Αποτελέσματα live αναζήτησης

Σχέδιο για νέο σύστημα ηλεκτρονικών αποδείξεων.

11 Ιανουάριου 2010 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά
  • Ειδικές μαγνητικές κάρτες στις οποίες θα είναι καταχωρημένοι οι Α.Φ.Μ. των φορολογουμένων, αλλά και αποστολή στο υπουργείο Οικονομικών αναλυτικών τριμηνιαίων καταστάσεων από τις επιχειρήσεις και τους επιτηδευματίες, ετοιμάζεται να ρίξει στη «μάχη» των αποδείξεων το οικονομικό επιτελείο προκειμένου το νέο σύστημα να είναι απλό, λειτουργικό και να μην προκαλεί «πονοκέφαλο» στους φορολογούμενους.
Σχέδιο για νέο σύστημα ηλεκτρονικών αποδείξεων.

Ειδικές μαγνητικές κάρτες στις οποίες θα είναι καταχωρημένοι οι Α.Φ.Μ. των φορολογουμένων, αλλά και αποστολή στο υπουργείο Οικονομικών αναλυτικών τριμηνιαίων καταστάσεων από τις επιχειρήσεις και τους επιτηδευματίες, ετοιμάζεται να ρίξει στη «μάχη» των αποδείξεων το οικονομικό επιτελείο προκειμένου το νέο σύστημα να είναι απλό, λειτουργικό και να μην προκαλεί «πονοκέφαλο» στους φορολογούμενους.

Συγκεκριμένα στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου, είναι αφενός να μπορεί να ελεγχθεί η πραγματοποίηση των δαπανών και αφετέρου να μη δημιουργούνται προβλήματα στους φορολογούμενους, λόγος για τον οποίο άλλωστε μελετάται όπως από το 2011 το «βάρος» μετατοπιστεί αποκλειστικά στις επιχειρήσεις και στους επιτηδευματίες.

Προβλήματα εφαρμογής.

Τα προβλήματα πάντως δεν θα αποφευχθούν κατά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του νέου συστήματος, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος παράγοντας, αφού οι φορολογούμενοι υποχρεούνται ήδη να συγκεντρώνουν τις αποδείξεις και, εκτός απροόπτου, θα αναγκαστούν να υποβάλλουν ειδική λίστα στην οποία θα αναγράφουν τον Α.Φ.Μ. της επιχείρησης ή του επιτηδευματία με τον οποίο πραγματοποιήθηκε η συναλλαγή, την επωνυμία και το ποσό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών έχουν ήδη επισημάνει στην πολιτική ηγεσία ότι η υποχρέωση υποβολής των αποδείξεων έχει σημαντικό διαχειριστικό κόστος ελέγχου, ενώ ακόμη και η υποβολή λίστας δεν απεγκλωβίζει φορολογούμενους και ελεγκτικό μηχανισμό από το βραχνά της γραφειοκρατίας και δεν μειώνει επίσης το κόστος ελέγχου.

Η λειτουργία

Βέβαια, όπως αναφέρουν τα ίδια στελέχη του υπουργείου, κάθε νέο σύστημα τον πρώτο χρόνο παρουσιάζει ατέλειες που στη συνέχεια διορθώνονται και γι' αυτό έχουν ήδη προτείνει το καθεστώς των αποδείξεων να λειτουργήσει ως εξής:

- για τις δαπάνες που θα πραγματοποιηθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2010, δηλαδή μέχρι να ολοκληρωθεί το νέο σύστημα υποβολής και ελέγχου των συναλλαγών, οι φορολογούμενοι να κρατήσουν μεν τις αποδείξεις αλλά από την άλλη πλευρά να μην υιοθετηθεί η λίστα για την καταγραφή αυτών αφού εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, όπως λανθασμένη αναγραφή στοιχείων κ.λπ.

Αντίθετα θα πρέπει ποσοστό 3,5% έως και 5% των φορολογουμένων να κληθεί στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. προκειμένου να ελεγχθεί εξονυχιστικά, με όλες φυσικά τις συνέπειες που προβλέπονται από το νόμο στις περιπτώσεις που εντοπίζονται παρατυπίες.

- για τις δαπάνες που πραγματοποιούνται όμως από την 1η Ιανουαρίου 2011 και μετά, το σύστημα θα πρέπει να αλλάξει και οι επιχειρήσεις να έχουν τις εξής υποχρεώσεις:

α) να καταχωρούν τον Α.Φ.Μ. του φορολογουμένου και να εκδίδουν την απόδειξη. Επισημαίνεται ότι επί μηχανογραφικής έκδοσης των αποδείξεων ο εν λόγω τρόπος δεν παρουσιάζει καμία δυσκολία. Για τις αποδείξεις όμως που εκδίδονται μέσω Φορολογικών Ταμειακών Μηχανών, επειδή η πληκτρολόγηση του Α.Φ.Μ. εγκυμονεί κινδύνους με σοβαρότερο αυτόν της λανθασμένης πληκτρολόγησης, οι υπηρεσιακοί παράγοντες προτείνουν όπως συνδεθούν οι μηχανές με ειδικό σύστημα το οποίο θα αναγνωρίζει τον Α.Φ.Μ. μέσω ειδικής μαγνητικής κάρτας.

