Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Σχέδιο επιβολής ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 15% για όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες

Σχέδιο επιβολής ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 15% για όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες φαίνεται να εξετάζει η κυβέρνηση, η οποία δέχεται ισχυρές πιέσεις από την Κομισιόν και την ΕΚΤ για να λάβει μόνιμα μέτρα ενίσχυσης των φορολογικών εσόδων.

Σχέδιο επιβολής ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 15% για όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες φαίνεται να εξετάζει η κυβέρνηση, η οποία δέχεται ισχυρές πιέσεις από την Κομισιόν και την ΕΚΤ για να λάβει μόνιμα μέτρα ενίσχυσης των φορολογικών εσόδων.

Η πρόταση, όπως παραδέχθηκε χθες, με δηλώσεις της, η υπουργός Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Λούκα Κατσέλη έχει πέσει στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος.

Ωστόσο, παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών έλεγαν χθες ότι «είναι δύσκολο να υιοθετηθεί η συγκεκριμένη πρόταση» αφού αυτομάτως θα προκαλέσει κύμα ανατιμήσεων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά και είδη πρώτης ανάγκης όπως τρόφιμα, φάρμακα τιμολόγια της ΔΕΗ και θα πλήξει τους οικονομικά ασθενέστερους. Η επιβολή ενιαίου συντελεστή 15% σημαίνει:

1. Αύξηση κατά 67% του ΦΠΑ (από 9% σε 15%) στα τρόφιμα (κρέατα, γάλα, φρούτα, αναψυκτικά, εμφιαλωμένο νερό, ζυμαρικά , γαλακτοκομικά κ.ά.), τον ηλεκτρισμό, την ύδρευση, τα εισιτήρια μεταφορικών μέσων, τα φάρμακα, τα εστιατόρια, τα καφενεία, τα ζαχαροπλαστεία. Μόνο με την αύξηση του ΦΠΑ κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες - από το 9% στο 15% - οι τιμές των αγαθών και υπηρεσιών θα αυξηθούν κατά 5,5%.

2. Μείωση κατά 21% του ΦΠΑ (από 19% σε 15%) σε ρούχα , έπιπλα , καύσιμα, αυτοκίνητα, ακίνητα, τσιγάρα , αλκοολούχα ποτά κ.ά.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών σημείωναν πως στο τραπέζι του διαλόγου έχουν υποβληθεί πολλές προτάσεις και όσον αφορά τις αλλαγές στο ΦΠΑ το μόνο που θεωρείται δεδομένο είναι η επιβολή ΦΠΑ παντού, δηλαδή σε γιατρούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, παιχνίδια του ΟΠΑΠ, λαχεία κ.λπ.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο