Ποιά νομοσχέδια καταθέτει στη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες η κυβέρνηση.

Οικονομικές Ειδήσεις

4 Ιανουάριος 2010
Στη σειρά μπαίνουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες τα προς ψήφιση νομοσχέδια, σύμφωνα τον προεκλογικό προγραμματισμό της κυβέρνησης. Ασφαλιστικό, εισοδηματική πολιτική, τυχερά παιχνίδια και άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων στα θέματα που θα διευθετηθούν εντός των προσεχών εβδομάδων. Το Μάρτιο το ενδιαφέρον θα μονοπωλήσει η κατάθεση του σχεδίου νόμου για το φορολογικό και αλλαγές στον τρόπο πληρωμής των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων. Taxheaven.gr

Ποιά νομοσχέδια καταθέτει στη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες η κυβέρνηση.
        
Στη σειρά μπαίνουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες τα προς ψήφιση νομοσχέδια, σύμφωνα τον προεκλογικό προγραμματισμό της κυβέρνησης. Ασφαλιστικό, εισοδηματική πολιτική, τυχερά παιχνίδια και άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων στα θέματα που θα διευθετηθούν εντός των προσεχών εβδομάδων. Το Μάρτιο το ενδιαφέρον θα μονοπωλήσει η κατάθεση του σχεδίου νόμου για το φορολογικό και αλλαγές στον τρόπο πληρωμής των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με υψηλόβαθμους αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών, προγραμματίζει να καταθέσει νομοσχέδια για την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών, για την απελευθέρωση των υπηρεσιών, για τα τυχερά παιχνίδια, για το φορολογικό και την εισοδηματική πολιτική.

Στα άμεσα πλάνα της κυβέρνησης είναι η κατάθεση νομοσχεδίου για τη λειτουργία της Εθνικής Στατιστικής Αρχής, με στόχο να λειτουργεί με μεγαλύτερη ανεξαρτησία από ό,τι πριν, ώστε τα στοιχεία να είναι αξιόπιστα.

Επίσης, στον προγραμματισμό του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης περιλαμβάνεται και η συμμόρφωση της εθνικής νομοθεσίας προς το κοινοτικό δίκαιο σε ό,τι αφορά την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο δημόσιο συμπεριλαμβανομένων και τω Σωμάτων Ασφαλείας.

Το υπουργείο Οικονομικών αναμένει τα σχόλια άλλων υπουργείων που εμπλέκονται στο θέμα και θα καταρτιστεί ένα κείμενο, το οποίο θα διαβιβαστεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στο μεταξύ θα συνεχίζεται η διαβούλευση με την ΑΔΕΔΥ και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς.

Ένα άλλο θέμα που περιλαμβάνεται στην ατζέντα του οικονομικού επιτελείου και θα προωθηθεί σύντομα αφορά την απελευθέρωση των υπηρεσιών. Επίσης, το θέμα των τυχερών παιχνιδιών, για τα οποία ήδη η Ελλάδα λόγω της καταδικαστικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου καταβάλλει πρόστιμο 31.000 ευρώ ημερησίως.

Για τον Φεβρουάριο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την εισοδηματική πολιτική, ενώ το Μάρτιο θα κατατεθεί το σχέδιο νόμου για το φορολογικό.

Ταυτόχρονα μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2010 θα έχει προωθηθεί η πρώτη φάση για τη δημιουργία και λειτουργία της νέας αρχής πληρωμής των μισθών (όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πληρώνονται από το υπουργείο Οικονομικών), ενώ μετά από έξι με εννιά μήνες θα έχει ολοκληρωθεί και η δεύτερη φάση εφαρμογής της ενιαίας αρχής πληρωμών.

Πηγή Το βήμα