β) να υποβάλλουν στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ηλεκτρονικό αρχείο συναλλαγών ως εξής:

- μέχρι τις 30 Απριλίου για τις συναλλαγές των μηνών Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου.

- μέχρι την 31η Ιουλίου για τις συναλλαγές των μηνών Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου.

- μέχρι την 31η Οκτωβρίου για τις συναλλαγές των μηνών Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου.

- μέχρι την 31η Ιανουαρίου για τις συναλλαγές των μηνών Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου.

Τα στελέχη του υπουργείου ευελπιστούν ότι στην πλήρη του ανάπτυξη το εν λόγω σύστημα θα είναι εύκολο και γι' αυτό αποδεκτό από το σύνολο των φορολογουμένων που σήμερα, ίσως δικαιολογημένα έως ένα βαθμό, αντιδρά αφού όλοι θυμούνται το πώς λειτούργησε παλαιότερα το καθεστώς των αποδείξεων.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι και με το νέο σύστημα οι φορολογούμενοι δεν θα υποχρεούνται να συλλέγουν και να κρατούν τις αποδείξεις, όμως αυτό θα γίνεται μέχρι την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης προκειμένου να μπορούν να διορθωθούν λάθη που με το νέο φορολογικό σύστημα θα "κοστίζουν" ακριβά, είτε αφορούν το αφορολόγητο είτε τις εκπτώσεις φόρου.

Τι ισχύει

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα αλλά και τις προσθήκες που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών στη λίστα των δαπανών με αποδείξεις που θα εκπίπτουν οι πολίτες θα πρέπει να μαζεύουν ανελλιπώς αποδείξεις από σούπερ μάρκετ, γιατρούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, λογιστές - φοροτέχνες, ψυχιάτρους, λογοθεραπευτές, εμπόρους ειδών ένδυσης και υπόδησης, καταστήματα επίπλων, οικιακών συσκευών και εξοπλισμού, ηλεκτρονικών υπολογιστών και ποδηλάτων, από μίνι μάρκετ, φούρνους, συνεργεία αυτοκινήτων, ιχθυοπωλεία, οπωροπωλεία, ψιλικατζίδικα, ξενοδοχεία, καφέ, καταστήματα με είδη δώρων.

Επίσης θα προστεθούν τα συνεργεία αυτοκινήτων και δικύκλων, ενώ θα εξακολουθήσουν να ισχύουν οι αποδείξεις από κομμωτήρια, γυμναστήρια, ινστιτούτα αισθητικής, καθώς και από ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, ελαιοχρωματιστές κ.ά., ενώ θα προστεθούν τα καθαριστήρια, τα βιβλιοπωλεία, οι καφετέριες, τα ζαχαροπλαστεία και οι καντίνες καθώς σήμερα ισχύει για εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ και κέντρα διασκέδασης.

Ακόμη θα λαμβάνονται υπόψη και οι αποδείξεις από ενοικιαζόμενα δωμάτια ή διαμερίσματα, ξενώνες κ.λπ., ενώ θα προστεθούν και οι αποδείξεις από βενζινάδικα, ταξί, λαϊκές αγορές και άλλες δραστηριότητες που σήμερα δεν υποχρεούνται στην έκδοση αποδείξεων καθώς έχει ληφθεί η απόφαση να τοποθετηθούν παντού ταμειακές μηχανές.

Τα εισοδήματα

Με βάση τα σχέδια του υπουργείου σημαντικό ρόλο στον καθορισμό του αφορολογήτου ορίου θα διαδραματίζουν το εισόδημα και οι αποδείξεις.

Ειδικότερα, όσο πιο υψηλό είναι το εισόδημα που δηλώνει κάποιος τόσο χαμηλότερα θα ορίζεται το αφορολόγητο που θα δικαιούται και το οποίο για να το αυξήσει θα πρέπει να προσκομίζει στην Εφορία τις αντίστοιχες σε αξία αποδείξεις.

Από την άλλη βέβαια πλευρά όσο χαμηλότερο είναι το εισόδημα τόσο υψηλότερο θα είναι το αφορολόγητο όριο και ως εκ τούτου τόσο λιγότερες αποδείξεις θα χρειάζεται να προσκομιστούν.

Θα πρέπει φυσικά να αναφερθεί ότι οι αποδείξεις δεν θα χρησιμεύουν μόνο για τον καθορισμό του αφορολογήτου ορίου, αλλά ταυτόχρονα και για τις εκπτώσεις είτε από το εισόδημα, είτε από το φόρο, αφού το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να διατηρήσει αρκετές από αυτές που ισχύουν σήμερα.


Πηγή: Ναυτεμπορική



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης