι καντίνες καθώς σήμερα ισχύει για εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ και κέντρα διασκέδασης.

Ακόμη θα λαμβάνονται υπόψη και οι αποδείξεις από ενοικιαζόμενα δωμάτια ή διαμερίσματα, ξενώνες κ.λπ., ενώ θα προστεθούν και οι αποδείξεις από βενζινάδικα, ταξί, λαϊκές αγορές και άλλες δραστηριότητες που σήμερα δεν υποχρεούνται στην έκδοση αποδείξεων καθώς έχει ληφθεί η απόφαση να τοποθετηθούν παντού ταμειακές μηχανές.

Τα εισοδήματα

Με βάση τα σχέδια του υπουργείου σημαντικό ρόλο στον καθορισμό του αφορολογήτου ορίου θα διαδραματίζουν το εισόδημα και οι αποδείξεις.

Ειδικότερα, όσο πιο υψηλό είναι το εισόδημα που δηλώνει κάποιος τόσο χαμηλότερα θα ορίζεται το αφορολόγητο που θα δικαιούται και το οποίο για να το αυξήσει θα πρέπει να προσκομίζει στην Εφορία τις αντίστοιχες σε αξία αποδείξεις.

Από την άλλη βέβαια πλευρά όσο χαμηλότερο είναι το εισόδημα τόσο υψηλότερο θα είναι το αφορολόγητο όριο και ως εκ τούτου τόσο λιγότερες αποδείξεις θα χρειάζεται να προσκομιστούν.

Θα πρέπει φυσικά να αναφερθεί ότι οι αποδείξεις δεν θα χρησιμεύουν μόνο για τον καθορισμό του αφορολογήτου ορίου, αλλά ταυτόχρονα και για τις εκπτώσεις είτε από το εισόδημα, είτε από το φόρο, αφού το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να διατηρήσει αρκετές από αυτές που ισχύουν σήμερα.


Πηγή: Ναυτεμπορική
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description Χ ΤΣΑΓΚΟΥΡΟΣ | Ιανουαρίου 11, 2010 9:30 μ.μ. | Reply
Η Χρήση της ηλεκτρονικής κάρτας συνδέεται με την έκδοση της απόδειξης.
Τι γίνεται όμως όταν δεν θα έκδοθούν οι αποδείξεις για τους γνωστούς λόγους;
Καταθέτω χρήματα σε τράπεζα ποιός ελέγχει την πηγή των χρημάτων;
Μήπως τελικά συμβεί ότι και με τους φορολογικούς μηνανισμούς;
ΕΝΑ ΤΙΠΟΤΑ απο πλευράς ελέγχου και διασταύρωσης
image description ΔΗΜΗΤΡΗΣ Μ. | Ιανουαρίου 12, 2010 12:56 π.μ. | Reply
Το μέτρο αυτό θα έχει πολλές δυσκολίες και πιστεύω πως θα μειώσει το τζίρο των επιχειρήσεων.φανταστείτε το παιδί που θα πάει να αγοράσει π.χ. ρούχα και θα του ζητούν μαγνητική κάρτα για να καταχωρίσουν τα στοιχεία .έπειτα θα υπάρξει και ο φόβος των πολιτών μήπως με τις αποδείξεις ξεπεράσουν το εισόδημα που δηλώνουν και έτσι φορολογηθούν με βάσει τις αγορές τους.
image description Ευθύμης | Ιανουαρίου 12, 2010 8:35 π.μ. | Reply
Προτείνω να αυξηθεί η φορολογία μας στο 100% και να δίνουμε ηλεκτρονικά παραγγελίες στο Υπουργείο Οικονομικών για τα ψώνια μας!!!

image description ANGELO | Ιανουαρίου 12, 2010 11:04 π.μ. | Reply
ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΠΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΙΔΗ & ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ.
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΚΒΣ, ΑΝΑΓΡΑΦΗ ΣΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ (ΑΓΟΡΑΣ\ΠΩΛΗΣΗΣ)ΤΩΝ ΠΛΗΡΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ.
ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ & ΤΟΥΣ ΕΛ. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΕΣΟΔΑ ΜΕΙΟΝ ΕΞΟΔΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΑΥΤΟΥ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΑ ΥΠΟΤΥΠΩΔΕΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ (ΑΦΟΥ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΓΙΝΕΙ 0(ΜΗΔΕΝ))ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΝΑ ΑΦΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ, ΝΑ ΠΡΟΣΤΙΘΩΝΤΑΙ ΤΥΧΟΝ ΛΟΙΠΑ ΕΣΟΔΑ π.χ. ΕΝΟΙΚΙΑ κ.τ.λ. ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ
ΘΑ ΜΕΝΕΙ ΜΕ ΚΛΙΜΑΚΩΤΗ ΠΟΣΟΣΤΙΑΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ,(ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΥΠ' ΟΨΙΝ ΤΕΚΝΑ - ΑΝΑΠΗΡΙΑ & ΟΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΧΑΜΗΛΩΣΕΙ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗΣ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ.
ΟΠΟΤΕ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΧΡΗΣΗ ΣΕ ΑΓΟΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΟΥ (ΑΚΙΝΗΤΟΥ Η' ΑΥΤ\ΤΟΥ)π.χ. ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ Η ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ.
ΟΙ ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΝΑ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΜΕ ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΘΕ 2ΜΗΝΟ 'Η 3ΜΗΝΟ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΟ TAXISNET ΕΣΤΙ ΩΣΤΕ ΒΙΒΛΙΟ ΕΣΟΔΩΝ - ΕΞΟΔΩΝ - ΦΠΑ - Ε3 - ΣΥΓΚ. ΚΑΤ\ΣΕΙΣ ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΟΥΣ, ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ Ο ΛΟΓΙΣΤΗΣ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΤΕΙ ΤΟ ΦΟΡΟ ΝΑ ΕΚΔΙΔΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΑΓΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑ ΒΓΑΖΕΙ ΕΝΗΜΕΡΩΤΗΤΑ & ΟΤΙ ΑΛΛΟ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ.
image description Επισκέπτης | Ιανουαρίου 12, 2010 1:34 μ.μ. | Reply
Τι παιχνιδάκια είναι αυτά;
Δηλαδή θα πηγαίνω για καφέ και θα λέω στον σερβιτόρο: πάρε παιδί μου την κάρτα μου και χτύπα τον καφέ μου για να μην πληρώσω εγώ φόρο αλλά το αφεντικό σου
Αποτέλεσμα: Θα αυξηθεί η τιμή του καφέ. Πάλι εγώ θα ζημιωθώ. Και καλά τον καφέ να τον κόψω, αλλά το ψωμί και άλλα είδη πρώτης ανάγκης τι θα γίνει;
Μήπως δεν υπάρχου άλλες λύσεις απλούστερες και δικαιότερες λύσεις.
image description Επισκέπτης | Ιανουαρίου 12, 2010 1:05 μ.μ. | Reply
Τι παιχνιδάκια είναι αυτά;
Δηλαδή θα πηγαίνω για καφέ και θα λέω στον σερβιτόρο: «πάρε παιδί μου την κάρτα μου και χτύπα τον καφέ μου για να μην πληρώσω εγώ φόρο αλλά το αφεντικό σου»;
Αποτέλεσμα: Θα αυξηθεί η τιμή του καφέ. Πάλι εγώ θα ζημιωθώ. Και καλά τον καφέ να τον κόψω, αλλά το ψωμί και άλλα είδη πρώτης ανάγκης τι θα γίνει;
Μήπως δεν υπάρχου άλλες, απλούστερες και δικαιότερες λύσεις;
Μήπως δεν μπορούν να εφαρμόσουν βιβλίο ΑΓΟΡΩΝ Α’ κατηγορίας για τις εμπορικές επιχειρήσεις μέχρι 1.5000.000,00 ευρώ;
Να εφαρμοστεί το σύστημα των αποδείξεων για την Π.Υ. αν και μπορεί να εφαρμοστεί και το σύστημα δαπανών ή αντ. Κριτηρίων
Ή
Όλα αυτά γίνονται για να τα οικονομήσουν μια - δυο εταιρείες που θα βγάλουν τις κάρτες και τα μηχανάκια αυτά , στις οποίες θα είναι μέτοχοι – ιδιοκτήτες αυτοί που προτείνουν - ψηφίζουν τέτοια μέτρα;
ΕΛΕΟΣ
image description Eumilos | Ιανουαρίου 12, 2010 6:57 μ.μ. | Reply
Εδω δεν μπορουν να διασταυρώσουν τα τιμολόγια πάνω απο 300 ευρω, θα δασταυρωσουν τις αποδειξεις.
image description Γιώργος | Ιανουαρίου 12, 2010 10:28 μ.μ. | Reply
Πιστεύω ότι αυτό το σχέδιο το σκέφτηκαν μετά που βγήκαν απο την αίθουσα του κινηματογράφου που έβλεπαν την ταινία avatar.
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο