Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

ΦΠΑ σε γιατρούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους.

«Ανοιχτό» είναι το ενδεχόμενο αύξησης του Φ.Π.Α ενώ δεδομένη πρέπει να θεωρείται η επιβολή του φόρου προστιθέμενης αξίας σε υπηρεσίες που παρέχουν γιατροί , δικηγόροι , συμβολαιογράφοι αλλά και στα τυχερά παιχνίδια που σήμερα εξαιρούνται.

ΦΠΑ σε γιατρούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους.

«Ανοιχτό» είναι το ενδεχόμενο αύξησης του Φ.Π.Α ενώ δεδομένη πρέπει να θεωρείται η  επιβολή του φόρου προστιθέμενης αξίας σε υπηρεσίες που παρέχουν γιατροί , δικηγόροι , συμβολαιογράφοι αλλά και στα τυχερά παιχνίδια  που σήμερα εξαιρούνται.

Τόσο το υπουργείο Οικονομικών  όσο και το υπουργείο Οικονομίας παραδέχονται ότι έχει υποβληθεί στον κοινωνικό διάλογο για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και εξετάζεται πρόταση για έναν ενιαίο συντελεστή Φ.Π.Α για όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες  ο οποίος θα καθορίζεται στο 15%.

Πρόταση η οποία αν υλοποιηθεί θα εξακοντίσει στα ύψη τις τιμές βασικών καταναλωτικών αγαθών όπως τα τρόφιμα , τα μη αλκοολούχα ποτά , τα φάρμακα αλλά και τα τιμολόγια ύδρευσης και ηλεκτρισμού  που υπάγονται στον μεσαίο συντελεστή 9%.

Από την κίνηση αυτή θα προκύψει αύξηση του φόρου κατά 67% και άνοδος των τιμών κατά 5,5%.

Είναι εμφανές ότι θα πληγούν οι ασθενέστερες ομάδες του πληθυσμού καθώς πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης.

Στον αντίποδα θα μειωθεί ο ΦΠΑ μεταξύ των άλλων σε ρούχα , έπιπλα , καύσιμα,  αυτοκίνητα,  ακίνητα,  τσιγάρα , αλκοολούχα ποτά κ.α. καθώς σήμερα βρίσκονται στο 19% .

Παράλληλα θεωρείται δεδομένη η επιβολή Φ.Π.Α σε υπηρεσίες που σήμερα εξαιρούνται (τυχερά παιχνίδια , υπηρεσίες γιατρών, δικηγόρων , συμβολαιογράφων) κάτι που έχει προαναγγελθεί από το υπουργείο Οικονομικών.

Πιο αναλυτικά χθες η υπουργός Οικονομίας , Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Λούκα Κατσέλη προσερχόμενη σε εκδήλωση του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά ρωτήθηκε αν υφίσταται πρόταση για ενιαίο συντελεστή Φ.Π.Α στο 15%.

«Υπάρχει στη δημόσια διαβούλευση . Ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου  θα αναγγείλει όλα τα μέτρα όταν κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή», απάντησε.

Την ίδια ώρα πηγές του υπουργείου Οικονομικών σημείωναν πως στο τραπέζι του διαλόγου έχουν υποβληθεί πολλές προτάσεις για την φορολογία από φορείς και υπηρεσιακούς παράγοντες.

«Αυτό  δεν σημαίνει ότι θα υιοθετηθούν ή ότι έχουν ληφθεί αποφάσεις», προσέθεταν.

Προκύπτει έτσι πως παρά τις κατά καιρούς διαψεύσεις για αύξηση των συντελεστών το οικονομικό επιτελείο εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα.

Κι αυτό γιατί αφενός δέχεται  ισχυρές πιέσεις από την Κομισιόν και την ΕΚΤ για να λάβει μόνιμα μέτρα ενίσχυσης των φορολογικών εσόδων και αφετέρου επειδή θέλει να έχει εναλλακτικό σχέδιο δράσης σε περίπτωση που η εκτέλεση του προϋπολογισμού αποκλίνει από τον στόχο μείωσης του ελλείμματος στο 8,7% του ΑΕΠ στο τέλος του έτους.

Επίσης υπάρχει και το σενάριο τις αύξησης όλων των συντελεστών κατά μία ή δύο ποσοστιαίες μονάδες σύμφωνα με το οποίο θα αυξηθεί ο φόρος αναλογικά το ίδιο για όλα τα προϊόντα και δεν θα επιβαρυνθούν υπέρμετρα οι τιμές των ειδών ευρείας κατανάλωσης.

Πάντως αξίζει να αναφέρουμε ότι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών σημείωναν στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας πως ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν έχει λάβει εισήγηση για αύξηση των συντελεστών και πως κάτι τέτοιο δεν θα περιλαμβάνεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description ΑΣΧΕΤΟΣ | Ιανουαρίου 12, 2010 12:33 π.μ. | Reply
ΟΣΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΦΟΡΟΙ ΤΟΣΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ...
image description ΚΑΤΑΓΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ | Ιανουαρίου 12, 2010 11:52 π.μ. | Reply
ΚΑΛΩΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΛΑΑΥΤΑ. ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΔΗ ΟΙ ΑΝΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΝΤΕΣ.
ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΝΕΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΠΟΛΙΤΗ.
Ω ΚΛΕΦΤΕΣ ΤΟΥ ΚΛΕΨΑΝΤΟΣ.
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο